D. Grybauskaitė kirto R. Karbauskiui, tačiau šis neatsiliko: „Ji bijo“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį pareiškė, kad „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio veikla Seime gali prieštarauti Konstitucijai dėl jo verslo interesų.  

 Šalies prezidentė D.Grybauskaitė teigia, kad R.Karbauskio verslas prieštarauja Konstitucijai. <br> T.Bauro nuotr. 
 Šalies prezidentė D.Grybauskaitė teigia, kad R.Karbauskio verslas prieštarauja Konstitucijai. <br> T.Bauro nuotr. 
D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prezidentės Dalios Grybauskaitės laiškus tiria Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, jo pirmininkė yra Agnė Širinskienė. <br>D.Umbraso nuotr.
Prezidentės Dalios Grybauskaitės laiškus tiria Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, jo pirmininkė yra Agnė Širinskienė. <br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis teigia, kad tyrimo stabdymas jį tik dar labiau skatina tirti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis teigia, kad tyrimo stabdymas jį tik dar labiau skatina tirti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 8, 2018, 2:03 PM, atnaujinta Jun 9, 2018, 11:40 AM

„R. Karbauskis turi tiesiogiai verslą, yra verslo atstovas ir jo buvimas Seime apskritai kelia klausimų dėl jo konstitucionalumo ir atitikimo Konstitucijai, nes Konstitucijos straipsniai numato, kad Seimo nariai negali turėti verslo, arba naudos arba gauti kitų išlaidų (turėta minty „pajamų“ – BNS). Tai aš tokio verslo neturiu“, – žurnalistams Varšuvoje sakė prezidentė.

Tokią poziciją D. Grybauskaitė išsakė, žurnalistų Varšuvoje paklausta apie R. Karbauskio iniciatyvą atlikti parlamentinį tyrimą dėl prezidentės veiklos, įskaitant žiniasklaidoje paskelbtą jos susirašinėjimą su buvusiu liberalų lyderiu Elgijumi Masiuliu.

„Ten kalba ne apie mane, o kalba apie politikų ir verslo galimus ryšius. Dabar buvo verslo ir politikų ryšiai. Čia yra tas pats tyrimas. Jeigu Seimas nuspręs tirti toliau, tai aišku Seimas turi tokią teisę. Bet tuomet reikėtų tirti visus politikus, kurie Seime ir kurie tiesiogiai atstovauja verslą“, – sakė D. Grybauskaitė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis yra pagrindinis „Agrokoncerno“ akcininkas, bet sako, kad valdymo teises yra perleidęs.

R. Karbauskis neseniai pranešė, kad „valstiečiai“ inicijuos parlamentinį tyrimą nagrinėti prezidentės ir kitų politikų elgesį.

Jis sako, kad parlamentarai aiškinsis „Lietuvos ryto“ paviešintus prezidentės laiškus E. Masiuliui. Viename iš laiškų D. Grybauskaitė pasiūlė „perduoti linkėjimus“ „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“ – taip ji pavadino žurnalistą Tomą Dapkų.

Su pačiu R.Karbauskiu naujienų portalui lrytas.lt kol kas susisiekti nepavyko. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos Seime atstovas Liutauras Ulevičius žadėjo jo komentarą pateikti šiek tiek vėliau. 

Kaltina laiškų tyrimą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis prezidentės D.Grybauskaitės pareiškimą tiesiogiai sieja su valstiečių iniciatyva dėl jos laiškų tyrimo.

„Aš pirmą kartą girdžiu tokią keistą traktuotę – kad žmonės, kurie turi akcijų, susiję su ūkininkų ūkiais, patys to nedirbdami, pažeidžia Konstituciją. Tai daugumos Seimo narių neturėtų būti buvę, ir dabar dar nebūtų. Bet kodėl tai vyksta? Aš nesu skalikas, niekada juo nebūsiu. Manau, kad metodai yra tie patys – tik ten (aut. p. kalba apie D.Grybauskaitės laiškus E.Masiuliui) per kitus buvo perduodami verslininkams, kad patrauktų skaliką. Nes jeigu nebūtų mūsų pareiškimų dėl tų laiškų, jokių pareiškimų ir dabar nebūtų – jūs puikiai tai suprantate“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė R.Karbauskis.

