Veiklūs dabarties Jonai nė iš tolo neprimena tinginio Vingių Jono

Žemaitės apsakyme „Marti“ aprašytas Vingių Jonas buvo nevala ir tinginys. O pasakų personažas – trečias brolis Jonas nepasižymėjo gudrumu, nors visada laimėdavo. Daugelis aktyvių ir kūrybingų kauniečių Jonų į šiuos veikėjus nepanašūs nė iš tolo.

Pastaraisiais metais Jonines kaunietis J.Pugevičius rengė Kauno jachtklube. Tokia šventė Kauno mariose vyks ir šįmet.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Pastaraisiais metais Jonines kaunietis J.Pugevičius rengė Kauno jachtklube. Tokia šventė Kauno mariose vyks ir šįmet.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Vienas žinomiausių visoje Lietuvoje šio vardo turėtojų – festivalio „Kaunas Jazz“ sumanytojas J.Jučas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vienas žinomiausių visoje Lietuvoje šio vardo turėtojų – festivalio „Kaunas Jazz“ sumanytojas J.Jučas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Janulevičiui Joninės – svarbi šventė.
J.Janulevičiui Joninės – svarbi šventė.
J.Plenta sakė, kad šį vardą jam išrinko vyresni broliai Egidijus ir Virgilijus.
J.Plenta sakė, kad šį vardą jam išrinko vyresni broliai Egidijus ir Virgilijus.
„Šį vardą garbingai nešiojo mano tėvas, juo didžiuojuosi aš, jį turi ir mano pusbrolis, dėdė“, - kalbėjo J.Marcinkus.
„Šį vardą garbingai nešiojo mano tėvas, juo didžiuojuosi aš, jį turi ir mano pusbrolis, dėdė“, - kalbėjo J.Marcinkus.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 23, 2018, 3:18 PM, atnaujinta Jun 23, 2018, 6:44 PM

Taigi taigi kaipgis. Šį vangų Vingių Jono itin mėgtą posakį iš šiuo metu Kaune gyvenančių Jonų vargu ar išgirsime.

Į dviejų vyresniųjų brolių stumdomą ir kvaileliu laikomą pasakų personažą jauniausiąjį brolį Joną jie taip pat nė kiek nepanašūs.

Artėjant Joninėms penki energija trykštantys kauniečiai Jonai atskleidė, kuo jiems brangus ir svarbus šis vardas. Jonai didžiuojasi, kad jų varduvės – ne tik viena gražiausių vasaros švenčių, bet ir laisvadienis.

Naktį ieško paparčio žiedo

Vienas žinomiausių ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje šio vardo turėtojų – buvęs kultūros ministras, festivalio „Kaunas Jazz“ sumanytojas Jonas Jučas. 66 metų kaunietis šį vardą paveldėjo iš savo tėvo, kuris taip pat buvo Jonas.

„Nuo vaikystės pažinojau keletą bendraamžių Jonų. Šis vardas Kaune buvo gana populiarus. Man jis patiko ir anuomet, patinka ir šiais laikais. Ypač kai bendrauju su užsieniečiais. Jiems nesunku paaiškinti, kad Jonas – tai tas pats Johnas ar Janas“, – sakė J.Jučas.

Vyras sakė, kad jau daugybę metų švenčia Jonines, per kurias visada sulaukia sveikinimų ir iš žolynų supintų vainikų.

Joninės būtų pati nuostabiausia šventė, jeigu tądien nelytų. Galėčiau ant pirštų suskaičiuoti kartus, kai per Jonines buvo giedra“, – sakė J.Jučas. Kai orai geri, vyrui Jonines labai patinka švęsti Nidoje. Tuomet jis būtinai eina ieškoti paparčio žiedo ir išklauso paslaptis, kurias saugo trumpiausią metų naktį surinkti žolynai.

Vaikystėje jautėsi nejaukiai

Kaunietis rinkodaros specialistas Jonas Plenta sakė, kad šį vardą jam išrinko vyresni broliai Egidijus ir Virgilijus. Keturiasdešimtmetis vyras neslėpė, kad vaikystėje Jonu šaukiamas ne visada jautėsi puikiai.

„Ne paslaptis, kad anuomet Jonuku berniuką pavadindavo labai retai. Šį vardą turėjo gerokai vyresni vyrai. Nemažai mano mokyklos ir kiemo draugų garsiai stebėdavosi mano vardu. Kai suaugau, Jono vardas man tapo labai brangus, o ir tarp mano kartos atstovų retas. Dabar nė už ką jo į kitą nekeisčiau“, – atvirai pasakojo J.Plenta.

Varduves vyras švenčia kasmet kartu su motina Janina. Į Alytaus rajone esančius Butrimonis, iš kurių kilęs J.Plenta, kaskart susirenka gausus būrys giminaičių. Šventėje dega laužai, pinami vainikai, skamba akordeono melodijos.

Tokia šeimos ir artimųjų šventė Jono gimtinėje vyks ir šį savaitgalį.

