Globėjams – smūgis: mažamečiai iš šeimos išvežami apgaulės būdu

Liepos 1 d. startavo vaiko teisių apsaugos reforma. Ji bus paženklinta ir pirmuoju smūgiu – nuo liepos 5 d. atimama licenzija vienai šeimynai, globojusiai būrį vaikų. Tai pirmas toks atvejis. Valdininkai mažamečius iš šeimos išveža apgaulės būdu. Liepė atvykti į svarstymą, o ten du mažiausieji vaikai, iš kurių vienas dar kūdikis, buvo atimti.

Globėja (nuotr. kairėje) sako taip ir nesupratusi, ji gerai dirba ar blogai. Kai reikia vaikus priimti, tuomet jai skamba pagyrimai.<br>Stopkadras
Globėja (nuotr. kairėje) sako taip ir nesupratusi, ji gerai dirba ar blogai. Kai reikia vaikus priimti, tuomet jai skamba pagyrimai.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Martišiūtė, Gintarė Butkienė, „Lietuvos ryto“ televizija

Jul 2, 2018, 6:50 PM

Globėjai sako taip ir nesupratę, kodėl jiems nebus leidžiama toliau rūpintis vaikais, nors jie svetimus vaikus augina jau daugiau kaip 13 metų.

Valdininkai iš Vilniaus sako, kad pakelta reikalavimų kartelė, o globėja stebisi, kad kol buvo renkami įrodymai, kad šeimyna netinkamai dirba, į jos namus savivaldybės vaiko teisių apsaugos specialistai vežė naujus vaikus. Vos spėję apsiprasti vaikai jau perkeliami kitur. Kilnojami kaip slyvų dėžės iš kiosko į kioską.

Žadėta, iš tribūnų skelbta, kad įgyvendinus vaiko teisių apsaugos reformą vaikai Lietuvoje pasijus saugiau. Nežinia, kaip pasijuto du vienos šeimynos Mažeikiuose globoti mažyliai, kai juos apgaulės būdu atėmė iš globėjos glėbio.

„Skaudu buvo atsisveikinti. Paskambino iš vakaro, kad bus peržiūrėta. Klausiau, ar bus paėmimas, bet sako, kad nežino, kaip komisija nuspręs. Bet buvo paruošta bendruomeniniame centre, laukia globėja budinčioji ir tas mergaites išvežė. Kad būtų į šeimą išvežę ar bendravę, nebūtų skaudu. O dabar jos pas budinčią, iš tų budinčių veš“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7” pasakojo globėja Teresė Šeputienė.

Taip pradėtas pirmas Lietuvoje šeimynos likvidavimas.

„Ta šeimyna mes labai džiaugėmės, kad įsikūrė. Atvirkščiai, norėjom kad ji ir toliau būtų“, – pasakojo moteris.

Kol meras džiaugėsi, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldus departamentas rinko įrodymus, kad šeimyna negeba dirbti. Galiausiai nuspręsta licenciją naikinti.

„Anksčiau buvo kreipiamas dėmesys į apčiuopiamus dalykus – stogą suteikei ir visi patenkinti. Dabar žiūrima ir į globos normas, į minkštus dalykus, sunkiau apčiuopiamus – kaip identifikuoja problemas, kaip prisideda prie pilnavertės asmenybės ugdymo. Į tokius dalykus žiūrima, bet ne į buitinius“, – teigė Socialinių paslaugų ir priežiūros departamento atstovas Vykintas Bagdonas.

Iš pradžių užkliuvo, kad šeimynoje nėra tinkamo tualeto, vėliau surašyti priekaištai dėl šaldytuvo. Vėliau užkliuvo globojamų merginų bėgimas iš namų.

Valdininkai kalba taip, tarsi paauglių elgesio problemos išsprendžiamos mygtuko paspaudimu. Globėja sako, kad užkirsti kelio netinkamam paauglių elgesiui nepadeda nei vizitai pas psichologus ir pas psichiatrus.

„Šnekėjomės su merginomis po kiekvieno pabėgimo. Bet joms naktinis gyvenimas reikalingas. Ne dienos, o nakties reikia, dėl to ir bėga“, – pasakojo globėja T.Šeputienė.

Tyrimas, kad Teresės šeimyna nebetinkama vaikams gyventi, pradėtas nuo 2016 metų. Tuomet buvo sustabdyta licenzija.

„Vaikai neišmokyti savarankiškumo, o galėjo ir sau darbų palengvinti. Manau, žmonės pavargo nuo darbo, nesugebėjo išklausyti, kas buvo mokymuose – negebėjimas bendrauti su institucijomis, su kitais“, – teigė Mažeikių vaikių teisių vedėja Liudvika Lapienė.

Ir kol buvo renkami įrodymai, kad moteris netinkama būti globėja, jai buvo vežami nauji vaikai. Netgi kūdikiai.

„Tuo momentu vaikus turėjau aktyvus, atvežė dar mažiukus. Aš mąstau, kad su vaikais susitvarkau, dar tokius man mažiukus atvežė į šeimyną“ – pasakojo globėja.

„Nenorėdami, kad vaikai augtų globos namuose, laikinai buvom patalpinę šitoj šeimynoj. Turim kitaip pasirūpinti, atsirado kita šeima, jeigu toks priekaištas, kodėl vaikai mėtomi“, – teigė L.Lapienė.

Bet reformą įgyvendinančios Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai nemato nieko blogo, jeigu naujais vaikais pildoma šeimyna, iš kurios ruošiamasi atimti licenziją.

„Licenzijos atėmimas yra kraštutinė priemonė. Atliekami trys vertinimai, niekas nesiima drastiškų priemonių, prie to einama metus. Jeigu panaikinta licencija, reiškia su šia įstaiga buvo dirbta metus, atlikti trys veiklos vertinimai. Žiūrima ne į vaikų elgesį, į būklę, o žiūrima, kaip matomos problemos, progresas“, – teigė V.Bagdonas.

Globėja sako taip ir nesupratusi, ji gerai dirba ar blogai. Kai reikia vaikus priimti, tuomet jai skamba pagyrimai.

„Tiek metų mes įkūrę. Manau, kad rajono valdžia pastebėjo šeimą. Pas mus vienu momentu keturis vaikus atvežė, dabar dvi mergaites atvežė prieš metus. Manau, įvertinimus turime ir iš Plungės, ir iš įvaikinimo tarnybos, ir iš Akmenės, kad mes galime būti tais globėjais“, – pasakojo T.Šeputienė.

Dabar teisiškai traktuojama, kad Teresės globoje vaikams nesaugu, todėl visi vaikai iki liepos 5 d. turi būti išvežti, nori jie to, ar nenori. Nebent sprendimą pavyktų užginčyti teisme.

„Aš pati advokatams samdyti neturiu pinigų. Buvo paskyrę juristą, kuris pasakė, kad turit samdyti advokatą. Tada rašiau ministerijai, kad gal nebūtina per advokatą“, – teigė globėja.

Po „Lietuvos ryto“ televizijos vizito Mažeikių savivaldybėje atsirado pinigų advokatams. Savivaldybė skyrė 1000 eurų advokato paslaugoms ir padėjo Teresei parašyti kreipimąsi į teismą, kad būtų panaikintas sprendimas dėl licenzijos panaikinimo. Kol vyks teismai, ieškoma, kur vaikus priglausti.

Mažeikiuose duris kaip tik atvėrė naujai renovuoti vaikų namai, kuriems darbuotojų ieškoma per darbo biržą.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.