Aižėjantys valstiečiai: tarp R. Karbauskio ir jo bendražygių – naujos kibirkštys

Mokesčių reforma ir naujas parlamentinis tyrimas – du slenksčiai, už kurių kliūva valstiečiai, panašu, nerasdami bendros pozicijos frakcijos gretose. Vieni artimiausių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio bendražygių – Rima Baškienė, Tomas Tomilinas, Stasys Jakeliūnas – vis dažniau stojasi piestu prieš valdančiųjų iniciatyvas. Pats valstiečių vairininkas mano, kad kolegų iniciatyvos tėra laiko gaišimas, tačiau frakcijai skilimas negresia.

Valstiečių frakcijoje - vis daugiau nesutarimų.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių frakcijoje - vis daugiau nesutarimų.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių frakcijoje - vis daugiau nesutarimų.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečių frakcijoje - vis daugiau nesutarimų.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečių frakcijoje - vis daugiau nesutarimų.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečių frakcijoje - vis daugiau nesutarimų.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečių frakcijoje - vis daugiau nesutarimų.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių frakcijoje - vis daugiau nesutarimų.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių frakcijoje - vis daugiau nesutarimų.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečių frakcijoje - vis daugiau nesutarimų.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
T. Tomilinas LRT.lt aiškino, kad didžiajai daliai vyriausybės siūlymų dėl mokestinių pertvarkų komitete yra pritarta, tad dramatizuoti šios diskusijos nereikėtų. <br>T.Bauro nuotr.
T. Tomilinas LRT.lt aiškino, kad didžiajai daliai vyriausybės siūlymų dėl mokestinių pertvarkų komitete yra pritarta, tad dramatizuoti šios diskusijos nereikėtų. <br>T.Bauro nuotr.
„Skilimo frakcijoje nėra, yra tik nuomonių skirtumai“, – teigė R.Baškienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Skilimo frakcijoje nėra, yra tik nuomonių skirtumai“, – teigė R.Baškienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Gytis Pankūnas, lrt.lt

Jun 21, 2018, 1:46 PM, atnaujinta Jun 21, 2018, 2:12 PM

Šiemet vyriausybės inicijuota mokesčių pertvarka jau nuo pat pradžių ėmė priešinti valstiečius, mat ministrų kabineto iniciatyvoms nepritarė LVŽS frakcijos nario S. Jakeliūno vadovaujamas Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) bei Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK), kuriam vadovauja valstietis T. Tomilinas.

Valstiečių frakcijos seniūnui R. Karbauskiui ir premjerui Sauliui Skverneliui užregistravus kompromisines įstatymų pataisas, BFK ir SRDK atlyžo ir dalį siūlymų palaimino. Tiesa, komitetuose pritarta ir atskiroms parlamentarų iniciatyvoms, nesusijusioms su vyriausybės mokesčių reformos paketu, pavyzdžiui, 20 ir 27 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifų įvedimui. Dėl visų pasiūlymų dar turės balsuoti Seimas.

Šią savaitę valstiečių stovykloje vėl prabilta apie naujo parlamentinio tyrimo iniciatyvą analizuoti politikų ir verslo ryšius. Neatmetama, kad vienu iš tyrimo objektų galėtų tapti prezidentės Dalios Grybauskaitės ir buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio susirašinėjimai.

Dėl mokesčių persigalvojo, tačiau tyrimo nenorėtų

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja, įtakinga valstietė R. Baškienė LRT.lt pripažino neseniai siūliusi neskubėti su mokesčių reforma ir šiuos klausimus atidėti Seimo rudens sesijai, tačiau dabar parlamentarė pakeitė savo poziciją. Tiesa, ji nebuvo užtikrinta, kad Seimas palaimins vyriausybės siūlomas mokestines pertvarkas.

„Visko gali įvykti ir pokyčiai galimi įvairiausi. Tikrai nebus tragedija, jeigu Seimas nuspręs kitaip, nesuras kompromiso, nes visas Seimas turi surasti sprendimą“, – tvirtino R. Baškienė.

Anot jos, tiek T. Tomilinas, tiek ir S. Jakeliūnas dalį mokesčių pertvarkos punktų vertina itin skeptiškai, tačiau to valstietė nesureikšmina.

