Piketą prie I. Mikeliono namų surengę V. Vasiliauskas ir K. Komskis išgirdo nuosprendį

Piketą prie prokuroro Irmanto Mikelionio namų surengę politikai Valdas Vasiliauskas ir Kęstas Komskis ketvirtadienį Vilniaus apygardos teisme išgirdo nuosprendį – jie buvo išteisinti. 

Protestas prie prokuroro namų politikus atvedė į teisiamųjų suolą.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Protestas prie prokuroro namų politikus atvedė į teisiamųjų suolą.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jun 21, 2018, 2:52 PM, atnaujinta Jun 21, 2018, 4:13 PM

Teismo nuomone, K.Komskio ir V.Vasiliausko veiksmuose nėra nusikaltimų požymių, nes susirinkimų įstatymas, kuris numato, kad piketuoti ar mitinguoti be leidimo gali ne daugiau kaip 15 žmonių, pažeistas nebuvo. 

Be to, teismo teigimu, spaudimas I.Mikelioniui nebuvo daromas, nes jis tiesiogiai nevadovavo ikiteisminiam tyrimui, kuriame Rolandas Paksas kaltinamas prekyba poveikiu ir jokio sprendimo priimti negalėjo.

Piketas nebuvo susijęs su konkrečia byla, piketuojama buvo tik dėl tam tikrų ikiteisminio tyrimo veiksmų, neteisėtai paviešintos ikiteisminio tyrimo medžiagos.

Piketas buvo organizuojamas darbo metu, nesiekiant trikdyti nei I.Mikelionio šeimos, nei jo kaimynų, ir tai, kad jam įpusėjus namo grįžo D.Mikelionienė yra tik sutapimas“, – motyvus dėstė teisėjas Audrius Cininas, visiškai paneigdamas prokurorų politikams mestus kaltinimus, esą piketuotojai bandė daryti poveikį I.Mikelioniui per jo šeimos narius.

„Pasisakymo laisvė Lietuvoje nėra ribojama“, – skaitydamas nuosprendį pabrėžė teisėjas.  

Prokuroras buvusius Seimo narius siūlė nubausti vienodai – baudomis po 12,5 tūkstančių eurų. 

Piketas prie I.Mikelionio namų buvo surengtas 2016 metų kovo 2 dieną. Jame be V.Vasiliausko ir K.Komskio taip pat dalyvavo Petras Gražulis ir Juozas Imbrasas, tačiau J.Imbraso atžvilgiu byla nebuvo iškelta, o patraukti baudžiamojon atsakomybėn P.Gražulį neleido Seimas. 

Nors politikai teisme aiškino, kad nieko nederamo nepadarė ir pikete tik norėjo išsakyti priekaištus dėl esą netinkamo prokuratūros darbo tiriant partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderio Rolando Pakso galimai nusikalstamą veiką, I.Mikelionis tai įvertino, kaip politikų bandymą kištis į teisėsaugos darbą ir daryti įtaką jos sprendimams bei kreipėsi pagalbos į kolegas.  

„Kalbėti apie materialinę žalą būtų beprasmiška, kalbėti galima tik apie moralinę ir ji daugiau padaryta ne man, o mano sutuoktinei ir vaikams, tiek nepilnamečiams, tiek pilnamečiams. Tai jiems suteikė nepatogumų, jie sulaukė nemalonių klausimų tiek iš pažįstamų, tiek iš nepažįstamų žmonių“, – iškviestas liudyti į teismą kalbėjo Generalinės prokuratūros prokuroras I.Mikelionis. 

Jo žmona Daiva Mikelionienė teisme skundėsi, kad vis dar negali pamiršti piketo ir jo paliktų nemalonių įspūdžių. 

„Man iki šiol labai nemalonu tai prisiminti“, – kalbėjo I.Mikelionienė ir tvirtino, kad jai buvo didelė staigmena prie savo namų išvysti žinomus politikus ir krūva žurnalistų, nes apie planuojama renginį ji nieko nežinojo.

„Atvežiau sūnų namo ir pamačiau daug stovinčių automobilių, kelias policijos mašinas. Pirma mintis buvo apsisukti ir nuvažiuoti, tačiau siaurame kelyje tai nelengva padaryti“, – pasakojo D.Mikelionienė.

Privažiavusi arčiau prie susirinkusių žmonių ji išvydo pažįstamus veidus, kurie buvo užtvėrę įvažiavimą į jos kiemą. Pamatę atvažiuojančią D.Mikelionienę protestuotojai pasitraukė ir ją praleido, tačiau ji su jais kalbėtis neišdrįso.  

„Paklausiau policijos pareigūnų, ar toks piketas yra legalus, jie atsakė, kad legalus, todėl pasistačiau automobilį ir įėjau į namą“, – sakė I.Mikelionio žmona.

Nors ji neišgirdo nė vieno užgaulaus žodžio savo ar savo vaikų atžvilgiu, tačiau jautėsi nejaukiai, o abu vaikai esą labai išsigando. 

Penkiolikametis sūnus bijojo likti vienas namuose, todėl ji paskambino į darbą ir darbdaviui pareiškė, kad darbe nepasirodys. Netrukus po to paskambino ir aštuoniolikametė dukra, kuri pareiškė, kad ją draugės informavo apie piketą ir ji bijo grįžti namo.

„Net šuo nėjo per pagrindines duris į lauką, išleidau pro šonines, jis šiek tiek palakstė ir grįžo“, – pasakojo D.Mikelionienė.

Jos tegimu, užsidariusi namuose ji šiek tiek girdėjo, ką per mikrofoną kalbėjo V.Vasiliauskas, K.Komskis, P.Gražulis ir J.Imbrasas ir jai tos kalbos nepatiko, nes jose buvo meluojama apie jos vyrą ir šį melą jai ne kartą teko paneigti, o vaikai iš jos sūnaus iki šiol mokykloje tyčiojasi: „Mikelioni, stabdyk STT“.    

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth