Jūros šventės fejerverkai per Andriaus Mamontovo koncertą nušvies Klaipėdos padangę

Populiariausias vasaros renginys Lietuvoje – Jūros šventė paskutinįjį liepos savaitgalį visos šalies gyventojus ir svečius į Klaipėdą kvies atnaujintu stiliumi, pasauline italų premjera, jūrinėmis tradicijomis ir pamėgta nemokama muzika.

 V.Grubliauskas ir D.Grikšaitė kviečia į Jūros šventę Klaipėdoje paskutinįjį liepos savaitgalį.<br>A.Pilaitienės nuotr. 
 V.Grubliauskas ir D.Grikšaitė kviečia į Jūros šventę Klaipėdoje paskutinįjį liepos savaitgalį.<br>A.Pilaitienės nuotr. 
 Jūros šventės šurmulys Tiltų gatvėje.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Jūros šventės šurmulys Tiltų gatvėje.<br> A.Pilaitienės nuotr.
Šventės pažiba - Klaipėdos aukštosios jūreivystės mokyklos auklėtiniai.<br> A.Pilaitienės nuotr.
Šventės pažiba - Klaipėdos aukštosios jūreivystės mokyklos auklėtiniai.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Jūros šventė prie Biržos tilto.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Jūros šventė prie Biržos tilto.<br> A.Pilaitienės nuotr.
Šventės dalyvių aprangos kodas - jūreiviškas.<br> A.Pilaitienės nuotr.
Šventės dalyvių aprangos kodas - jūreiviškas.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Prisistatys didžiausios Klaipėdos jūrų uosto įmonės.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Prisistatys didžiausios Klaipėdos jūrų uosto įmonės.<br> A.Pilaitienės nuotr.
Šventinės eisenos puošmena - jūrų kapitonai. <br> A.Pilaitienės nuotr.
Šventinės eisenos puošmena - jūrų kapitonai. <br> A.Pilaitienės nuotr.
 Danės krantines apguls burlaiviai.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Danės krantines apguls burlaiviai.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Italų trupė pristatys savo naujausią spektaklį.<br> Organizatorių nuotr.
 Italų trupė pristatys savo naujausią spektaklį.<br> Organizatorių nuotr.
Italų trupė pristatys naujausią spektaklį. <br> Organizatorių nuotr.
Italų trupė pristatys naujausią spektaklį. <br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Aušra Pilaitienė

Jul 17, 2018, 5:16 PM, atnaujinta Jul 17, 2018, 5:45 PM

59-osios Jūros šventės šūkis - „Tas jausmas, kai...“ . Kiekvienas šį sakinį baigs savaip.

„Tas jausmas, kai.. vieną metų savaitgalį visa Lietuva vieninga kryptimi ir širdimi pajuda jūros link, prie kurios dar 1934 metais pakvietė pirmoji Jūros šventė. Apjungianti, vienijanti, stebinanti, keičianti miestą – tokia Jūros šventė pasitiks ir šį kartą, kviesdama savaip „iššifruoti daugtaškį“ ir atsakyti – o kas gi man yra Jūros šventė?

Liepos 27–29 dienomis Klaipėda ir vėl kviečia tapti didžiausios vasaros fiestos - Jūros šventės - dalimi, semtis nepamirštamų įspūdžių, nuotaikos ir atradimų, kuriuos dovanoja jūra ir Klaipėdos žmonės“, - sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Organizatoriai kviečia interpretuoti

„Tas jausmas, kai...“ – toks šį kartą šventės moto, paliekantis begalę vietos fantazijai ir žaismingai kviečiantis savo mintyse atrasti tinkamą pabaigą. „Tas jausmas, kai apsuka galvą“, „Tas jausmas, kai nesinori namo“, „Tas jausmas, kai nakties per maža“, „Tas jausmas, kai pavydi pats sau“ – taip mes – organizatorių komanda iššifravome savo pačių daugtaškį. Skleisdami Jūros šventės žinią kurkite savo pabaigas, savo asociacijas, kvieskite visus į Klaipėdą, nes Jūros šventė – visos Lietuvos šventė“, - sako viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Dalia Grikšaitė.

Šiemet šventės stilistika ir vizualiniai sprendimai patikėti žinomai Lietuvos dizainerei Julijai Janus.

„Kvietimas prisidėti prie Jūros šventės stiliaus kūrimo buvo ir netikėtas, ir labai malonus. Daugybė vilniečių kiekvieną vasarą važiuoja į Klaipėdos jūros šventę. Ji tarsi žymi patį gražiausią laiką Lietuvoje ir simbolizuoja atostogas prie jūros. Šiemetinės šventės temą interpretavau savaip: „Tas jausmas, kai rauna stogą“, - sako J.Janus.

"Mobis Dikas" - pasaulinė premjera

Vienu svarbiausių šiemetinės šventės akcentų taps bendras VšĮ „Klaipėdos šventės“ ir Italijos teatro „Teatro dei Venti“ projektas - spektaklis-legenda „Mobis Dikas“. Unikalus pastatymas, sujungęs praeitį ir dabartį, Italiją ir Lietuvą, teatrą, šokį ir žmogaus fantazijas apie baltąjį banginį.