„Skilimo frakcijoje nėra, yra tik nuomonių skirtumai“, – teigė pašnekovė.

Visai kitokią poziciją R. Baškienė pateikė, paklausta apie valstiečių lyderio R. Karbauskio norą imtis naujo parlamentinio tyrimo. Pasak jos, po Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto tyrimo šiuo metu reikėtų užsiimti įstatymo pataisomis, siekiant užkardyti galimas korupcines veikas, o ne imtis kitų tyrimų.

„Jeigu kolegos mano, kad tokio tyrimo reikia, tai gerai, išsiaiškinkime, pagalvokime, kokie galėtų būti klausimai, užduotys. Bet šiandienos ir šitos sesijos pabaigos prioritetas yra mokestiniai įstatymai.

Mūsų darbas yra ne daryti komisiją dėl komisijos ir dar vieną, dar kitą. Taip, parlamentinė kontrolė yra svarbu, bet mes neturime užsiiminėti vien tyrimais, o turėtume daryti tai, ką mums, politikams, privalu daryti – keisti teisės aktus ir juos tobulinti“, – aiškino R. Baškienė.

LRT.lt primena, kad skeptiškai naujo parlamentinio tyrimo idėją vertina ir NSGK pirmininkas, valstiečių frakcijos narys Vytautas Bakas.

Apie pabėgimą pas konservatorius kalbėti nenori

LRT.lt šaltinių teigimu, aštrėjančios prieštaros valstiečių frakcijos gretose susijusios ir su vienmandatininkų nepasitenkinimu krentančiais partijos reitingais.

Seimo kuluaruose kalbama, kad kai kurie LVŽS atstovai vėl ėmė dairytis į kitas frakcijas. Vienas tokių esą yra valstiečių partijai nepriklausantis Raimundas Martinėlis, kuris galimai svarsto apie perėjimą į konservatorių gretas.

Šis LVŽS frakcijos narys redakcinėje Seimo komisijoje, kuri sprendė, ar pritarti valstiečių deleguoto aplinkos ministro Kęstučio Navicko atsakymams į interpeliacijos klausimus, neišreiškė palaikymo ministrui ir balsuodamas susilaikė.

R. Martinėlis, LRT.lt paklaustas, ką reiškia toks jo balsavimas, aiškaus atsakymo nepateikė, tačiau pažymėjo, kad „palaiko premjerą, vyriausybės programą“.

Parlamentaras portalui tvirtino, kad mokesčių pertvarkos klausimais valstiečių gretose vienybės nėra, tačiau to nesureikšmino, mat, anot jo, ir kitose Seimo frakcijose matyti nuomonių įvairovė.

R. Martinėlis tvirtino nenorintis kalbėti apie savo politines perspektyvas ir galimą perėjimą į konservatorių frakciją.

„Dabar nelabai norėčiau ta tema diskutuoti. Kadangi esu nepartinis, tai mano sprendimai yra laisvesni. Esu frakcijos narys, tai automatiškai ir komandos žmogus. Taip, turiu savo nuomonę, kuri gal kažkada truputėlį išsiskiria.

Iš kitos pusės žiūrint, kaip nepartinis aš savo veiksmuose turiu didesnę laisvę“, – aiškino parlamentaras.

R. Karbauskis kirto kolegai

Valstiečių vedlys R. Karbauskis LRT.lt tvirtino ne kartą girdėjęs gandą, kad R. Martinėlis norėtų išeiti iš LVŽS frakcijos, tačiau tvirtino tokiais gandais netikintis ir niekada iš paties R. Martinėlio neišgirdo jokių grasinimų trauktis.

Kalbėdamas apie valstiečių poziciją dėl mokesčių pertvarkos R. Karbauskis pažymėjo, kad frakcijoje yra „du ar trys žmonės“, turintys savo pasiūlymus, bet jų esą frakcija nerems.

„Vienu atveju vienas asmuo bando gal rodyti savo politinį požiūrį, bet yra vienas kaip pirštas. Turiu omeny T. Tomiliną, nes jis labai gilinasi į mokesčių klausimus. Bet čia jo valia, niekas negali uždrausti jam teikti pasiūlymų.

