Aurelijaus Verygos pavaldiniams jau visai riesta: jei žiūri – nematyk

Dar vienos įspėjimų apie atleidimą bangos užkluptiems Aurelijaus Verygos pavaldiniams jau visai riesta – draudimais garsėjančio jų viršininko valdas sudrebino naujas muštro protrūkis.

A.Verygos vadovaujamoje Sveikatos apsaugos ministerijoje itin saugomasi viešumo.
A.Verygos vadovaujamoje Sveikatos apsaugos ministerijoje itin saugomasi viešumo.
Buvusioje Sovietų Sąjungoje buvo populiarūs plakatai, perspėjantys žmones kuo mažiau kalbėti. „Plepys – radinys priešui“ – skelbia šis plakatas.
Buvusioje Sovietų Sąjungoje buvo populiarūs plakatai, perspėjantys žmones kuo mažiau kalbėti. „Plepys – radinys priešui“ – skelbia šis plakatas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-07-19 05:59, atnaujinta 2018-07-19 11:19

Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojus prieš kelias savaites pasiekė gūdžius sovietų diktatoriaus Josifo Stalino laikus primenantis raštas, daugelį privertęs jaustis koncentracijos stovyklos įnamiais.

Rašte, kurį pasirašė už duomenų apsaugą atsakinga ministerijos Sveikatos paslaugų stebėsenos, inovacijų ir informacinių sistemų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Viliūnaitė, išdėstyti nauji reikalavimai dėl institucijoje tvarkomų dokumentų.

Spėjama, jog diegiamos naujovės atsirado siekiant bet kokiais būdais išvengti, kad informacija apie prieštaringus šios ministerijos vadovybės sprendimus nepatektų į viešumą.

Toks tikslas neslepiamas ir minėtame rašte.

„Galime konfidencialumo nuostatas aprašyti tvarkos aprašuose, pasirašyti konfidencialumo pasižadėjimus, kiekviename aukšte iškabinti plakatus, kad turime gerbti vieni kitus ir saugoti vienas kito teisę į privatumą.

Tačiau visa tai nepadės, jei mūsų noras papasakoti kolegai „naujausias žinias“ bus didesnis už suvokimą, kad ši žinutė mus pasiekė tik todėl, kad tai susiję su mūsų tiesioginėmis funkcijomis“, – įspėjami Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojai.

Ir nurodymai, ir patarimai

Sukurptoje instrukcijoje – šeši punktai.

Kai kurie jų neatitinka ne tik duomenų apsaugą reglamentuojančių įstatymų, bet kertasi ir su sveiku protu.

„Gavę pavedimą, kuris skirtas tik mums, nediskutuokime su kolega, kuris nėra susijęs su tuo klausimu, – taip užtikrinsime konfidencialios informacijos išsaugojimą ir netrukdysime kolegai“, – nurodoma pirmajame punkte.

Kitame punkte patariama, kad kalbant su kolega, kuris noriai pasakoja gauto rašto aplinkybes, reikia jį sustabdyti ir pakeisti pokalbio temą: „Nekaupkime nereikalingos informacijos ir neskleiskime jos toliau, jei tai nėra susiję su jūsų tiesioginėmis funkcijomis.“

Be kita ko, iš Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojų reikalaujama, kad jie prašytų tik tiek informacijos, kiek reikia tam tikroms jų funkcijoms atlikti: „Perteklinės informacijos tvarkymas yra neteisėtas ir atima daug laiko.“

Toliau – dar gražiau: „Nešdami dokumentus skyriaus vadovui iš „langelio“, neskubėkime susipažinti su juose pateikta informacija, negaiškime laiko ir „neužkraukime“ galvos nereikalingu informacijos srautu – atsakingas asmuo išnagrinės gautų dokumentų turinį ir nukreips būtent Jums skirtus dokumentus.“

Instrukcijoje taip pat siūloma su personalo klausimais susijusius dokumentus dėti į uždarą segtuvą su papildomu užrašu „konfidencialu“.

„Priemonė nėra maksimaliai apsauganti nuo neteisėto susipažinimo, bet visos priemonės, kurios priverčia atlikti papildomus veiksmus (išimti dokumentą iš segtuvo), gali apsaugoti nuo žmonių žingeidumo“, – rašoma viename dokumento punktų.

Jau džiugina būsimos pergalės

Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojus privertęs sunerimti laiškas vis dėlto baigiamas optimistiškai.

Naujų instrukcijų kolegoms pažėrusi N.Viliūnaitė priminė, kad ministerija – daugiau nei 200 žmonių kolektyvas, turintis daug pavaldžių įstaigų, todėl tyla – gera byla.

