Emocijos dėl E. Jakilaičio laidų: po jų finišo – A. Kubiliaus ir V. Laučiaus kaktomuša

Antradienį LRT eteryje paskutinįkart transliuota žurnalisto Edmundo Jakilaičio vedama laida „Dėmesio centre“ užminė mįslių ir sukėlė emocijų bangą. Bet ne pats jos turinys, o politiko ir žurnalisto susikirtimas dėl priežasčių, kodėl ji nebebus rodoma. Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija dar praėjusią savaitę lakoniškai informavo, kad laidos nebeliks ir nuo kito sezono panašaus formato laidą ves kiti žurnalistai. Abejojama, ar LRT eteryje kitą sezoną dieną išvys ir kitos E.Jakilaičio prodiusuojamos laidos.

 Emocijos dėl E. Jakilaičio laidų: po jų finišo – A. Kubiliaus ir V. Laučiaus kaktomuša.<br> J.Stacevičiaus ir T.Bauro nuotr. koliažas. 
 Emocijos dėl E. Jakilaičio laidų: po jų finišo – A. Kubiliaus ir V. Laučiaus kaktomuša.<br> J.Stacevičiaus ir T.Bauro nuotr. koliažas. 
Naujienų portalo lrt.lt redaktorius Vladimiras Laučius teigė, kad yra pajutęs spaudimą išimti A.Kubiliui nenaudingą nuomonę iš teksto. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naujienų portalo lrt.lt redaktorius Vladimiras Laučius teigė, kad yra pajutęs spaudimą išimti A.Kubiliui nenaudingą nuomonę iš teksto. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalistas Edmundas Jakilaitis rudens sezone LRT eteryje laidų nebeves. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalistas Edmundas Jakilaitis rudens sezone LRT eteryje laidų nebeves. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Konservatorius Andrius Kubilius teigė, kad V.Laučiaus kalbos nėra teisingos. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Konservatorius Andrius Kubilius teigė, kad V.Laučiaus kalbos nėra teisingos. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 1:43 PM

Paskutinėje laidoje kaip pašnekovas dalyvavęs Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Andrius Kubilius viešai iškėlė klausimą – ar visuomeninis transliuotojas netampa valdžios įrankiu?

„Po paskutinės „Dėmesio centre“. Ir laida paskutinė ne todėl, kad tik ką vakar įvyko, o todėl, kad daugiau jų LRT nebebus. Įdomus būdas gerinti kokybę, naikinant tai, ką turi geriausio.

Demokratijos erozija valstybėje yra tai, ko pasekmes pamatai tik po kurio laiko. Visuomeninis transliuotojas tampa valdžios transliuotoju?“, - savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje klausė A.Kubilius.

Naujienų portalo lrt.lt redaktorius Vladimiras Laučius į tokį politiko pasisakymą taip pat sureagavo socialinėje erdvėje. Dar ir pridėdamas, kad „A.Kubiliaus draugai spausdavo šalinti jo oponentų nuomonę“.

„Andrius Kubilius apsiašarojo feisbuke ir parašė: „Nacionalinis transliuotojas tampa valdžios transliuotoju?” Netampa. Bet galima suprasti Andriaus liūdesį: šįmet baigėsi tie nuostabūs laikai, kai Kubiliaus draugai LRT spausdavo šalinti iš straipsnių Kubiliaus oponentų nuomonę ir palikti tik Kubiliaus nuomonę. Užuojauta, Andriau Kubiliau“, - socialiniame tinkle „Facebook“ rašė naujienų portalo lrt.lt redaktorius.

Bedė į buvusią administraciją

Naujienų portalui lrytas.lt pakalbintas V.Laučius neatsižadėjo savo žodžių, parašytų „Facebook“ paskyroje, tačiau konkrečių detalių atskleisti nenorėjo.

„Aš galiu patvirtinti tai, ką parašiau. Spaudimas buvo daromas, bet nenoriu atskleisti jokių detalių“, - sakė V.Laučius.

Jo teigimu, šis įvykis buvo susijęs su buvusia LRT administracija. „Nenoriu komentuoti, kadangi viskas buvo įvykę su buvusia LRT administracija. Jei ji būtų likusi, manau, kad turėtume progos apie ką pasikalbėti Seimo komisijoje, tiriančioje LRT veiklą. Bet kadangi tos administracijos nebėra ir pati problema yra išsemta. Bet taip, aš galiu patvirtinti, kad buvo atvejis, kai buvo spaudimas dėl turinio“, - pasakojo žurnalistas.

„Įvykis konkrečiai buvo gruodžio pabaigoje, - tik tokią detalę atskleidė V.Laučius. - Jei būtų situacija nepasikeitusi, visus tuos dalykus būčiau liudijęs LRT komisijoje Seime“. 

