N. Puteikis apie prezidento rinkimus Lietuvoje: turtingiausieji rems du kandidatus

Pirmasis apie kandidatavimą artėjančiuose prezidento rinkimuose paskelbė Seimo narys Naglis Puteikis. Politiko skaičiavimais, prezidento rinkimuose savo kandidatūras turėtų kelti 19 asmenų.

N. Puteikis apie prezidento rinkimus: „Mes turime klasikinį ukrainietišką variantą“.<br>Reportažo stop kadras
N. Puteikis apie prezidento rinkimus: „Mes turime klasikinį ukrainietišką variantą“.<br>Reportažo stop kadras
Naglis Puteikis.<br>Reportažo stop kadras
Naglis Puteikis.<br>Reportažo stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2018, 7:54 PM

Nors potencialūs pretendentai ekonomistas Gitanas Nausėda ir premjeras Saulius Skvernelis dar nepaskelbė, ar bandys siekti prezidento posto, N.Puteikis jiems jau žeria priekaištus.

„Mano įsitikinimu, mes turime klasikinį ukrainietišką variantą – turtingiausių žmonių remiamus du kandidatus, kurie greičiausiai į programas įskiepys turtingiausių žmonių interesą“, – teigia jis.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir N.Puteikio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Vasara tiesiogiai“.

– Pone Puteiki, jūs pirmasis paskelbėte, kad kandidatuojate į prezidentus. Nelaukėte paskutinės minutės, kaip dauguma kandidatų. Kodėl?

– Lietuvos centro partija pernai suvažiavime mane iškėlė, jie paskelbė. Nepatinka man šita G.Nausėdos ir S.Skvernelio taktika. Ji yra nenuoširdi. Ir vienas, ir kitas tarsi laukia, kol kiti atsiskleis, atskleis savo programas.

Pavyzdžiui, Aušra Maldeikienė paskelbė labai daug punktų. Toks jausmas, gal kiti kandidatai nori nuo jos nuvogti, pasinaudoti. Kaip liberalai ženklą nušvilpė iš panevėžiečio dizainerio. Man atrodo, čia tokia taktika. Man ji nepriimtina. Jau rimtai šneku.

– Bet ji yra veiksminga viešųjų ryšių prasme. Sutinkate?

– Laimėtojo neteisia. Kitas dalykas, abu šie kandidatai, pretenduojantys į antrąjį turą, aišku, disponuoja milžiniškais resursais. Premjeras savo einamų pareigų, viso valstybės aparato, o G.Nausėdą, man atrodo, Investuotojų forumas remia. Su tokiais resursais kitiems kandidatams yra labai sunku rungtis.

– Ką reiškia remia?

– Aš taip jaučiu. Investuotojų forumas, anksčiau Laisvos rinkos institutas į visų, kurie tapo prezidentais, komandas deleguodavo savo atstovus. Kadangi Investuotojų forumas turi stipriausias pozicijas per advokatų kompaniją „Lawin“ tiek Prezidentūroje, tiek Lietuvos banke ir kitose svarbiose įstaigose, man toks jausmas, kad jie tame lošimų stale stato ant G.Nausėdos.

– Bet tai tik jūsų spėlionės?

– Taip, aš neturiu operatyvinių tarnybų ir žvalgyba kol kas yra silpna. Bet gal sustiprės su laiku ir turėsim daugiau informacijos.

– Jūs įžvelgiate kokių nors rizikų?

– Visuomenei negerai, kai lobistinės organizacijos užkariauja kandidato štabus, nes tada užkariauja ir jų širdis, protus, programas. Ir tada stipriausios organizacijos, turtingiausi žmonės mokesčių sistemą primeta visai Lietuvai – palankią jiems. Pavyzdžiui, S.Skvernelio labai sudėtinga, nes matosi, kad jo jaunuoliai yra smarkiai veikiami Investuotojų forumo.

Dėl mokesčių reformos – prieš dalį, kurios didina turtinę nelygybę, balsavau prieš – matosi, kad Investuotojų forumas veikia ir S.Skvernelio komandą. Gali būti, kad turtingiausi Lietuvos žmonės stato ant šių abiejų kandidatų. Bet mes, mažesnė grupė, kita lyga, pasistengsime patekti į aukščiausiąją lygą.

