Prezidentė liko stabiliai pasmukusi, o Liberalų sąjūdis smuko dar giliau

Gamtoje – sausra, visuomenėje – abejingumo politikams ženklai. Tokia vasaros pradžia. „Vilmorus“ atlikta apklausa parodė, kad beveik trečdalis piliečių nežino, už ką balsuoti, arba visai nebalsuotų, jeigu Seimo rinkimai vyktų šį sekmadienį.

 Lrytas.lt fotomontažas
 Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-06-23 06:55, atnaujinta 2018-06-24 11:40

Po gegužės mėnesį surengtos apklausos, kurios rezultatai buvo itin nepalankūs prezidentei Daliai Grybauskaitei, buvo svarstoma, ar jos reitingų nuosmukis laikinas, ar vadinamasis „tulpių pašto“ skandalas, kilęs „Lietuvos rytui“ paskelbus šalies vadovės susirašinėjimą su buvusiu liberalų lyderiu, o dabar – politinės korupcijos bylos įtariamuoju Eligijumi Masiuliu, vis dėlto greitai pasimirš.

Pasirodo, nepasimiršo. Birželio 8–17 dienomis atliktas „Vilmorus“ tyrimas atskleidė, kad ilgą laiką reitingų karaliene tituluojamos šalies vadovės D.Grybauskaitės populiarumas per mėnesį nepadidėjo, tiesa, labiau ir nepasmuko.

Palankiausiai ir toliau vertinamas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, nors pastaruoju metu jo gerbėjų gretos šiek tiek praretėjo.

Kaip ir anksčiau, daugiausia nepalankių nuomonių atseikėta Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkui europarlamentarui Valdemarui Tomaševskiui (56,8 proc.), Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovui, Seimo nariui Ramūnui Karbauskiui (52,3 proc.) ir sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai (51 proc.).

Šios apklausos dalyviams buvo pateiktos naujų žemės ūkio ir teisingumo ministrų Giedriaus Surplio bei Elvino Jankevičiaus pavardės. Ką tik užėmę postus šie politikai dar nespėjo nieko nuveikti, todėl natūralu, kad absoliuti dauguma respondentų juos įvertino neutraliai – „sunku pasakyti“. Vis dėlto tiek vienos, tiek kitos ministerijos vadovas surinko daugiau nepalankių nuomonių nei palankių.

Dauguma vadinamosios profesionalų Vyriausybės narių buvo įvertinti panašiai kaip ir prieš mėnesį, tik švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės reitingas sumenko. Gali būti, kad daugelį žmonių suerzino bendrojo lavinimo mokyklose pratęsti mokslo metai, be to, buvo prieštaringai įvertinti ir kai kurie brandos egzaminai abiturientams.

Beje, palyginti su geguže, sumažėjo ir gyventojų pasitikėjimas švietimu.

 

Dabar už šią partiją, kuri figūruoja ir pradėtoje nagrinėti politinės korupcijos byloje, Seimo rinkimuose balsuotų tik 2 proc. žmonių (kovą – 5,1 proc., balandį – 4,7 proc., gegužę – 3,8 proc.). Žvelgiant į tokias tendencijas nedaug galimybių, kad liberalai artimiausiu metu įstengtų išsikapanoti iš duobės, juolab kad tirpsta ir jų lyderio Eugenijaus Gentvilo populiarumas.

 

Partijų rikiuotės priekyje toliau liko konservatoriai ir valstiečiai – per mėnesį faktiškai nepasikeitė nei vienų, nei kitų reitingas.

Dėl trečios vietos kol kas rungtyniauja „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“, nors, atsižvelgiant į galimą apklausos paklaidą, visai šalia yra dvi suskilusių kairiųjų partijos – socialdemokratai ir „socdemdarbiečiai“.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?