Istorijos žinias demonstravę abiturientai džiaugėsi lengvomis užduotimis

Pirmadienį šalies abiturientai laiko istorijos valstybinį brandos egzaminą. Šiemet jį laikyti pasirinko vos daugiau nei 10 tūkst. abiturientų. Prieš egzaminą abiturientai socialiniame tinkle rašė, kad tikisi klausimų susijusių su Lietuvos šimtmečiu, Vasario 16-osios aktu, Sąjūdžio 30-mečiu ir kitomis svarbiomis datomis, kurias šiemet minime.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
 Facebook nuotr.
 Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 12:07 PM, atnaujinta Jun 18, 2018, 1:56 PM

Kaip ir kasmet, dalį egzamino sudaro klausimai susiję su Konstituciją. Jie pateikiami testo forma. Egzamino programoje nurodoma, kad jame numatomi klausimai iš Lietuvos ir pasaulio istorijos Viduriniaisiais, Naujaisiais amžiais ir iš naujosios istorijos.

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) dar prieš egzaminą pranešė, kad po 40 proc. egzamino užduočių tikrins mokinių žinias, supratimą ir žinių taikymą, o 20 proc. užduočių tikrins aukštesnius mokinių mąstymo gebėjimus.

Dalis užduočių pateikiama testo formą, kur jį laikantiems reikia pasirinkti vieną iš keturių atsakymo variantų. Likusios užduotys pateikiamos atvira klausimo forma, naudojamos žemėlapiai, su istoriniais įvykiais susijusios karikatūros.

Egzaminas nebuvo sunkus

Klaipėdietė abiturientė Dovilė pasakojo, kad egzaminas nebuvo itin sunkus. O užduočių buvo įvairių: kai kurios buvo susijusios su Lietuvos okupacija, kitos – su Didžiaisiais geografiniais atradimais. Socialiniuose tinkluose abiturientai taip pat skelbė, kad užduotys buvo susijusios ir su Lietuvos didžiaisiais kunigaikščiais. 

„Istorijos egzaminas tikrai nebuvo sunkus. Tai pajaučiau ne tik aš, bet ir kiti. Po kitų brandos egzaminų tikėjausi, kad ir čia bus kažkas neįveikiamo. Šaltinius sudarė daugeliui gerai žinomos temos, tokios kaip Didieji geografiniai atradimai. Manau, jog daugelis gali sulaukti tikrai gerų rezultatų“, – pasakojo Klaipėdos Ąžuolyno gimnazijos abiturientė Dovilė. 

Šiaulietis abiturientas Marius komentuodamas egzaminą kalbėjo, kad besimokiusiems gauti gerus įvertinimus neturėtų būti sunku. Pats vaikinas sakė, kad nors kelios užduotys privertė pasukti galvą, tikisi gero įvertinimo. 

„Man istorija visada patiko, domėjausi papildomai, gal dėl to šitaip. Bet manau, kad net ir tokiems, kurie tik pamokų metu normaliai klausėsi, turėtų būti geri rezultatai“, – sakė šiaulietis. 

Apie tai, kad užduotys buvo ganėtinai nesunkios kalbėjo ir Naujoje Akmenėje egzaminą laikiusi Eglė. Mergina pasakojo, kad egzaminas nebuvo sunkus, o po jo su juodraščiu nuėjusi pas mokytoją išsaiškino, kad bent jau testinėje dalyje teisingai atsakė į beveik visus klausimus. 

„Šiaip reikėjo turėti žinių, atsakymų iš šaltinių išskaityti negalėjai, reikėjo daug ką mokėti, žinoti, bet nepasakyčiau, kad egzaminas buvo sunkus“, – kalbėjo Eglė. 

Prieš egzaminą ir juokavo

Jau įprasta tampa, kad prieš egzaminą abiturientai ne tik mokosi, bet ir dalijasi šmaikščiais paveikslėliais. Ypatingai daug tokių buvo prieš matematikos bei lietuvių kalbos egzaminus. Netrūko jų ir prieš istorijos žinių patikrinimą. 

Abiturientų grupėje socialiniame tinkle abiturientai dalijosi Algimanto Čekuolio, Alfredo Bumblausko, prezidento Antano Smetonos nuotraukomis, po kuriomis buvo parašytos motyvuojančios frazės: 

„Čekuolis tave stebės, nenuvilk jo“, „Viskas bus gerai, Čekuolis su tavimi abituriente.“

Istorijos egzaminas - vienas paskutiniųjų pagrindinėje sesijoje. Abiturientams beliko išlaikyti geografijos ir chemijos egzaminus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?