Seklės Agnės Širinskienės apsukas ėmė stabdyti Seimas

Skundais įvairias tarnybas užvertusi valstietė Agnė Širinskienė negavo leidimo parlamentinei veiklai skirtų pinigų naudoti Registrų centro duomenims įsigyti.

Valstietės A.Širinskienės veikla stebino ne vieną jos kolegą parlamentarą.<br>T.Bauro nuotr.
Valstietės A.Širinskienės veikla stebino ne vieną jos kolegą parlamentarą.<br>T.Bauro nuotr.
Rima Baškienė<br>T.Bauro nuotr.
Rima Baškienė<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 6:41 AM, atnaujinta Jun 19, 2018, 7:08 AM

Už parlamentinei veiklai skirtų lėšų naudojimo kontrolę atsakingos Etikos ir procedūrų komisijos narius išmušė iš vėžių gautas neįprastas prašymas – leisti apmokėti sąskaitas už mokamas Registrų centro paslaugas.

Šis centras kaupia duomenis apie juridinius ir fizinius asmenis – už tam tikrą mokestį, pavyzdžiui, galima gauti visus įmonės finansinius dokumentus, sužinoti, kam priklauso nekilnojamasis turtas.

Tačiau etikos sargai nesiryžo vieni priimti sprendimo dėl Registrų centro duomenų pirkimo.

Komisija kreipėsi į Seimo valdybą, kad ji pateiktų savo nuomonę dėl neįprasto prašymo, o parlamento vadovybė tam pasitelkė net teisininkus.

Vadovybė buvo suglumusi

Seimo vicepirmininkė valstietė Rima Baškienė „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad neįprastą prašymą pateikė jos frakcijos kolegė A.Širinskienė, bet valdybos nariai neigiamą sprendimą priėmė esą to nežinodami.

Anot R.Baškienės, gerokai suglumusi valdyba pirmiausia rėmėsi neigiama Seimo Teisės departamento išvada, kad tokios išlaidos nėra susijusios su parlamentine veikla.

„Be to, valdybos nariams taip ir liko neaišku, kam Seimo nariui to reikia, kokią informaciją siekiama gauti.

Jei parlamentarui neužtenka oficialiai gaunamos informacijos, o reikia papildomų duomenų, tai gal yra koks nors asmeninis interesas, peržengiantis parlamentinę veiklą? Tokiu atveju jis turėtų susimokėti pats iš savo kišenės.

Mat jei norima į ką nors gilintis plačiau, tam yra specialiosios komisijos, kurios turi teisę gauti visus reikiamus duomenis.

Ėmiau domėtis, gal vis dėlto yra kokia nors problema, kurios valdyba neužčiuopė ar nesuprato. Bet atrodo, kad ponia Agnė su tyrimais, kuriuos ji daro, susitvarkys pati“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkė. Ji tikino nežinanti, apie ką renka informaciją A.Širinskienė.

Pavadino STT padaliniu ŠTT

Tuo metu buvęs valstiečių frakcijos narys Povilas Urbšys juokavo, kad Seime jau kurį laiką veikia A.Širinskienės vadovaujamas Specialiųjų tyrimų tarnybos padalinys – ŠTT.

„Politinėje kultūroje atsirado toks naujas žanras, kai tyrėjo vaidmens imasi patys Seimo nariai.

Šiuo atveju, manau, A.Širinskienė kaupia faktus, galinčius kompromituoti politinius oponentus. Tai tikrai neprisideda prie Seimo prestižo, bet kai kam atrodo, jog tai normalu.

Gal jau reikėtų registruoti tokias pataisas, kad Seimo nariai gali patys sankcionuoti ir klausytis oponentų pokalbių telefonu?

Man jau kurį laiką susidaręs toks įspūdis, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos ŠTT renka informaciją ne tik apie opozicijos atstovus, bet ir apie savus.

Neatmetu, kad kaupiama informacija gali būti naudojama politiniam šantažui ar susidorojimui“, – kalbėjo P.Urbšys.

Norėjo padėti piliečiams?

Pati A.Širinskienė „Lietuvos rytui“ aiškino, kad Registrų centro duomenų jai prireikė siekiant išsamiai atsakyti į gaunamus piliečių laiškus, kuriuose jie dėl galimų interesų konfliktų kaltina politikus ar valstybės tarnautojus.

„Žmonės rašo, kad vienas ar kitas asmuo dalyvauja įmonės veikloje, valdo akcijas ir panašiai.

Gavęs tokį raštą parlamentaras gali jį persiųsti tirti kam nors toliau arba gali pats pasižiūrėti į Registrų centro duomenis ir iš karto atsakyti, nelaukdamas mėnesio, kol atsakys kuri nors institucija. Mes norėjome, kad procesas vyktų paprasčiau“, – savo prašymo motyvus dėstė Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė.

Pasiteiravus, ar tai yra Seimo nario veikla, A.Širinskienė aiškino, jog kartais gaunami tokio lygio skundai, kad esą persiųsdamas juos kitiems gali nepamatyti labai didelio objekto.

„Mano galva, jei yra galimybė įsitikinti, ar skundas yra pagrįstas, kodėl negalima tuo pasinaudoti? Bet jei Seimo valdyba nesutiko mokėti, tai nesutiko.

Dėl to didelės problemos nedarau – mes ir toliau tuos raštus siųsime kitiems, tik žmogus atsakymų lauks gerokai ilgiau“, – kalbėjo valstietė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.