Vagių „tik truputį“ nebūna: jei išdegs, nemokamai parsisiųsti filmą taps sunkiau

Kada mes nustosime piratauti? Toks klausimas buvo keliamas „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“. Jame buvo svarstoma, ar tikrai Seimui priėmus įstatymą dėl apsunkinamo patekimo į nelegalaus turinio svetaines piratavimo skaičiai Lietuvoje sumažės.

 J.Stacevičiaus nuotr. 
 J.Stacevičiaus nuotr. 
Akcija prieš piratavimą kultūros ministerijoje. <br>T.Bauro nuotr.
Akcija prieš piratavimą kultūros ministerijoje. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2018, 8:09 AM

Šio įstatymo rengėjai jau taip arti šios tvarkos pakeitimo, kad tai jau vadina artėjančiu istoriniu lūžiu Lietuvos autorių teisių apsaugos srityje.

Lietuvos gretutinių teisių asociacijos Agata vadovė Agnė Begetė pristatė situaciją. „Šiuo metu turime tikrai istorinį šansą, nes šiuo įstatymo atsiradimu yra suinteresuoti visi. Seniau būdavo besiskundžiančių, bet šiuo metu mes turime didžiausią sutarimą, jo nėra buvę niekada“, – pasakojo A.Begetė.

Ji teigė, kad bendras sutarimas yra rastas tarp interneto paslaugų tiekėjų, televizijos ir pačių autorių, kad prieiga prie nelegaliai turinį platinančių svetainių būtų apsunkinta.

Ilgai nesuvokė problemos

Aktorius Vytautas Rumšas sakė, kad susitarta tik dabar, nes tik dabar yra suvokta, kad tokia interneto vartotojų veikla yra vagystė. „Iki tol visi sakydavo, kad čia gi tiesiog muzika. Bet kad už tos muzikos stovi autorius, atlikėjas, studija, daugybė žmonių. Ir visiems jiems reikalingi pinigai“, – priminė V.Rumšas.

Jeigu įstatymas bus priimtas, kasdienė internauto veikla pasikeistų. „Vartotojas turėtų daugiau turinio prieinamo legaliai. Dažnai kalbant su žmonėmis, paaiškėja, kad jie vagia, nes o kur kitur pažiūrėti filmus, ar paklausyti muzikos. Bet mes dabar Lietuvoje turime tikrai nemažai legaliai turinį teikiančių svetainių“, – sakė Agata vadovė.

„Tikslas įstatymo toks, kad būtų apsunkinta tiems milijoniniams verslams prieiga, pasiekiant žmones. Tikrai niekas nekovoja prieš vartotojus. Esmė – apriboti prieigą tų puslapių, apie kuriuos visi žino, kad jie yra nelegalūs. Reikia išsivalyti nuo tokių puslapių“, – dėstė A.Begetė.

V.Rumšas aiškino, kad prieinamumas vien paieškos sistemose būtų apribotas. Kaip pavyzdį aktorius minėjo internetinės svetainės „Pirate Bay“ likimą, „Google“ paieškos sistema jos nerodo. Bet žinant tos elektroninės svetainės adresą, pasiekti ją nėra sunku.

„Kadangi teisėsaugos institucijos gaudo „Pirate Bay“, jie keičia savo serverių vietą, taip keičiasi ir jų adresas. Ir jei nesi informuotas koks jis yra, tau jau sunkiau juos surasti. Ir 10 minučių neradęs to, turbūt spjausi ieškoti legalaus“, – savo svarstymus „Žinių radijo“ laidoje pateikė aktorius V.Rumšas.

Tam pritarė ir Agata vadovė. „Jeigu aš einu parduotuvėje, ir koridoriuje yra sudėti maisto produktai, imi, ką nori. Mes norime sudėti viską į parduotuvę, padarykim kažkokius ženklus. Mes nesame tokie naivūs sakydami, kad šitame technologijų amžiuje piratai nesugalvos, kaip apeiti tą apribojimą.

Žaisime katės ir pelės žaidimą. Bet bent prieinamumas mažės“, – sakė A.Begetė.

Ji teigė, kad dėl į tokias svetaines patekusios informacijos ir kūrinių reikia reaguoti greitai. Tad teisėsauga, jos teigimu, nėra geriausias variantas.

Turi ir planą B

Kultūros viceministras Gytis Andrulionis sakė, kad įprotis autorinius kūrinius pasiekti nelegaliai, yra ydingas daugelyje sričių.

„Intelektinės nuosavybės apsauga yra pirmas žingsnis, kad valstybėje būtų einama link žinių ekonomikos ir inovacijos vystymo. Nepasitikėjimas intelektinės nuosavybės apsaugos kuria kitas priešpriešas“, – sakė kultūros viceministras.

Jis teigė, kad trečiadienį ministerija jau išleido įstatymo projektą, kuriame yra įtraukti apsunkinimai pasiekiant nelegaliai turinį pateikiančias svetainės.

Pagal dabar numatytą tvarką pradžioje svetainės administratoriai būtų informuoti, kad jie nelegaliai pateikia turinį. O vėliau, jam nepaklusus, turinys gali būti blokuojamas.

„Vartotojas prie to turinio jau neprieitų. Toks blokavimas turėtų duoti stiprų žingsnį į priekį“, – sakė kultūros viceministras, suprasdamas, kad net ir tokiomis priemonėmis visiškai piratavimo išnaikinti nepavyks.

Įstatymo projekto rengėjai sutinka, kad jei nepavyks šita mintis, jie turi ir kitą – sekti piniginius kelius ir juos įšaldyti, kad tokios svetainės jų pasiekti nebegalėtų. Turėtų būti persekiojamos ir piniginės perlaidos už nelegalų turinį, teigia projekto autoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.