S. Skvernelio ir G. Landsbergio dvikova: dėl atliekų deginimo iškasė karo kirvį

Lygiai prieš savaitę konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis susikibo su premjeru Sauliumi Skverneliu dėl atliekų deginimo. Tiksliau – dėl pastarojo interesų išvežant Vilniaus atliekas deginti į Kauną. Pasak TS-LKD lyderio, S.Skvernelis net neslepia, kad yra suinteresuotas ir nenori, kad netoli jo namų būtų deginamos atliekos.

 <br>D.Umbraso nuotr.
 <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 2:20 PM

Ministras pirmininkas praėjusią savaitę susitiko su „Lietuvos energijos“ vadovu Dariumi Maikštėnu. Jie sutarė, kad deginamų atliekų kiekis Vilniuje gali būti mažinamas perpus, o dalis sostinės komunalinių atliekų keliaus į Kauną.

Jau tada Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderiui kilo klausimas, dėl premjero gyvenamosios vietos. Esą S.Skvernelio namas yra bos pusantro kilometro nuo tos vietos, kur yra kogeneracinė elektrinė.

Projekto nepalaiko, bet jį vykdo

Ketvirtadienį premjeras Seimo salėje atsakinėjo į parlamentarų iš anksto raštu pateiktus klausimus. Visi jie buvo susiję būtent su atliekų deginimu ir galimu ministro pirmininko suinteresuotumu. S.Skvernelis teigė, kad visada manė ir manys, kad atliekų deginimas yra vienas iš blogiausių, po sąvartyno, atliekų tvarkymo būdų.

„Yra gerokai pažangesnių atliekų tvarkymo būdų. Europa taip pat suka visiškai kitu keliu – atliekų rūšiavimo, perdirbimo, o nuo 2020 metų iš viso norima uždrausti ES paramos skyrimą tokio tipo projektams“, – parlamento salėje kalbėjo S.Skvernelis.

Vis dėlto, jis teigė, kad atliekų deginimo projektas ankstesnės Vyriausybės dėka yra tapęs prioritetiniu projektu ir yra pažengęs toli, ši Vyriausybė, nors turėjo abejonių, sieks, kad būti užtikrinti tikslai tiek ekonomine, tiek žmonių komforto prasme.

Konservatorius Mykolas Majauskas kalbėjo, kad premjeras prieš keletą savaičių šį projektą vadino korupciniu ir nuodijančiu gyventojus. Politikas S.Skvernelio klausė, ar šis tiesiog pakeitęs nuomonę, ar projektas jau nebėra korupcinis ir nuodijantis gyventojus.

„Atsakymo nėra. Aš laukiu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) oficialaus procesinio dokumento, kada bus gautas atsakymas, tada teisės aktų numatyta tvarka priimsime vienokius ar kitokius sprendimus. Man neišsklaidytos abejonės absoliučiai, neišsklaidytos ir Vilniaus gyventojų abejonės“, – atsakė premjeras.

Pripažįsta, kad suinteresuotas?

TS-LKD lyderis G.Landsbergis gavęs progą užduoti klausimą ministrui pirmininkui sakė, kad šis net nesistengia nuslėpti fakto, jog yra suinteresuotas, kad elektrinė nebūtų statoma numatytoje vietoje Vilniuje.

„Vienas dalykas yra aiškus – jums nepatinka šiukšlių deginimas. Tas yra normalu, suprantama. Jūsų pareigas einantis žmogus turi visas galimybes keisti gausybę nutarimų ir padaryti, kad Lietuvoje šiukšlės nebūtų deginamos.

Tačiau jūs einate kitu keliu. Pasirenkate, kad šiukšlės būtų deginamos, bet būtų deginamos toliau nuo jūsų namų. Aš vakar buvau priblokštas klausydamas radijuje jūsų pasisakymų, kur jūs pasakėte, kad esate asmeniškai suinteresuotas tuo dalyku“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Jis sakė neįsivaizduojantis, kad vakarietiškoje valstybėje politikas galėtų drąsiai pasakyti tokį dalyką. Konservatorius tam rado palyginimą: „Įsivaizduokite, jei kitas žmogus pasakytų, kad prie yra, kaip premjeras, suinteresuotas, kad prie jo namų atsirastų kelias.“

Atsakydamas į tokį G.Landsbergio pastebėjimą S.Skvernelis juokavo, kad džiaugiasi, jog konservatorių lyderis rūpinasi premjero ir jo šeimos patogiu gyvenimu. „Noriu pabrėžti, kad tai liečia ne vien mane. Šitie pažadai Karoliniškių, Lazdynų ir Pilaitės gyventojams buvo duoti rinkimų kampanijos metu“, – sakė jis pridurdamas, kad įvairūs ekspertai įvertino, kad atliekų deginimo projektas nėra tinkamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.