Net R. Karbauskis neįsivaizduoja A. Širinskienės vadovaujant Seimui

Kol Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bando perstumdyti kėdes parlamento kanceliarijoje, jo bendražygiai klibina ir jo paties kėdę. Vis garsiau kalbama, esą ji jau matuojama ištikimai Ramūno Karbauskio bendražygei Agnei Širinskienei. 

 R.Karbauskis neįsivaizduoja A.Širinskienės Seimo pirmininko kėdėje.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Karbauskis neįsivaizduoja A.Širinskienės Seimo pirmininko kėdėje.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Karbauskis neįsivaizduoja A.Širinskienės Seimo pirmininko kėdėje.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Karbauskis neįsivaizduoja A.Širinskienės Seimo pirmininko kėdėje.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Karbauskis neįsivaizduoja A.Širinskienės Seimo pirmininko kėdėje.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Karbauskis neįsivaizduoja A.Širinskienės Seimo pirmininko kėdėje.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Karbauskis neįsivaizduoja A.Širinskienės Seimo pirmininko kėdėje.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Karbauskis neįsivaizduoja A.Širinskienės Seimo pirmininko kėdėje.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-06-25 05:57

Tiesa, pats valstiečių lyderis tokias kalbas neigia. R.Karbauskis neįsivaizduoja A.Širinskienės Seimo pirmininko kėdėje.

„Tam, kas sugalvojo tokią nesąmonę, matyt, negerai su galva“, – rėžė valstietis, komentuodamas vis dažniau pasigirstančias kalbas apie Seime neva bręstantį perversmą. 

Apie galimą rokiruotę Seimo vadovybėje viešai ėmė samprotauti buvęs Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas Bronislovas Matelis. „Jau beveik atvirai kalbama, kad rudenį Seimo pirmininko pareigas perims A.Širinskienė“, – savo įžvalgomis pasidalino dabar Mišriai Seimo narių grupei vadovaujantis politikas. 

B.Matelio nuomone, R.Karbauskio nemalonę V.Pranckietis užsitraukė per kovo viduryje vykusį Andriaus Tapino organizuotą mitingą prisipažinęs, kad jam gėda būti Seimo pirmininku. „Jeigu jam gėda, gali pasitraukti“, – reaguodamas į bendražygio žodžius, tada iš karto pasiūlė R.Karbauskis. 

B.Mateliui pasirodė, kad V.Pranckiečio dienos Seimo pirmininko kėdėje jau suskaičiuotos, kai R.Karbauskis valstiečių vardu atsiprašė už parlamento vadovo kalbas apie Sąjūdį. 

Kalbas apie galimą V.Pranckiečio keitimą dar labiau pakurstė ir pati A.Širinskienė,  birželio pradžioje suskubusi ieškoti, kas portalo lrytas.lt žurnalistui nutekino Seimo pirmininkui adresuotą Valstybės saugumo departamento vadovo Dariaus Jauniškio raštą. 

Jos iniciatyva Seimo kanceliarijoje buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas, o pati A.Širinskienė neslėpė įtarianti, kad dokumentas į žurnalisto rankas esą galėjo patekti iš Seimo pirmininko kabineto. 

Politikė viešai nerimavo dėl situacijos tragikomiškumo – esą nutekėjo VSD vadovo raštas, kuriame jis reiškia susirūpinimą dėl anksčiau jo vadovaujamos tarnybos Seimui pateiktų slaptų dokumentų paviešinimo. 

Nors A.Širinskienė pripažino, kad paskelbtas dokumentas nėra slaptas, bet esą pati situacija atskleidžia Seimo pirmininko sekretoriate egzistuojančias problemas, kai neužtikrinama dokumentų apsauga. 

 

Toks A.Širinskienės rūpestis V.Pranckiečiui skirtais dokumentais parlamento užkulisiuose buvo įvertintas kaip noras iš pareigų nuversti jai ir R.Karbauskiui esą neįtinkančią sekretoriato vadovę Gintarę Žukaitę. 

Šaltinių teigimu, valstiečių lyderiai jau kurį laiką sekretoriato vadovę siekia pakeisti sau lojalesniu žmogumi ir ieško tam preteksto. „Seimo pirmininkui yra iškelta sąlyga – arba jis, arba sekretoriato vadovė. Kadangi V.Pranckietis jos vis dar neatleidžia, gali būti, kad trauktis teks jam“, – portalui sakė gerai informuoti šaltiniai. 