– Kalbate apie situaciją, kuri būtų lyg ne Lietuvoje, o kokioje Ukrainoje, kur vyrauja oligarchija.

– Ukrainoje tai aiškiau. Oligarchų daugiau, jie turtingesni, o čia viskas po kilimu. Ten, jeigu yra koks nors oligarchas, jis sako: aš pastatysiu man patikėtoje Ukrainos dalyje sieną ir griovį nuo Rusijos kariuomenės ir padėsiu mano remiamam kandidatui užimti vietas Ukrainos parlamente.

Ir jis tai padaro. Lietuvoje nesako, nėra, kad „Lawin“ savininkas ar bendraturčiai sakytų, jog siųsim savo žmones pas Dalią Grybauskaitę ar premjerą ir darysim įtaką mokesčių reformui siekdami naudos.

Ne, viskas po kilimu, viešieji ryšiai, inteligentiškai, polietilenai, celofanai, gražiais kaspinėliais užrišta, pateikiama per viešuosius ryšius, televiziją. Lietuvoje subtiliau, vakarietiškiau. Turinys nelabai vakarietiškas.

– Čia yra jūsų sąmokslo teorijos.

– Ne, tai ne sąmokslo teorija. Aš turiu du faktus ir jie yra akivaizdūs. S.Skvernelio mokesčių reforma – labai aiški vyšnia ant torto. Buvo pasiūlymas tūkstančiui turtingiausių Lietuvos žmonių padidinti algas maždaug 500–600 eurų į rankas, įvedant jiems „Sodros“ lubas nuo 8 tūkst. eurų.

Ir truputį kairesnių pažiūrų politikai pasiekė, kad būtų uždėtas truputį progresinis tarifas. Bet bendra suma nuo sausio 1 d. – kiekvienam turtingiausiam iš tūkstantuko asmeniui prie algos prisidės po 500–600 eurų.

Tai galėjo pasiūlyti tik Investuotojų forumas, nes tai jie viešai skelbia. Kad tai nukeliavo į premjero programą – tokio punkto Vyriausybės programoje nebuvo, o valstiečių rinkimų programoje visai nieko panašaus nebuvo. Buvo pasakyta, kad bus progresiniai mokesčiai, turtinės nelygybės mažinimas ir panašiai. Jums, pavyzdžiui, vidutiniškai pridėjo 50 eurų, o šitiems – 500 eurų.

Čia turtinės nelygybės nėra, čia regresiniai mokesčiai. Lygiai tą patį matau G.Nausėdos kalbose. Pastarosiose kalboje jis pasikrizendamas su Laisvos rinkos instituto atstovu Žilvinu Šilėnu šaipėsi iš progresinių mokesčių. Tai šiaip jau vizitinė G.Nausėdos kortelė.

Prieš pusmetį, kai jį kalbino: tai jūs eisit į rinkimus, nebijot A.Maldeikienės, ji jus kritikuos dėl jūsų ankstesnių kalbų, kad krizės nėra, kad galite pirkti, investuoti į butus prieš pat krizę. Jis sakė: aš nieko nebijau. Bet truputėlį pasikoregavo ir sako, kad visose Vakarų valstybėse, į kurias bėga lietuviai nuo mūsų blogų mokesčių, yra progresiniai mokesčiai.

Bet jis dabar vėl grįžo ir, man atrodo, į kritiką progresinių mokesčių. Man tai labai aiškiai rodo, kad dvi svarbiausios mokesčių reformos, du svarbiausi teiginiai – progresiniai mokesčiai ir turtinės nelygybės mažinimas – yra dviejų svarbiausių kandidatų, kurie neabejotinai rudenį iškels savo kandidatūras, t. y. S.Skvernelis ir G.Nausėda, programose, o tai viešai skelbia Investuotojų forumas. Ir tai labai svarbu visuomenei.

Nes mokesčių kartelę kilnojant – 10 tūkst. per mėnesį iš Lietuvos arba į Lietuvą. Kas teisus, parodys ruduo. Pažiūrėsim, kaip žmonės juda. Mano įsitikinimu, mes turime klasikinį ukrainietišką variantą – turtingiausių žmonių remiamus du kandidatus, kurie greičiausiai į programas įskiepys turtingiausių žmonių interesą.