„Jeigu yra nors kokios medžiagos dėl to, kad aš pažeidžiau Konstituciją, tai aš ir turiu atsakyti. Bet būkit miela, ponia prezidente, ką jūs turite galvoje? Nes man pusantrų metų opozicija diena iš dienos ieško priežasties apkaltai ir neranda“, – jis teigė, kad šis prezidentės pareiškimas yra tiesiogiai siejamas su konservatorių kritika.

„Juk tokia pati retorika“, – politikas prisiminė ir D.Grybauskaitės kalbas apie Agrokoncerno sulyginimą su nacionaline grėsme pripažintu koncernu „MG Baltic“.

Jis tiesiai šviesiai įvardijo, kad taip yra bandoma stabdyti jų tyrimą, nes anot politiko, D.Grybauskaitei ir konservatoriams jau darosi baisu. 

Politikas teigė, kad toks spaudimas iš prezidentės yra baimė.

„Jeigu kas nors galvoja, kad mane tokiais būdais galima užtildyti, tokiais metodais, mane tik dar didesnis azartas pagauna. Matyt yra tai, ko mes dar nežinome, nei mes, nei jūs. Matyt yra baimė, kad visuomenė kažką sužinos“, – savo įžvalgomis penktadienį dalijosi parlamentaras R.Karbauskis. 

Atsakas į planą tirti laiškus?

Mykolo Romerio universiteto lektorė, politologė Rima Urbonaitė naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad toks prezidentės pareiškimas, jos manymu, yra reakcija į kai kurių valstiečių norą atskiru tyrimu nagrinėti jos ir buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio susirašinėjimą.

„Nėra nieko naujo, kad įtampa yra tarp prezidentės ir Ramūno Karbauskio. Nes ir ankstesniuose interviu ji yra užsiminusi, leidusi suprasti, kad jo daugelis veiksmų ir kalbų nėra tinkami. Aš nesiimsiu vertinti aspekto dėl Konstitucijos atitikmens, tai turėtų daryti teisininkai. Panašu, kad prezidentė irgi kelią klausimą ir pati neteigia kategoriškai, ji iškelia klausimą diskusijai. Tai yra tam tikra taktikos priemonė sukelti abejones ir lengvai galbūt įgelti“, – savo vertinimą naujienų portalui lrytas.lt pateikė R.Urbonaitė.

„Mes matome kaip prezidentės reakciją į tai, kad yra iniciatyvos Seime, konkrečiai iš R.Karbauskio asmeniui artimų valstiečių, vykdyti papildomą tyrimą, kuris būtų susijęs su D.Grybauskaitės laiškais. Manau, kad tai yra pirminė reakcija į idėją vertinti kitų politikų ir partijų ryšius su verslais, bei ir jos pačios laiškus“, – pasakojo ji. Politologė pabrėžė, kad jos akimis tai yra tik pirminė reakcija ir reikia stebėti, kaip situaciją rutuliosis toliau. „Tai nėra plačiai išdėstyta jos pozicija, ji tik iškėlė klausimą, kuris jai kelia abejonių. Ir tai leidžia visiems toliau svarstyti, kaip čia toliau yra“, – pasakojo MRU politologė R.Urbonaitė.

Ji tikėjosi, kad platesnė prezidentės pozicija atsiras tada, kai Seime bus priimti sprendimai dėl tolimesnių tyrimų, ir kaip jų reikalingumas bus motyvuojamas.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad valstiečiai praėjusią savaitę paskelbė, kad toliau bando tirti prezidentės D.Grybauskaitės laiškus E.Masiuliui. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.