Pasitiksllinus, ar pradėjus dirbti naujai LRT vadovybei, panašios situacijos nesikartojo, jis metė akmenį į buvusios vadovybės daržą. „Na, ne, nebėra. Kadangi pasikeitė vadovybė, ji žvelgia blaiviu žvilgsniu, kitaip, nei buvusi. Ir veikia blaiviai – kitaip, nei buvusi“, - naujienų portalui lrytas.lt sakė V.Laučius.

A.Kubilius: „Absurdas“

Naujienų portalui lrytas.lt A.Kubiliaus pasitikslinus, ką jis konkrečiai norėjo pasakyti savo „Facebook“ paskyros įraše, politikas sukonkretino savo keliamą klausimą.

„Aš negirdžiu aiškaus paaiškinimo, kodėl E.Jakilaičio laidos „Dėmesio centre“ ir „LRT forumas“ kitą sezoną jau nebebus transliuojamos. Mano manymu, jos buvo pakankamai aukštos kokybės, kritiškos ir R.Karbauskiui, ir užduodamais klausimais, ir panašiai. Bet mes žinome faktą, kad jo laidų nebelieka.

Todėl aš tik keliu klausimą, ar tai nėra pasekmė jo ginčų su dabartine valdžia, jo kritiško požiūrio. Ir jei iš tikrųjų jo laidų atsisakoma dėl to, kad jis kritiškai vertindavo kai kuriuos valdžios veiksmus, tai reiškia, kad visuomeninis transliuotojas turi atspindėti visas nuomones. O dabar taip išeina, kad jis yra valdžios transliuotojas“, - savo mintis dėstė konservatorius.

A.Kubilius tikino matęs V.Laučiaus komentarą socialiniame tinkle - konservatorių senbuvio įsitikinimu, visa informacija turėtų būti pasakyta atvirai. „Jis man pasirodė juokingas ir piktas. Ir net nežinau, apie kokius jis čia patirtus spaudimus kalba, nes tikrai niekada tuo neužsiimu ir net nežinau, kas iš mano kolegų galėjo tuo užsiimti. Tai jis pats turėtų atvirai pasakyti“ - teigė politikas.

A.Kubiliui išvardinus V.Laučiaus išsakytas šios situacijos detales, Seimo narys reagavo vienu žodžiu: „Absurdas“.

„Net nežinau, kas praėjusių metų pabaigoje būtų daręs jam spaudimą apie mane? Na, žinot, na, čia fantazijos“, - komentavo A.Kubilius.

„Nenoriu daug komentuoti. Žmogus, kuris parašo taip savo „Facebook“ paskyroje, turėtų būti atviras ir pasakyti, kas čia jam skambino ir darė spaudimą. Aš jokiems žurnalistams niekada neskambinu ir jokio spaudimo nedarau“, - sakė politikas.

E.Jakilaitis: „Daug ką pažinau iš tikrųjų“

Po antradienį įvykusios paskutinės E.Jakilaičio vedamos laidos „Dėmesio centre“, žurnalistas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė komentarą, kuriuo džiaugėsi laidos pasiekimais ir konkrečiais skaičiais įvardijos laidos reitingus. O jie - didžiausi LRT eteryje.

„Pasiekimai tokie, kad geriau ir nepasvajosi - „Dėmesio cente“ - populiariausia šių ir praėjusių kelių LRT sezonų informacinė laida, populiaresnė už „Panoramą“ ir visas kitas. Kiekvieną laidą vidutiniškai žiūri daugiau nei 150 tūkstančių žiūrovų, auditorijos dalis ženkliai didesnė nei LRT vidurkis, o reitingas - aukštesnis nei 5.5 GRP. O kur dar kartojimai, mediatekos peržiūros, interviu tekstai portaluose ir tt...Tarp 5 populiariausių VISŲ LAIKŲ LRT Mediatekos įrašų - trys laidos „Dėmesio centre“, - savo pasiekimais džiaugėsi E.Jakilaitis.

Tačiau gana mįslingai nuskambėjo šis žurnalisto sakinys. „Turiningas buvo sezonas - daug išmokau, daug supratau ir daug ką pažinau iš tikrųjų“, - miglotai rašė E.Jakilaitis.

Apie savo ateities planus žurnalistas konkrečiai kol kas nekalba. Tik žada rudenį „būtinai“ atversti naujus puslapius, kuriuose „nauji projektai ten, kur jau įpratome matytis, o taip pat ir naujose vietose! Su dėmesio centre esančiais ir apie juos kalbėsime kiek kitaip ir kitur“, - nedetalizavo E.Jakilaitis.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad šių metų kovo pabaigoje naująja LRT vadove tapo Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

LRT atstovai, pranešę apie tai, kad naujajame sezone nebeliks E.Jakilaičio „Dėmesio centre", informavo, kad nuo rudens „Panoramoje“ bus rodomi interviu, kuriuos ves Rita Miliūtė, Audrius Matonis, Indrė Makaraitytė, Nemira Pumprickaitė ir V.Laučius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.