– Laimės juk vienas, kam remti du?

– Aš taip spėju. Kiti kandidatai neturi tokių resursų, gerų startinių pozicijų.

– Bet tai nelogiška.

– Kodėl, labai logiška. Ateini į kazino ir statai ant raudono ir juodo langelio. Labai logiška, jei tik turi pinigų. Ir tada visada išloši, ir pajauti didelį džiaugsmą. O šiuo atveju mes gi puikiai suprantam, kad tie žmonės, kurie patenka į Prezidentūrą, kaip pas ankstesnius prezidentus.

Pavyzdžiui, pas Valdą Adamkų buvo Laisvos rinkos instituto šalininkų, kaip dabar ryškėja, Laisvos rinkos institutą įkūrė „MG Baltic“ savininkas Darius Mockus. Tai tie visi mokesčių dalykai, visi sukonstruoti mokesčiai, palankūs tik turtingiausiems žmonėms, ėjo iš Laisvos rinkos instituto.

Ir V.Adamkus visiškai neteikė jokių paketų, pasiūlymų Seimui, visiškai nesiūlė nieko keisti mokesčių sistemoje. Lygiai tas pats su D.Grybauskaite. Ji praktiškai vos ne viešai deklaravo, kad aš esu liberalių pažiūrų, ir turtinės nelygybės klausimais nėra nė karto gyvenime pasisakiusi, tuo labiau nėra pateikusi paketo. O jeigu būtų norėjęs nors vienas prezidentas pateikti tokį paketą, tai būtų laimėjęs.

Nes tiek V.Adamkus, tiek D.Grybauskaitė žymiai labiau naudojo šitą savo įstatymų leidybos teisę ir yra labai sėkmingai pasiektų rezultatų. Pavyzdžiui, D.Grybauskaitė tikrai asmeniškai labai nusipelnė spartindama įstatymus, kur reikalinga, kad mes įstotume į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją. Mes beveik 100 įstatymų Seime priėmėm pagal jos teikimą, ypač antikorupcinius.

Šitas pavyzdys rodo, kad įtakingoms lobistinėms, turtingiausių žmonių organizacijoms žiauriai svarbu turėti štabuose ir vėliau įtakingų žmonių, lobistų, kurie stumtų jiems palankius mokesčių įstatymus. Mokesčių įstatymai yra verslo, visuomenės, valstybės pagrindas.

– Kas blogo, pone Puteiki, jeigu verslas dalyvauja valstybės gyvenime?

– Kas neuždrausta, tas leidžiama. Lietuvoje neuždrausta šių organizacijų atstovams ateiti į Seimo komiteto posėdžius ir ten garsiai šaukti nutraukinėjant kitus, pavyzdžiui, profsąjungų atstovus.

– Čia yra kita bėda – mūsų profsąjungos silpnos.

– Ta bėda viena nevaikšto. Jeigu komiteto pirmininkas leidžia Rūtai Skyrienei nutraukti profsąjungų atstovus, tai komiteto pirmininko problema. Jeigu kitas komiteto pirmininkas leidžia teisės profesoriui Vytautui Nekrošiui aiškinti, kad antstoliai per mažai uždirba ir reikia jiems dar padėti daugiau mokesčių lengvatų, čia yra komiteto vadovų problema, vadovaujančių Seimo narių kultūros klausimas. Jie leidžia lobistams būti stipresniems ir trukdo nevyriausybinėms organizacijoms pasipriešinti.

– Gal problema ta, kad nevyriausybinės organizacijos, profsąjungos, Seimo komitetų nariai ar tiesiog Seimo nariai yra silpni, nekompetentingi?

– Sutinku su jumis. Pavyzdžiui, Amerikos kongresmenai, kurie turi 200 metų istoriją, kaip tramdyti oligarchus, turtingiausius žmones, kad jie nekenktų viešajam interesui arba kad jų interesas sutaptų su viešuoju interesu.

