Gabrieliui Landsbergiui sukėlė įtarimų Lauros Matjošaitytės elgesys

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Lauros Matjošaitytės galimo Viešų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų pažeidimo.

Gabrielius Landsbergis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 10:57 AM

Penktadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto išvadų rengėjų darbo grupei svarstant klausimą dėl politinių partijų finansavimo įstatymo straipsnių pakeitimo, VRK pirmininkė L. Matjošaitytė pateikė Komisijos išvadą.

Posėdžio metu paaiškėjo, jog L. Matjošaitytė minėtos VRK išvados ne tik nesvarstė Komisijos posėdyje, bet ir nepriėmė jokio kolegialaus sprendimo, o VRK nariai apie tokią išvadą-raštą sužinojo tik jį pateikus Seimo komitetui. Po išsakytų pastabų apie Komisijos nesvarstyto dokumento pateikimą, klausimas dėl politinių partijų finansavimo jau įtrauktas į šiandienos VRK posėdžio darbotvarkę.

„Matant susidariusią situaciją, atrodo, jog VRK pirmininkė veikė vienasmeniškai ir šališkai, be komisijos sprendimo pateikė Seimo komitetui neteisėtą dokumentą komisijos vardu. Tokios aplinkybės rodo, jog galimai buvo pažeistas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme įtvirtintas nešališkumo ir teisingumo principas.

Kartu iš susidariusios situacijos kyla abejonių, ar nėra bandoma pasinaudojant VRK galia nusipirkti valdantiesiems trūkstamus palaikymo balsus nevykusiai mokesčių ir pensijų reformai iš kitų partijų.

Matome, jog partijų finansavimo naujasis modelis būtų labai naudingas valdančiojoje daugumoje esančioms ir jai prijaučiančioms partijoms“, – teigė G. Landsbergis. Primename, jog Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo 4 straipsnio 2 punkte yra įtvirtinti teisėtumo, kolegialumo bei nešališkumo principai.

Taip pat VRK įstatymo 11 straipsnio 1 punkte įtvirtinta imperatyvi norma: „Vyriausioji rinkimų komisija jos kompetencijai priklausančius klausimus svarsto ir sprendimus priima kolegialiai savo posėdžiuose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.