S. Jakeliūnas vėlgi mato savaip, nors jam dalyvaujant darbo grupėje, rasti kompromisiniai sprendimai. Jis mano, kad dar kažkokie pasiūlymai reikalingi. Nemanau, kad jie bus paremti, balsuojant Seime“, – LRT.lt apie valstiečių nuotaikas dėl mokesčių pertvarkos kalbėjo R. Karbauskis.

„Jeigu Seimo nariui atrodo, kad reikia gaišti kolegų laiką, registruojant pasiūlymus, už kuriuos nebalsuos jo frakcijos kolegos, tai tegul jis tą daro. Aš jam sakiau: „tu tik gaišti laiką, nes tavo pasiūlymai frakcijos palaikymo neturės“, – savo požiūrį į T. Tomilino veiksmus atskleidė valstiečių lyderis.

Jis perspėjo T. Tomiliną ir S. Jakeliūną, kad jų iniciatyvas dėl mokestinių pakeitimų gali palaikyti opozicija ir tokiu būdu sujaukti pačią reformą. Tiesa, R. Karbauskis pažymėjo tikintis, kad vis dėlto frakcija palaikys jo ir S. Skvernelio registruotą kompromisinį įstatymų pataisų variantą.

R. Karbauskis, paklaustas, ar valstiečių vienybė nesutriks, siekiant pradėti naują parlamentinį tyrimą dėl politikų ir verslo ryšių, pabrėžė, kad vieno ar kito kolegos abejonės jo planų nesugadins.

„Vieno ar kito Seimo nario, kuris nori būti labai matomas arba turi kitą nuomonę, bandymas savo nuomonę pateikti kaip frakcijos yra tiesiog tuščias. Frakcijos nuomonė bus išreikšta balsuojant.

Neabejoju, kad bus palaikomas tas variantas, kuris pasiūlytas strateginiame komitete“, – akcentavo valstiečių vadovas.

LVŽS lyderis reziumavo, kad ginčai valstiečių frakcijoje tik rodo, kad tai yra demokratinė frakcija.

„Dar nebuvo tokio atvejo, kad mes nepasiektume to, ko mes norime“, – užtikrintai apie frakcijos vienybę kalbėjo R. Karbauskis.

Valstietis: R. Karbauskis negali neigti tikrovės

SRDK pirmininkas, valstietis T. Tomilinas LRT.lt aiškino, kad didžiajai daliai vyriausybės siūlymų dėl mokestinių pertvarkų komitete yra pritarta, tad dramatizuoti šios diskusijos nereikėtų. Tiesa, parlamentaras tvirtino neketinantis trauktis ir nuo savo pasiūlymo įvesti 20 proc. GPM tarifą asmens pajamos iš kapitalo, nors tam nepritaria nei vyriausybė, nei R. Karbauskis.

„Aš R. Karbauskiui rodžiau visus savo pasiūlymus, mano pasiūlymai yra vieši, atviri, mes diskutuojame atvirai. Aš jo nuomonei nepritariu. Diskusija tęsiasi ir R. Karbauskis negali neigti tikrovės.

Nėra taip, kad aš vienas. Taip, dauguma gali kitaip nubalsuoti, viskas suprantama. Aš tik nepritariu tokiai formuluotei, kad tai yra laiko gaišimas.

Diskusija dėl esminių dalykų nėra laiko gaišimas, net, jeigu viena ar kita pusė, tai yra R. Karbauskio ar mano, liks mažumoje“, – į R. Karbauskio pastabas reagavo T. Tomilinas.

SRDK vadovas teigė, kad valstiečių nuomonių išsiskyrimai nereiškia, kad frakcijoje bręsta skilimas.

„R. Karbauskį pažįstu daugiau negu 15 metų, tokiomis nuomonėmis esame apsikeitę gal 150 kartų ir aš visada jam kartoju: „Tu per mažai dėmesio skiri ekonominei politikai, ja nesidomi, o paskui sprendimus priima ministrai, kurie yra liberalesnių pažiūrų.“

Nuomonių susikirtimas yra normalu, jeigu būtų paklusnumo santykiai, tai būtų blogai“, – komentavo parlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.