Joninėse – jachtų regata

„Vardas Jonas – gražiausias ir geriausias iš visų vardų“, – nedvejodamas tvirtino kaunietis fotografas, renginių organizatorius bei buriuotojas Jonas Pugevičius. Iš Joniškėlio kilęs 43 metų vyras juokavo, kad varduves šventė nuo pat gimimo. Mat jo tėvas girininkas ant kalvos kasmet sukraudavo Joninių laužą.

Vaikas visada džiaugėsi, kad būtent jo vardadienio proga rengiama ypatinga šventė – su laužu, dainomis, žaidimais, vainikų pynimu, paparčio žiedo ieškojimu. 43 metų vyras tvirtino, kad vardą tėvai jam suteikė senelio Jono Paltaroko, kuris buvo ištremtas į Sibirą, garbei.

„Tarp mano vaikystės draugų nebuvo nė vieno Jono. Tikriausiai anuomet šis vardas nebuvo madingas, o gal žmonės sūnų juo nevadindavo dėl to, kad jis šventas“, – svarstė J.Pugevičius.

Užaugęs J.Pugevičius Jonines pradėjo organizuoti pats. Ne vienus metus Joniškėlyje jo rengtose baikerių šventėse dalyvaudavo per 100 žmonių. Į jas atvykdavo net baikerių užsieniečių su šeimomis.

Pastaraisiais metais Jonines kaunietis rengė Kauno jachtklube. Tokios vyks ir šįmet. „Šiais metais per Jonines vyks naktinė regata. Tikimasi, kad joje dalyvaus per pusšimtį jachtų. Šventė turėtų būti labai įspūdinga ir kupina įspūdžių bei paslaptingumo“, – įsitikinęs J.Pugevičius.

Pasigedo miesto švenčių

„Mano giminėje Jonų netrūksta. Šį vardą garbingai nešiojo mano tėvas, juo didžiuojuosi aš, jį turi ir mano pusbrolis, dėdė. Aplinkoje taip pat visais laikais buvo Jonų“, – kalbėjo buvęs Karinių oro pajėgų vadas, dabar Šilainių seniūnaitis bei Šilainių bendruomenės centro pirmininkas Jonas Marcinkus.

„Daugybę metų mano gimtinėje Joninės buvo didžiausia Žagarės ir jos apylinkių šventė, rengta ant netoliese esančio Žvelgaičių piliakalnio. Jos metu būdavo pagerbiami Jonai, deginami laužai, pinami ir plukdomi vainikai, netrūko šokių, žaidimų“, – prisiminė J.Marcinkus.

Pastaruoju metu vyras Jonines švenčia su artimaisiais. Jis taip pat mielai lankosi Kaune organizuojamose Joninių šventėse.

„Prieš kurį laiką Kaune buvo rengiamos masinės Joninės, į kurias susirinkdavo tūkstančiai žmonių. Pastaruoju metu tokio šventimo pasigendu. Joninės vyksta atskirose miesto dalyse, jas organizuoja vietos bendruomenės. Esu jų kviečiamas, pagerbiamas ir tuo džiaugiuosi“, – sakė J.Marcinkus.

Tradiciją paveldėjo iš tėvo

Kauno valstybinio muzikinio teatro vyriausiasis dirigentas Jonas Janulevičius pelnytai didžiuojasi pavadintas šiuo vardu, nes jis giminėje – penktos kartos Jonas.

„Mano proprosenelis buvo Jonas. Jo garbei kiekvienoje kartoje būtinai turime Joną. Aš sūnų neturiu, tačiau jauniausią dukrą pavadinau Joana“, – pasakojo J.Janulevičius.

Vyras tikino, kad giminaičių, kolegų, bičiulių, kurie nešioja Jono vardą, prilyginti Žemaitės aprašytam Vingių Jonui jis negali. Visi jo pažįstami Jonai yra darbštūs, kūrybingi, atsakingi.

Jonines J.Janulevičius švenčia laikydamasis iš tėvo paveldėtos tradicijos: tądien jo namuose laukiami visi, kurie tik nori jį pasveikinti, drauge pabūti, linksmintis.

„Joninės – ypatinga ir vienintelė šventė metuose, kai į svečius su ąžuolų lapų vainikais dovanų suguža apie keturiasdešimt žmonių – giminaičių, bendradarbių, kaimynų, bičiulių. Šventėje įprastai tvyro puiki vasariška nuotaika, pokalbiai nenutrūksta iki paryčių“, – sakė J.Janulevičius.

Dirigentas šiai šventei šįmet ruošiasi ypatingai. Nagingas vyras savo rankomis namo kieme stato pavėsinę, kurioje vyks Joninių vakaras. Iš Žagarės (Joniškio r.) kilęs vyras tikino, kad Joninės jam visada buvo ir išliko svarbia švente, nes tądien jis sulaukia sveikinimų, bent kelių ąžuolų lapų vainikų, lauko gėlių puokščių.

Pavadino 14 mažylių

Jono vardas tarp mažųjų kauniečių gana populiarus

Pernai juo pavadinti 54 berniukai, šįmet – 14.

Tačiau Janinomis mergaitės nevadinamos jau daugybę metų.

Pernai Kaune 3 mažylės pavadintos Jonėmis, šįmet – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.