Seime – gera žinia jaunoms šeimoms: kelią skinasi pasiūlymas, padėsiantis auginti vaikus

Ant Seimo narių stalų gulė dar vienas siūlymas. Parlamento konservatoriai pateikė projektą, kuriuo norima leisti mamoms ir tėčiams, pasirenkantiems išeiti vaiko priežiūros atostogų, pirmuosius metus dirbti puse etato, dėl to neprarandant dalies gaunamų išmokų.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2018, 2:04 PM, atnaujinta Jun 22, 2018, 3:09 PM

Kaip teigė vienas pasiūlymo rengėjų Laurynas Kasčiūnas tai yra itin svarbus šeimos politikos klausimas. Anot jo, ne kartą buvo aptarta šalies demografinė padėtis, tačiau skaičiai ir toliau neguodžia. Statistika rodo, kad vienai Lietuvos šeimai tenka 1,7 vaiko.

„Tai yra nepakankamas rodiklis pusiausvyrai mūsų valstybėje ir visuomenėje palaikyti“, – sakė jis. Politikas pridūrė, kad apklausos rodo, jog žmonės nori turėti daugiau vaikų, statistiškai 2,3 vaiko šeimai. Seimo narys teigė, kad valstybė turi prisidėti, kad žmonių lūkesčiai turėti daugiau vaikų būtų įgyvendinti.

Pasiūlyme numatoma, kad pirmuosius vaiko priežiūros metus mama ar tėtis, pasirinkę eiti vaiko priežiūros atostogų, galėtų dirbti puse etato, t. y. 20 valandų per savaitę ir dėl to neprarastų dalies gaunamų išmokų. Jeigu žmogus uždirbtų daugiau nei numatoma dirbant puse etato, perviršis būtų išskaičiuojamas iš mokamų tėvystės ar motinystės išmokų.

Be to, projekto rengėjai pabrėžė, kad dirbti pirmaisiais tėvystės ar motinystės metais nebūtų privaloma. Tėvai galėtų pasirinkti, ar pasinaudoti tokia galimybe, ar ne. L.Kasčiūnas priminė, kad jau dabar galima dirbti antraisiais vaiko auginimo metais, tad jam keista, kodėl to negalima daryti pirmaisiais metais.

„Viešiesiems finansams tai įtakos neturės, nes tai nekainuos. Tai gali paskatinti ir tėčius prisiimti daugiau atsakomybės. Gal taip vienu siūlymu nušausime du zuikius“, – sakė L.Kasčiūnas.

Konservatorius Andrius Kubilius sakė, kad šeimoms svarbu ne tik išmokos, gaunamos auginant vaikus, bet ir tai, kad jauna mama ar jaunas tėtis neprarastų savo profesinės karjero galimybių. Jis L.Kasčiūno klausė, ar nereikėtų sistemiškai peržiūrėti visų instrumentų, skirtų skatinti šeimas turėti vaikų.

„Politikoje reikalingas sisteminis požiūris. Šis pasiūlymas yra gavęs įvairių asociacijų pritarimą“, – sakė L.Kasčiūnas, pridurdamas, kad reikia spręsti ir problemas, susijusias su būsimomis mamomis, kurios mokosi aukštosiose mokyklose.

Tuo tarpu valstietis Tomas Tomilinas tokio pasiūlymo nepalaikė, nes teigė, kad didelė dalis žmonių ras būdą, kaip piktnaudžiauti tokiu pasiūlymu: „Dideles algas gaunantys tėveliai ims atostogas ir dirbs, o realiai su vaikais likusios motinos gaus draudimą tik nuo minimalios algos.

Tai ilgainiui sudarys pensijų skirtumus, kuriuos jau turime dabar.“ Anot jo, taip bus didinamas pajamų atotrūkis tarp vyrų ir moterų. Po pateikimo tokiam pasiūlymui balsų dauguma buvo pritarta, dabar jį turės svarstys komitetai, o į Seimo salę jis bus grąžintas rudens sesijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.