Grėsmė R. Karbauskio planui: užnugario nežada nei koalicijos partneriai, nei opozicija

Seimo valdantieji inicijuoja naujos laikinosios tyrimo komisijos steigimą. Šioje komisijoje būtų siekiama nagrinėti politikų bei verslo ryšius. Nors Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis tikisi sulaukti beveik visų frakcijų palaikymo, frakcijų lyderiai nėra užtikrinti tokios komisijos nauda.

Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Domantė Platūkytė, LRT.lt

Jun 13, 2018, 6:52 PM, atnaujinta Jun 13, 2018, 7:02 PM

„Komisija tirs tai, kas nebuvo paliesta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK – LRT.lt) tyrime. Jame daugiau buvo kalbama apie verslo grupių įtaką ir veiklą, tačiau nuošalyje liko tai, dėl ko verslo grupės galėjo taip reikštis. Dėl to kalti ne verslininkai, kurie išnaudojo valstybę savo naudai, o tie politikai, kurie sudarė tam galimybes. Nors NSGK tyrimo apimtis buvo milžiniška, labai daug temų nebuvo paliesta“, – LRT.lt sako R. Karbauskis.

Anot „valstiečių“ lyderio, naujas tyrimas nėra asmeniškai nukreiptas į prezidentės Dalios Grybauskaitės veiklą, tačiau kyla klausimas dėl paviešintų jos ir buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio elektroninių laiškų autentiškumo, o visuomenė turi teisę žinoti.

„Seimas negali sustoti ties nepilnu paveikslu. Dabar politikų įtakos paveikslas dar pustuštis – galima palyginti su tuo, kad paveiksle pavaizduoti plaukiantys laivai ir jūra. Tačiau laive nėra jūreivių. O mes siekiame, kad paveikslas būtų pilnas. Visi turime suprasti, kas ir kodėl vyko“, – aiškina R. Karbauskis.

Komisijos iniciatorius teigia, kad tikisi visų frakcijų, išskyrus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), palaikymo. Konservatorių sprendimą neprisidėti prie jokių „valstiečių“ inicijuojamų komisijų R. Karbauskis vertina teigiamai ir yra įsitikinęs, kad tai – frakcijos pasirinkimas.

Anot „valstiečių“ lyderio, konservatorių yra per mažai, kad jie galėtų sutrikdyti komisijos veiklą, todėl toks sprendimas didelės įtakos neturės.

„Iš mūsų frakcijos galbūt tik vienas ar du nariai nepalaikys tokios komisijos steigimo. Pavyzdžiui, gali nepritarti Justas Džiugelis. Vis dėlto keli žmonės didelės įtakos nepadarys. Manau, kad Seimui pakaks balsų tokiam sprendimui“, – įsitikinęs R. Karbauskis.

Liberalai naujai komisijai nepritartų

Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis sako, kad kol kas frakcijoje nėra vieningos nuomonės, ar naujos komisijos steigimą reikėtų palaikyti. Vis dėlto A. Palionis mano, kad nauja komisija reikalinga dėl to, kad NSGK ištyrė ne viską. Anot jo, reikėtų analizuoti ir teisėsaugos veiklą: „Ar normalu, kad tiek metų buvo vykdomi tyrimai ir pokalbių klausymasis? Gal jau po dvejų ar trejų metų viskas buvo aišku ir buvo pakankamai medžiagos pradėti ikiteisminiams tyrimams?“

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, kad naujai tyrimo komisijai nepritartų: „Iš to, ką matau viešojoje erdvėje, manau, kad R. Karbauskis neplanuoja tirti nei „valstiečių“, nei agrokoncernų, o tik bando realizuoti savo nusistatymus prieš konservatorius ir prezidentę. Manau, kad tai nerimta. Nors kartais pasakau sūrų žodį prezidentės ar prezidentūros atžvilgiu, tačiau šiuose „tulpių susirašinėjimuose“ nematau nieko neleistino ir nusikalstamo.“

E. Gentvilas tiki, kad reikėtų tirti ir „Agrokoncerno“ veiklą, Rusijos įtaką ar naujos atominės elektrinės statybų stabdymą. Liberalų lyderis taip pat pritaria, kad būtų galima tirti konservatorių veiksmus, tačiau komisija negalėtų apsiriboti tik kelių koncernų ar partijų veikla.

„Turiu tokį pasakymą, kad visi vagys turi būti išgaudyti. Jeigu tarp konservatorių yra vagių, tai juos irgi reikia išgaudyti, tačiau negalime sudarinėti atskiros komisijos vienai konservatorių partijai ir prezidentės susirašinėjimų analizei. Taip nekreipiama dėmesio į kitas tikrai realias problemas. Tokiai komisijai nepritarčiau“, – kalba E. Gentvilas.

Tyrimas dėl prezidentės laiškų – absurdiškas

Mišrios Seimo narių grupės seniūnas Bronislovas Matelis mano, kad siūlymas steigti naują komisiją yra tiesiogiai susijęs su artėjančiais prezidento bei savivaldos rinkimais. B. Matelis įsitikinęs, kad tokia komisija nėra reikalinga, atvirkščiai – ji gali politizuoti NSGK tyrimo išvadas.

„Žinoma, tirti galima daug ką, tačiau atmosfera turėtų būti ne rinkiminė. Būtų labai gerai padaryti tyrimą apie Kremliaus įtaką dėl skalūnų dujų Lietuvoje, ištirti, kas gyventojus organizavo protestams prieš atominę elektrinę“, – svarsto B. Matelis.

Anot parlamentaro, tyrimas dėl prezidentės elektroninių laiškų – absurdiškas. Jis teigia, kad prezidentė dėl savo bendravimo stiliaus jau atsiprašė pristatydama savo metinį pranešimą.

„Pagal Konstituciją nėra rimto pagrindo imtis tokio tyrimo. Ieškoma dar vieno konflikto visuomenėje. Dabar iki rinkimų iš R. Karbauskio pusės bus tik konfliktai“, – apgailestauja B. Matelis.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Jaroslavas Narkevičius teigia negalintys komentuoti savo frakcijų nuomonės dėl komisijos sudarymo, nes kol kas nežino, kokie klausimai bus keliami. Konservatoriai jau yra pareiškę, kad prie „valstiečių“ inicijuojamų komisijų neprisidės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.