Jie tokiais atvejais sako: neabejotinai tokiu atveju politikas turi stoti silpnesniojo pusėn, jeigu, akivaizdu, jis gina viešąjį interesą. Lietuvoje šito dalyko kol kas nėra. Jūs klausiat, kas čia blogo. Sakyčiau, šis žodis gal netinkamas, tiesiog tai yra negerai, tai nevakarietiška, nekultūringa.

– Kaip prezidento rinkimai turėtų atrodyti vakarietiškai? Jūs sakote, kad yra du kandidatai, kuriuos galbūt palaiko turtingiausi ar verslo žmonės.

– Nėra blogio būti turtingiausiam, vaikščioti pas kandidatą ir sakyti: priimk į štabą mano atstovą. Čia nieko blogo. Nevakarietiška yra nepasakyti, kad kandidatuoju, ir naudotis tais resursais dabar. Nevakarietiška yra nepaskelbti, kad mane remia, pavyzdžiui, Investuotojų forumas, arba jų lobistų yra mano štabe. Šitų dalykų nedaro nei S.Skvernelis, nei G.Nausėda.

– Bet nėra taisyklės, kad kandidatas turi paskelbti tada ir tada.

– Yra kultūrinės tradicijos. Vakaruose būtų nesuvokiama.

– Nemanote, kad visuomenę labai supainioja, kai 10 kandidatų paskelbia, kad jie kandidatuoja?

– Ne. Tai teisė rinktis. Jeigu ateinu į prekybos centrą ir ten yra 10 batų parduotuvių – teisė rinktis. Bet jeigu viena parduotuvė bus paslėpta, kita bus uždaryta – čia jau bus negerai.

– Pone Puteiki, visur reikia pinigų. Taip pat ir kandidatuojant į prezidento rinkimus. Nieko keisto. Ir jums turbūt reikės nemenkos sumos. Iš kur jūs paimsite tuos pinigus?

– Turiu vilties, kad Seimas pakels nedeklaruojamą sumą, kai kiekvienas pilietis gali paremti kandidatą nuo 12 eurų iki bent 50 eurų. Tokie projektai yra įregistruoti. Toks jausmas, kad kuluaruose tarp didesnių partijų vyksta bandymas susitarti, kad tokią įstatymo pataisą priimtume.

Jeigu ne 12, o 50 eurų, tada aš esu ramus. Užstatui pinigų tikrai pavyks susirinkti. Nors užstatui, paradoksas, yra turto cenzas – užstatą galima mokėti tik iš asmeninių pinigų arba skolintų. Čia vėl kandidatai pastatomi į nelygiavertes pozicijas. Bet jeigu leistų rinkti vakarietiškai, didesnę sumą, tai būtų normalu.

Tada nesiskųstų žemesnė lyga, kad S.Skvernelis ir G.Nausėda turi pranašumą. Manau, kad čia – kaip su akcine bendrove. Jeigu yra milijonas akcininkų, ta akcinė bendrovė yra vieša, jos akcijos yra aukštumoje, svyravimai maži, vadybininkai labai brangiai apmokami, yra didelė priežiūra, kad akcinė bendrovė būtų pelninga. Kuo daugiau rėmėjų, tuo mažiau esi įsipareigojęs.

Jeigu man paaukotų 10 tūkst. Lietuvos gyventojų po 50 eurų, aš būčiau absoliučiai ramus daryti taip, kaip aš įsivaizduoju, reikia ginti viešąją interesą. Jeigu 10 juridinių asmenų atsvers 10 tūkst. piliečių, tada, kai ateis koks nors naujasis Lubys – atsiranda psichologinė priklausomybė. 

Ir tą priklausomybę vakarietiški politikai per savo parlamentarizmo istoriją yra eliminavę, labai susiaurindami arba visai panaikindami galimybę per juridinius asmenis remti politikus.

– Kam jums reikia prezidento posto? Tai ne pirmas jūsų bandymas kandidatuoti į prezidento postą.

– Politiniame miške, kaip ir paprastame miške, yra samanų, žolės, krūmų ir medžių. Būna dar sekvojų miškai. Sekvoja tegul būna S.Skvernelis su G.Nausėda. Kam reikalingi tokie politikai kaip aš ar A.Maldeikienė? Reikalingi. Miške visi sluoksniai reikalingi.