„Mūsų įstaigos misija – gyventojų sveikatos išsaugojimas, grąžinimas ir stiprinimas, kokybiška, saugi ir visiems vienodai prieinama sveikatos priežiūra bei ligų prevencija, todėl dirbkime visi, siekdami to gražaus tikslo, ir padėkime vieni kitiems, o naujienų „medžioklę“ palikime žurnalistams.

Sėkmės mums visiems! Ir jei po šios žinutės bent vieną kartą prieš norėdami paskleisti kokią nors žinią apie kolegą ar pavaldžios įstaigos darbuotoją save sustabdysime ir to nepadarysime, tai bus mūsų visų pergalė“, – padrąsino rašto autorė.

Įžvelgė nepasitikėjimą

A.Verygą nuolat aštriai kritikuojantis Seimo opozicijos atstovas Antanas Matulas neabejoja, kad prie dar didesnio liguistos atmosferos kūrimo šioje ministerijoje prisidėjusi N.Viliūnaitė – tik jos vadovybės valios vykdytoja.

Konservatorius mano, kad šis raštas rodo visišką nepasitikėjimą darbuotojais.

„Tokie detalūs nurodymai, apie ką ir su kuo negalima kalbėti ir kaip nešti dokumentus, nubloškia į sovietinius laikus. Net sovietmečiu taip blogai nebuvo, gal tik valdant Stalinui“, – svarstė politikas.

A.Matulas mano, jog tokių griežtų instrukcijų Sveikatos apsaugos ministerijoje griebtasi todėl, kad politinė vadovybė veikia atskirai ir slapta nuo viso kolektyvo: „Ministeriją yra apėmusi visuotinio persekiojimo ir nepasitikėjimo atmosfera, kuri jau tampa liguista.

Man nieko panašaus lig šiol neteko matyti, kad būtų bandoma taip suvaržyti žmogų ir kontroliuoti kiekvieną jo žingsnį – ką skaityti, kur žiūrėti ir kaip eiti.

Tokių suvaržymų nenumato jokie duomenų apsaugą reglamentuojantys įstatymai. Tai – pertekliniai reikalavimai.“

Prašė projekto, bet negavo

Seimo konservatorių frakcijos atstovas jau ir pats spėjo susidurti su ministerijos diegiamomis griežtomis naujovėmis.

„Bandžiau ministerijoje gauti būsimo sveikatos priežiūros įstaigų tinklo projektą. Visi man aiškina, kad toks yra, įvardija kriterijus, pagal kuriuos buvo sudaromas tinklas, bet dokumento taip ir nepavyko gauti, nors esu ne bet kokio, o Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys“, – guodėsi A.Matulas.

Aiškino rašto privalumus

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai aiškino, kad vidiniam naudojimui skirtos rekomendacijos nėra šios institucijos išgalvotos, to esą reikalauja gegužę įsigaliojęs naujas Europos Sąjungos reglamentas.

Be to, anot ministerijos atstovų, nauji reikalavimai kuria ne liguistą ir visuotinio persekiojimo, bet priešingai – darbinę, pagarbos asmeniniams duomenims, aiškių kompetencijos ribų nusistatymo ir asmeninės atsakomybės suvokimo atmosferą ir kultūrą.

Naujasis reglamentas esą reikalauja užtikrinti tvarkomų asmens duomenų apsaugą nuo neteisėto atskleidimo ar bet kokio kito neteisėto tvarkymo.

„Vykdydama savo tiesiogines funkcijas, į kurias įeina ir darbuotojų duomenų apsaugos kultūros vystymas, bei siekdama, kad ministerija tinkamai įgyvendintų šią prievolę ir darbuotojų bei kitų asmenų, pavyzdžiui, pacientų duomenys būtų saugūs, Sveikatos apsaugos ministerijos duomenų apsaugos pareigūnė parengė ir kolegoms vidiniam naudojimui pateikė šias rekomendacijas“, – teigiama „Lietuvos rytui“ atsiųstame komentare, kurį pasirašė ryšių su visuomene projektų vadovė Gabrielė Banaitytė.

Rašte redakcijai tikinama, kad A.Veryga į šį procesą nesikišo, o duomenų apsaugos pareigūnas esą yra nepriklausomas: „Šiomis rekomendacijomis taip pat niekaip neribojamas ar juolab nedraudžiamas darbuotojų tarpusavio bendravimas ir bendradarbiavimas vykdant tiesiogines funkcijas.“

Ministerijoje buvo įvestas planas „Kontora“

Prieš pusmetį Sveikatos apsaugos ministerijoje jau buvo įvestas specialus planas, kurio kodinis pavadinimas – „Kontora“.

To prireikė, kai iš ministerijos pasklido žinia apie A.Verygos užmojus prieš Seime jo laukusią interpeliaciją pirkti krizių valdymo specialistų paslaugas.