„Gatvės teatro trupę „Teatro dei Venti“ pirmą kartą sutikome prieš metus – Sibiu teatrų festivalyje. Režisierius papasakojo apie savo naują idėją, kurios centre – jūros tema, o spektaklyje suburiama ne tik profesionalių aktorių trupė, bet ir vietos bendruomenė. Rudenį atnaujinus ryšius paaiškėjo, jog projektas įgauna pagreitį, o trupė ieško partnerio. Ir juo tapome mes. Mums tai naujas iššūkis, įsipareigojimas bei privilegija tapti tarptautinio teatro pasaulio dalimi“, - sako „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė Goda Giedraitytė.

Jūros šventės svečiai pirmieji išvys premjerą, kuri dar šiais metais aplankys Maltą, Veneciją, Kolumbiją. Ankstesni trupės spektakliai jau parodyti daugiau kaip 150 kartų daugybėje pasaulio šalių.

„Spektaklis išsiskiria scenografija, muzika ir emocine įtaiga. Jame dalyvauja per 20 profesionalių aktorių, tarp kurių - italai, meksikiečiai, prancūzai. Prisijungė ir klaipėdiečiai - vaikai ir senjorai dalyvaus kūrybinėse dirbtuvėse, o vėliau taps spektaklio dalimi“, - sakė G. Giedraitytė.

Judanti 13 metrų ilgio ir 7 metrų pločio platforma virs laivu, vėliau - žuvimi. Spektaklis bus rodomas tris Jūros šventės vakarus – liepos 26, 27, 28 d. Klaipėdos piliavietėje.

Šventės eiseną transliuos internetu

Vienas laukiamiausių trijų dienų fiestos renginių - iškilminga jūrinė eisena. Liepos 27 d., penktadienį, nuo 18 val., jau antrus metus Jūros šventės didžiąją eiseną bus galima stebėti ir internetu.

„Pernai Jūros šventės eiseną pirmą kartą matė ne tik visa Lietuva, bet ir viso pasaulio lietuviai, žmonės, kurie galbūt niekada nieko negirdėjo apie Klaipėdą. Išskirtines tradicijas puoselėjančios eisenos transliacija internetu subūrė 0,5 milijono žiūrovų - tai lyg svarbus patvirtinimas, jog esame įdomūs ir pastebėti. Tikiu, kad šių metų Jūros šventės eisenos rekordus pagerinsime – bus daugiau ir dalyvių, ir žiūrovų“, – sakė eisenos globėjas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Kasmet vis išradingesnė, bet tuo pačiu ir gilias jūrines tradicijas išlaikanti eisena - kiekvienos Klaipėdos įmonės ar organizacijos garbės reikalas.

Jūros šventės eisenose dalyvauja per 7000 žmonių.

Eitynės startuos J. Janonio gatvėje, drieksis Herkaus Manto, Naujojo Sodo, Pilies gatvėmis ir pasieks Kruizinių laivų terminalą.

Renginių jūra - visokiems skoniams

Kaip ir kasmet per šventinį savaitgalį įvyks maždaug šimtas visokiausių nemokamų renginių.

Įspūdingi koncertai, gero kino vakarai, gatvės teatrų iš užsienio pasirodymai, šokantys fontanai, tradicinė mugė.

Vertas dėmesio liepos 26-ąją vyksiantis mobiliosios teatro trupės iš Vokietijos „Foolpool“ spektaklis - pasivaikščiojimas. Pasak Jūros šventės organizatorių, klaipėdiečiai turės progą pamatyti įspūdingas būtybes, kurios pagamintos iš antrinių atliekų.

Ketvirtadienio vakarą Dienovidžio skvere prasidės vasaros kino seansai. Čia bus rodoma lietuviškų trumpametražių filmų programa, geriausi „Kino pavasario“ filmai ir „Kanų liūtų“ reklamos.

Tą patį vakarą Jūros šventės svečiai kviečiami persikelti į Smiltynę, kur vyks poezijos ir bardų muzikos koncertas „Skrydis į naktį„. Pskutinis keltas iš Smiltynės išplauks 1.15 val., nes koncertas tikriausiai baigsis tik po vidurnakčio.

Penktadienį po tradicinės eisenos Kruizinių laivų terminale vyks šventės atidarymo ceremonija, o po jos laukia koncertai.

Scenoje pasirodys grupė „Colours of Bubbles“ kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, vėliau linksmins „Naktinės personos“ ir grupė „Golden Age“ kartu du DJ Gesha.

Šeštadienį didžiojoje scenoje Kruizinių laivų terminale koncertą surengs grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ ir „Royce“, o vakarą vainikuos Andrius Mamontovas. Vidurnaktį, per koncerto vidurį, dangų nušvies fejerverkai.

Lemputėmis ir visokiausiais augalais išpuoštoje Teatro aikštėje visą savaitgalį liesis ramesnė muzika.

Penktadienį scenoje pasirodys grupė „Driezhas“, Ieva Zasimauskaitė ir grupė „Parranda Polar“, šeštadienį - elektronikos grupė iš Vengrijos „IALAZ“, Giedrė Kilčiauskienė, grupė „Garbanotas Bosistas“.

Jono kalnelis, kur seniau vykdavo fontanų šou ant vandens, rekonstruojamas, tačiau šis gražaus reginys iš programos nedingo: dainuojančių ir šokančių fontanų programa perkelta į piliavietės aikštelę.

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.