Liūtis priminė, kad Kaune yra penkios dažniausiai apsemiamos vietos

Kiek daugiau nei prieš savaitę Kauną skandinusi liūtis truko neilgai, tačiau kai kuriose vietose susidarė sunkiai įveikiami vandens telkiniai. Nors tarnybos šio potvynio nesureikšmino – anksčiau esą būta rimtesnių situacijų, miesto tvarkdariams teko papildomų darbų.

Prieš savaitę Kauną paskandino liūtis.<br>A.Karaliūno nuotr.
Prieš savaitę Kauną paskandino liūtis.<br>A.Karaliūno nuotr.
„Kauno švaros“ darbuotojai valė automobilių stovėjimo aikštelėje greta Stoties turgaus susikaupusį dumblą.
„Kauno švaros“ darbuotojai valė automobilių stovėjimo aikštelėje greta Stoties turgaus susikaupusį dumblą.
Vandens srovės nuo šlaito Aleksote nešamas smėlis pasiekė net H. ir O.Minkovskių gatvę ir užvertė šulinių grotas.
Vandens srovės nuo šlaito Aleksote nešamas smėlis pasiekė net H. ir O.Minkovskių gatvę ir užvertė šulinių grotas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-05-29 18:34

Valstybinės meteorologijos tarnybos duomenimis, gegužės 17-ąją vos per porą valandų iškrito 8,6 milimetro kritulių. Vidutinė viso gegužės mėnesio kritulių norma yra 50 milimetrų.

Laisvės alėja ėjusiems žmonėms teko braidyti po vandenį ir tik vietomis buvo matyti salelių, tačiau jos nepadėjo išlaikyti sausų batų. Vanduo visiškai paskandino pagrindinį įėjimą į Kauno „Akropolį“ ties Griunvaldo gatve, todėl dauguma jo lankytojų brido basi.

Liudininkai pasakojo apie įspūdingus vaizdus Tunelio gatvėje – ten nuo šlaitų bėgo tikros kalnų upės, o gatvėje vanduo sėmė automobilių ratus.

Kauno policijos pareigūnai per valandą gavo 5 pranešimus, susijusius su liūties padariniais, dažniausiai – dėl sraunaus vandens iškeltų nuotekų šulinių dangčių. Tokių atvejų užfiksuota Vytauto ir Raudondvario prospektuose, Tunelio gatvėje. Vienas dangtis apgadino automobilį.

Pakeis senuosius dangčius

„Kelių nuotekų tinklo šulinių dangčiai buvo iškelti dėl didelio vandens srauto“, – aiškino bendrovės „Kauno vandenys“ generalinis direktorius Vilius Burokas.

Pasak įmonės vadovo, didžioji dalis šulinių dangčių jau yra pakeisti moderniais, turinčiais fiksatorius ir sunkesniais. Artimiausiu metu planuojama naujais pakeisti visus likusius šulinių dangčius.

Per trumpalaikę liūtį mieste dirbo šešios „Kauno vandenų“ avarinės tarnybos brigados. Jos gavo daugiau kaip 40 pranešimų, įprastai per parą gaunami 27 iškvietimai.

Vandens telkiniai gatvėse susidarė dėl įvairiomis šiukšlėmis ir žole užneštų lietaus nuotekų tinklo šulinių grotų. Jos nuolat yra valomos, būtini darbai atlikti ir po pastarosios liūties.

„Kauno miesto nuotekų sistema yra subalansuota ir veikia patikimai, tačiau neįmanoma nuspėti kritulių kiekio“, – įsitikinęs V.Burokas.

Norėtų didinti pralaidumą

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis patvirtino, kad per liūtį keliose miesto gatvėse sąnašos užnešė lietaus nuotekų surinkimo groteles ir dėl to sumažėjo jų pralaidumas.

„Tariamės su bendrovės „Kauno vandenys“ specialistais ir ieškome sprendimų, kaip pagerinti lietaus surinkimo sistemų pralaidumą“, – kalbėjo A.Pakalniškis.

Pasak savivaldybės atstovo, sprendimo, kaip pagerinti surinkimo latakų pralaidumą, ieškoma ir Laisvės alėjoje. Vis dėlto jis patarė įvertinti ir aplinkybes.

„Momentinis iškritusių kritulių kiekis buvo tikrai milžiniškas, o po dviejų valandų miestas vėl buvo sausas“, – prisiminė A.Pakalniškis.

Būta sunkesnių situacijų

„Kauno švaros“ darbuotojams po liūties teko išvežti miesto gatvėse užsilikusį dumblą ir smėlį.

„Daugiausia sąšlavų susidarė šlaitų papėdėse, mat stipri liūtis nuo jų nuplovė gruntą“, – aiškino įmonės generalinis direktorius Dalius Tumynas. Sąšlavos gabenamos į sąvartyną.

Pasak D.Tumyno, praėjusią savaitę praūžusi liūtis miestą prižiūrinčioms įmonėms nesukėlė didelių rūpesčių. „Kauno švaros“ vadovas tikino, kad būta daug sunkesnių situacijų, kai prireikė gerokai daugiau pastangų miestui sutvarkyti.

„Prieš kelerius metus po stiprios liūties vien iš Jonavos gatvės išvežėme kelis sunkvežimius nuslinkusio grunto“, – prisiminė D.Tumynas.

Penkios dažniausiai apsemiamos vietos

Po kiekvienos didesnės liūties kyla sunkumų įveikti Jonavos gatvę.

Aukštas vandens lygis išsilaiko Tunelio gatvėje, netoli geležinkelio stoties, taip pat semiami kiemai greta Stoties turgaus.

Braidyti po vandenį dažnai tenka Laisvės alėjoje, tačiau šiuo metu nuotekų surinkimo sistema šioje vietoje atnaujinama.

Po liūčių dideles vandens sankaupas galima aptikti Žemaičių gatvėje, įkalnėje netoli sankirtos su Savanorių prospektu.

Viena daugiausia rūpesčių keliančių vietų miesto centre –Griunvaldo gatvė, netoli prekybos centro „Akropolis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.