Po „Lietuvos ryto“ publikacijos „Oficialu: Aurelijų Verygą jau užklupo krizė“ ministerijoje buvo pradėtas tyrimas, kurio metu aiškintasi, kas „išoriniams subjektams“ galėjo perduoti į viešąją erdvę neturėjusią patekti informaciją.

Pasitelkus sistemą „Kontora“ tada buvo bandoma atsekti, kurie ministerijos darbuotojai galėjo matyti žurnalistus pasiekusius supaprastinto viešojo pirkimo dokumentus. Visi jie buvo apklausti.

„Bendradarbiavusiems dėkojame už solidarumą, pateiktą vertingą informaciją“, – buvo rašoma visiems ministerijos darbuotojams išsiuntinėtame elektroniniame laiške, kuris taip pat pateko į žurnalistų rankas. Jame ministerijos darbuotojai taip pat raginti pranešti apie savo kolegas, kuriuos įtaria be vadovybės leidimo trečiosioms šalims teikiant jautrią informaciją.

Tokią išpažintį darbuotojai galėjo atlikti užėję pas bet kurį Korupcijos prevencijos skyriaus specialistą, kurių daugelis anksčiau yra dirbę Specialiųjų tyrimų tarnyboje ar Valstybės saugumo departamente.

Krizių valdymo specialistų paslaugų A.Verygai prireikė, kai kilo sumaištis dėl receptinių vaistų ir ministerijoje kilusių skandalų, po kurių iš pareigų teko trauktis viceministrei Aušrai Bilotienei-Motiejūnienei ir pilkuoju kardinolu vadintam ministro patarėjui Danui Bakšai.

Buvo kilę įtarimų, kad pastarasis spaudė viceministrę, jog konkursą į Valstybinės ligonių kasos direktoriaus postą laimėtų jo proteguojamas kandidatas. Apie patirtą spaudimą A.Bilotienė-Motiejūnienė prasitarė Seimo nariui A.Matului.

Patarė, kaip elgtis, jei siūlo mylėtis

Sveikatos apsaugos ministerijos išminčiai darbuotojus instruktuoja jau nebe pirmą kartą. Pernai buvo išsiuntinėti detalūs raštiški paaiškinimai, kaip atskirti dovanas nuo kyšių, taip pat kaip elgtis, jeigu siūloma pasimylėti.

Viceministrės K.Garuolienės pasirašytame rašte, kuris buvo išsiuntinėtas ir visoms gydymo įstaigoms bei savivaldybėms, buvo išvardyti įvairiuose teisės aktuose seniai esantys apibrėžimai, kas yra kyšininkavimas, prekyba poveikiu, piktnaudžiavimas, papirkimas, taip pat perspėjama, kokia atsakomybė už tai gresia.

Bene įdomiausia dokumente – draudžiamų priimti dovanų sąrašas: „Pinigai, šokoladas, tortai, šakočiai, alkoholiniai gėrimai, nuolaidos, nuolaidų kuponai, lengvatos įsigyjant paslaugas ar turtą, bilietai į renginius, paveikslai, vertybiniai popieriai, nekilnojamasis turtas, ginklai, narkotikai, seksualinės paslaugos, kt.“

Kai kurie sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai tuomet svarstė įvairius variantus, kas gali slypėti po žodžiu „kt.“. Medikai taip pat juokavo, kad jei sąraše yra tik šakočiai, gal vadinamieji skruzdėlynai, šimtalapiai ar kiti gardėsiai nėra draudžiami.

Šioje instrukcijoje taip pat buvo nurodyta frazė, kaip mandagiai atsisakyti šešėlinių dovanų ar paslaugų: „Atsiprašau, bet Jūsų siūlomos dovanos priimti negaliu, nes tokie veiksmai yra neleistini ir neteisėti ir prieštarauja mano įsitikinimams.“

Dalis darbuotojų gavo atleidimo lapelius

Sveikatos apsaugos ministerijoje šiuo metu vėl pradėta pertvarka – birželį daugiau kaip šimtui jos darbuotojų buvo įteikti įspėjimai apie galimą atleidimą.

Reforma šioje ministerijoje buvo atliekama ir pernai. Tuomet buvo panaikinti kai kurie padaliniai, pavyzdžiui, Viešųjų ryšių skyrius. Dabar vietoj jo turėtų atsirasti Spaudos tarnyba.

Teigiama, kad naująja pertvarka, kaip ir praėjusiais metais vykdyta reorganizacija, siekiama užtikrinti efektyvesnę ministerijos veiklą, atsisakyti besidubliuojančių padalinių ir pareigybių.

Ministerija žada, kad dalis atleidimo lapelius gavusių darbuotojų išsaugos darbo vietą. Anksčiau skelbta, kad gali būti atsisakyta dešimtadalio pareigybių.

Šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerijoje iš viso dirba per 220 darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.