R.Karbauskis įtaria, kad tokią informaciją skleidžia valdančiosios koalicijos partneriai. „Aš manau, kad apie tai kalba mūsų koalicijos partneriai, bet jie nežino tiek, kiek turėtų žinoti. Panašu, kad juos pasiekia ne visa informacija“, – portalui sakė valstiečių lyderis. 

Jis tvirtino, kad V.Pranckiečiui nėra keliama jokių sąlygų: „Mes šnekamės tik apie tai, kaip tobulinti Seimo pirmininko sekretoriato, kanceliarijos ir kitų tarnybų darbą. Visi matome daug problemų ir norime, kad tarnybos dirbtų geriau. Tai ne vien tik mano noras. Yra visų bendras noras išspręsti tas problemas, o kokiu būdu jas spręsime – tai  techniniai dalykai“. 

Kas gresia Seimo pirmininkui, jei jam nepavyktų išspręsti kylančių problemų? „Tada Seimo nariai, kurie jį rinko, spręstų ką daryti toliau – ar tenkintis ta situacija, kokia yra ar kažką keisti. Bet aš šiandien nematau priežasčių, kad Seimo pirmininkas galėtų būti keičiamas. Ir nei oficialiai, nei neoficialiai aš to nesu sakęs“, – tikino R.Karbauskis. 

Dar labiau valstiečių lyderį stebina kalbos, esą V.Pranckietį Seimo pirmininko poste galėtų pakeisti A.Širinskienė. „Ar jūs galėtumėte patikėti tokia nesąmone? Jūs juk žinote, kad tai kažkieno sugalvota nesąmonė“, – skleidžiamomis kalbomis apie esą galimą rokiruotę piktinosi R.Karbauskis. 

Anot R.Karbauskio, tokias kalbas skleidžiantis parlamentaras B.Matelis esą yra liguistos fantazijos. „Jam negerai su galva ir turėtų gydytis. Apie tai nėra jokios kalbos, net idėjos tokios nebuvo pateikta. Žmogui reikia dėmesio ir jis tai išsigalvojo. Bet tai – visiški gandai. Aš kartais skaitau jo fantazijas ir nesuprantu, kaip jos gimsta jo galvoje“, – buvusiam bendražygiui dėl esą nepagrįstų gandų nešiojimo priekaištavo valstiečių lyderis. 

Be to, R.Karbauskis aiškino, kad ne viskas, kas atrodo logiška, yra tikra. „Prieš pusantrų metų atrodė logiška, kad Seimo pirmininke turi tapti Rima Baškienė. Bet ji netapo pirmininke ir tai buvo labai pasvertas sprendimas“, – kalbėjo valstiečių vedlys, norėdamas pasakyti, kad ne Seimo pirmininkui, o jo pirmajai pavaduotojai vis dar tenka didžiausias darbo krūvis. 

Jis taip pat pripažino, kad kartais jo ir V.Pranckiečio nuomonės išsiskiria, bet tai esą ne priežastis reikšti jam nepasitikėjimą. „Taip, nemalonu, kad kai kurie jo pareiškimai prieštarauja bendrai pozicijai, bet tai – tik viena nuomonė, kuri netrukdo priimti reikalingų sprendimų“, – dėstė R.Karbauskis. 

Beje, valstiečių lyderiui garsiai kalbant apie problemas Seimo pirmininko sekretoriate bei kanceliarijoje, šią savaitę V.Pranckietis netikėtai prabilo apie ketinimus iš pareigų atleisti vicekanclerį Antaną Dimaitį. 

Šaltinių teigimu, trečiadienį jis A.Dimaičiui nurodė parašyti atsistatydinimo pareiškimą. Nors V.Pranckietis aiškino esą tokiam siūlymui turi Seimo valdybos pritarimą, paaiškėjo, kad šis klausimas valdyboje net nebuvo svarstomas. 

Seime taip pat kalbama, kad paraginti A.Dimaitį išeiti iš darbo Seimo pirmininką įtikino už kanceliarijos veiklą atsakingas parlamento vicepirmininkas valstietis Arvydas Nekrošius. Teigiama esą jis siekia, jog šis postas atitektų Seimo kanceliarijoje dirbančiai jo giminaitei, bet A.Nekrošiaus komentaro šia tema gauti nepavyko.  

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.