Atvykėliams Lietuvoje net nereikėjo mokytis kalbos: pažymėjimus gavo kitu būdu

Į Lietuvą atvykusiems ir leidimo nuolat gyventi mūsų šalyje siekiantiems užsieniečiams net nereikėjo išmokti lietuvių kalbos. Jiems pažymėjimus apie išlaikytus egzaminus už nedidelius kyšius parūpindavo valstybinės kalbos specialistai.

Egzaminas.<br>D.Umbraso nuotr.
Egzaminas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2018, 7:12 PM, atnaujinta Jul 11, 2018, 7:21 PM

Trys Vilniaus rajono valstybinės kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisijos nariai bei šeši jų padėjėjai turi didelių nemalonumų ir net atsidūrė už grotų.

Juos Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) apkaltino ėmus kyšius iš užsieniečių, kurie norėdami gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje privalo išlaikyti lietuvių kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzaminus.

Tarp sulaikytųjų yra ir komisijos pirmininkė Pagirių gimnazijos direktorė Aušra Mažonienė bei jai talkinę asmenys, kurie dirbo migracijos sistemoje.

Sumos nebuvo didelės

Kaip „Lietuvos rytui“ sakė STT atstovė Jurgita Razmytė, organizuotos grupės veikla buvo paprasta – migracijos sistemoje dirbantys asmenys surasdavo užsieniečius, kuriems kildavo problemų dėl lietuvių kalbos, ir pasiūlydavo jiems išeitį: už nedidelį mokestį nusipirkti egzamino pažymėjimą iš A.Mažonienės vadovaujamos komisijos.

„Tai nebuvo didelės sumos, nebuvo stambus kyšininkavimas, tačiau leidimą nuolat gyventi Lietuvoje galėjo gauti ir pavojingi asmenys, kurie yra susiję su tarptautiniu organizuotu nusikalstamumu, teroristinėmis ar ekstremistinėmis organizacijomis, priešiškų šalių žvalgybos tarnybomis.

Tokie asmenys gali kelti grėsmę Lietuvos arba kitų Europos Sąjungos šalių nacionaliniam saugumui ar viešajai tvarkai“, – aiškino J.Razmytė.

Atlikta dvidešimt kratų

STT teigimu, A.Mažonienė ir jai talkinę aštuoni asmenys yra sulaikyti dviem paroms.

Vakar jie buvo apklausiami, jų namuose ir darbovietėse atlikta daugiau kaip 20 kratų.

Kiek užsieniečių pasinaudojo sulaikytųjų paslaugomis, STT dar aiškinasi.

Įtariama, kad užsieniečių lietuvių kalbos ir Konstitucijos žinias tikrinę egzaminuotojai nelegalia veikla galėjo verstis ilgai.

Lietuvių kalbos ir Konstitucijos žinias tikrinančias komisijas sudaro savivaldybės, o komisijų išduodami pažymėjimai apie išlaikytus egzaminus yra pateikiami Migracijos departamentui, kuris išduoda leidimus nuolat gyventi Lietuvoje.

Žinių lygio netikrina

Kaip prisipažino Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė, ar užsienietis sąžiningai išlaikė egzaminus, ar juos nusipirko iš egzaminuotojų, nėra tikrinama.

Tačiau, E.Gudzinskaitės tvirtinimu, vien lietuvių kalbos ir Konstitucijos egzaminų pažymėjimo turėjimas užsieniečiui negarantuoja leidimo nuolat gyventi Lietuvoje ir be vizų važinėti po visas Šengeno sutarties valstybes.

Užsienietis taip pat turi atitikti kitus nuolatiniam Lietuvos gyventojui keliamus reikalavimus – turėti laikinąjį leidimą gyventi Lietuvoje ir būti čia pragyvenęs ne mažiau kaip penkerius metus.

Nelegalių padėjėjų atsiranda nuolat

Šis atvejis yra pirmas, kai egzaminuotojai padeda užsieniečiams neteisėtai įsigyti legalizuotis Lietuvoje būtinius pažymėjimus, tačiau ne pirmas, susijęs su galima korupcija migracijos sistemoje.

Nuo 2014 metų STT tirtose bylose vienuolika asmenų buvo kaltinami prekyba poveikiu išduodant leidimus užsienio šalių piliečiams laikinai gyventi Lietuvoje.

Tarp šių asmenų buvo keturi buvę Migracijos departamente vadovaujamas pareigas ėję asmenys ir du specialistai, taip pat du advokatai, du advokato padėjėjai ir vienas verslininkas.

Už šiuos nusikaltimus teismas kaltais pripažino Migracijos departamente vadovaujamas pareigas ėjusią darbuotoją, advokatą, advokato padėjėją ir vieną verslininką.

Jiems skirtos baudos iki 8500 eurų. Kiti į teisiamųjų suolą patekę asmenys savo kaltę pripažino, todėl nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti pagal laidavimą.

9

Tiek Vilniaus rajono valstybinės kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisijos narių bei jų padėjėjų atsidūrė teisėsdaugos akiratyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.