Vargšas artojas pasijuto apvogtas vidury dienos

Vienas konservatorius žemės paprašė, kitas konservatorius ją pamatavo, trečias konservatorius įregistravo. O daug metų tą žemę aręs nepartinis smulkusis ūkininkas jos neteko. Tokia purvina istorija nutiko Marijampolės savivaldybėje.

Ūkininkas R.Lumšius sakė tikėjęs, kad žemės nepavogsi, nes nėra kaip išsinešti, bet tas tikėjimas dabar išgaravo.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Ūkininkas R.Lumšius sakė tikėjęs, kad žemės nepavogsi, nes nėra kaip išsinešti, bet tas tikėjimas dabar išgaravo.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Marijampolės savivaldybės kontrolierius J.Vaičiulis mano, kad viskas teisėta.
Marijampolės savivaldybės kontrolierius J.Vaičiulis mano, kad viskas teisėta.
Šią istoriją aiškinsis ir S.Urbanavičiaus vadovaujamas Registrų centras.
Šią istoriją aiškinsis ir S.Urbanavičiaus vadovaujamas Registrų centras.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 4, 2018, 11:33 AM

Skardupių kaime (Marijampolės savivaldybė) gyvenantis Rimas Lumšius net susapnuoti negalėjo, kad žemę, kuri jam buvo grąžinta, kas nors antrą kartą gali nusavinti.

Smulkiojo ūkio savininkui nežinant jo artas žemės gabalas tapo stambaus žemvaldžio nuosavybe.

Dabar šią painią istoriją teks narplioti Registrų centrui, kuriam neseniai pradėjo vadovauti buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Saulius Urbanavičius.

„Jie pradėjo kuolus kalti, klausiam: ką darot? Sako: Vaičiuliui žemę matuojam. Nuėjome pas vedėją, ji sako: jau nieko negalime padaryti.

Be mūsų parašų, be žemės tarnybos išvadų pasibraižė planus, nunešė į Registrų centrą ir įregistravo žemę“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ pasakojo R.Lumšius.

Ūkininkas sakė tikėjęs, kad žemės nepavogsi, nes nėra kaip išsinešti. Jis taip pat tikėjo, kad teisę į nuosavybę saugo Konstitucija. Ir abu šie įsitikinimai išgaravo kaip dūmas. Anot kaimo žmogaus, jis žemę prarado, nes sutartinai veikė keli asmenys.

„Vaičiulienė – konservatorė ir Vaičiulis – konservatorius, o mes – maži žmonės, jokiai partijai nepriklausome. Už tai ir gnyba nuo mūsų viską, ką nori.

Aš 4 hektarus turiu, o jis turi apie 2000. Nuo švogerio nugnybo už 10 tūkstančių. Labai smagu pasiimti žemės nieko neperkant“, – kalbėjo Skardupių kaimo gyventojas.

Bambagyslė – su partija

R.Lumšiaus dirbama žemė buvo atmatuota Marijampolės savivaldybės kontrolieriaus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Marijampolės skyriaus pirmininko pavaduotojo Juozo Vaičiulio šeimai.

Šis asmuo kėlė savo kandidatūrą į miesto merus kitais metais vyksiančiuose rinkimuose.

„Kalbėkite su matininku, kaip matavo. Ribos parodytos ir atmatavo tuos metrus, ne mes matuojame. Aš ir žemėtvarkos tarnyboje sakiau, kad žmogus matytų, kur eina ribos, o ne ore matuokime“, – aiškino J.Vaičiulis.

 

Sutapimas: ir savivaldybės valdininkas J.Vaičiulis, ir jo samdytas matininkas – tos pačios partijos nariai.

„Intereso jokio, jie buvo mano eiliniai klientai. Aš atlikau darbus pagal tą medžiagą, kurią jie pateikė“, – tikino matininkas Jonas Rubinas.

Beje, Registrų centro filialui Marijampolėje vadovauja irgi įtakingas konservatorius Petras Pavilionis, kuris yra partijos skyriaus pirmininko pavaduotojas.

Pavadino antru Karbauskiu

Pasirodo, R.Lumšius – ne vienintelis šio krašto smulkusis ūkininkas, iš kurio buvo nugnybta žemės.

„Atėjo, žemę atmieravo, kuolus sukalė, rupūžės, ir man žemės nelieka. Antras Karbauskis. Kaip valdžios atstovui, jam viskas prieinama, taip ir išėjo.

Marijampolėje kreipėmės, sako, kad nieko nežino. O Vilniuje sako: mums Marijampolė perdavė žinias. Vienas nuo kito kaip durniuką stumdo“, – „Lietuvos ryto“ televizijai guodėsi ūkininkas Jonas Žėglius.

„25 metai žemę dirbam, ir riba nesikeitė, viskas buvo gerai. Pernai visus pasėlius permatavo, užpernai matavo pasitelkę palydovą – visos ribos atitinka.

O dabar Vaičiulis pritrūko žemės ar nori įterpti, kad būtų bendras dirbamas plotas.

Šitaip mūsų sąskaita hektarą ir 40 arų paima“, – kalbėjo Giedrė Žėglienė.

Įrodinėjo savo tiesą

Tačiau Marijampolės savivadybės kontrolierius ir stambus žemvaldys mano, kad smulkiųjų ūkininkų arta žemė iš jų paimta teisėtai.

„Ten ne jų žemė, jų žemė negali būti, nes atmatuota 2000 metais. O čia matavimai padaryti 1992 metais. Mes galime išvedžioti“, – savo tiesą bandė įrodinėti J.Vaičiulis.

Pavadino klasikiniu atveju

„Tai klasikinis atvejis, kai žemė ne dirbama, o pavagiama. Pasirodo, tai atlikti labai lengva.

Tu turi matininką, kuris atmatuoja tau kaimynų žemę, ir reikia laiku spėti ją užregistruoti.

Tai ne pirmas atvejis, kai Registrų centras netikrina dokumentų tikrumo. O paskui, užregistravus, reikia daug slenksčių numinti, kad galėtum tą žemę susigrąžinti.

Vertinant situaciją Marijampolėje susidaro įspūdis, kad konservatorių veikėjai, kurie rajone eina svarbias pareigas, paprasčiausiai susimokė, kad partijos bičiuliui dalį žemės prijungtų prie jo sklypo“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas kovai su korupcija Skirmantas Malinauskas.

Atliekami du tyrimai

„Visiškai akivaizdu, jog tai klaida ar piktybinis poelgis, dėl kurio atsiranda situacija, visiškai nepalanki žmonėms – jie buvo nuskriausti“, – tvirtino Nacionalinės žemės tarnybos atstovas Ruslanas Golubovas.

Nacionalinė žemės tarnyba atlieka tyrimą dėl matininko veiksmų – jam gali būti trims mėnesiams sustabdyta arba visam laikui atimta licencija.

Tuo metu Registrų centras sudarė darbo grupę, kuriai iki liepos pabaigos pavesta išsiaiškinti sklypų įregistravimo aplinkybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.