– Kokie politikai?

– Tokie, kurių neremia patys turtingiausi žmonės. Mes daug metų politikoje. Tikrai niekas mūsų nepavadins išsišokėliais. Koks yra veikimo mechanizmas – pasakysiu pavyzdį. Valstiečių programoje parašyta: į teismus sugrąžinti tarėjus. Visose valstybėse visuomenė vienokia ar kitokia forma dalyvauja teismų priežiūroje. Nėra kaip Lietuvoje, kad tik prezidentas ir Teisėjų taryba. Yra visos visuomenės atstovai – prisiekusieji, tarėjai – kad ir kaip pavadinsi.

Valstiečių programoje užrašyta: 2020 m. paskutinis ketvirtis, tai reiškia rinkimų mėnuo – priimti įstatymą dėl tarėjų. Toks politikas kaip aš pradeda klausinėti: o kodėl 2020 m., kodėl ne 2019 m., beje, ar pradėjote rengti įstatymo projektą, kas rengia – ar teisingumo ministras pritaria, ar Teisės komitetas Seime pritaria, ar jums, valstiečiams, ne gėda, jums reikės atsiskaityti prieš rinkėjus?

Aš būdamas opozicijoje, neutralus ar pozicijoje, darydamas šitą veiksmą, stumiu valstiečius vykdyti programą. Tas pats prezidento rinkimuose. Keldamas turtingesnių žmonių atstovavimo klausimą pas stipriausius administracine ir pinigine prasme kandidatus, aš juos stumsiu viešinti, deklaruoti, daryti nuolaidų ir neturtingiems žmonėms.

Maži politikai priverčia didelius politikus daryti mažus, bet labai svarbius darbus arba netgi didelius darbus. Pažiūrėkime, Angela Merkel. Alternatyva Vokietijai stumia sąjungininką Bavarijoje, nes jų siena ilgiausia su tomis valstybėmis, iš kurių plūsta migrantai. A.Merkel sąjungininkas – Krikščionių demokratų sąjunga – spaudžia A.Merkel: ribokime migrantus, ypač iš arabų šalių.

Maža partija, kraštutinė stumia ne kraštutinę partiją, o ta stumia pagrindinę valdančiąją partiją. Ką mes matome – vokiečiai pradeda riboti migrantų srautą. Automatiškai tos bangos pasiekia ir mus. Mažos partijos, maži kandidatai, kad ir nestiprūs, visada gali tapti stiprūs, jeigu didžiosios nereaguos į jų programines nuostatas.

– Jūsų tikslas – ne prezidento postas, o šiek tiek sujaukti bangas, kad potencialiems kandidatams nebūtų komforto zonos?

– Ne. Tikslas parašytas mano programoje vienmandatėje ir Lietuvos centro partijos programoje. Pavyzdžiui, ir tų pačių tarėjų atsiradimas, ir antikorupciniai paketai, ir žemutinės grandies savivaldos atkūrimas – vėlgi visoje Europoje yra, tik Lietuvoje nėra. Visur dvi grandys. Nuvažiuokime į Punską – maža savivaldybė, maža taryba, nuvažiuojama į Seinius – antro lygio.

– Pone Puteiki, klausiu apie jus asmeniškai. Jūsų paties tikslas – kandidatavimas ar ir rezultatas?

– Kandidatavimas yra būdas pasiekti mano išvardytus tikslus.

– Tai jums – savotiškas žaidimas?

– Ne, ne žaidimas. Tai yra mano darbas, aš gaunu už tai algą ir netgi labai didelę algą. Aš atlieku tas pareigas – tvarkau viešuosius reikalus. Politika yra viešųjų reikalų tvarkymas. Mano kandidatavimas yra mano darbas. Aš taip stumiu visus Lietuvos politikus į labai svarbius visuomenei dalykus.

Jie turi daryti tai, kas daroma ir Vakaruose: rūpinimasis mokesčiais, mažiausiai uždirbančiais, darbo vietų kūrimu, teisingumu. Aš tai darau. Iš kitos pusės, praeituose prezidento rinkimuose politinis elitas, kairieji ir dešinieji, taip pat liberalai, susitarė, kad D.Grybauskaitė bus prezidentė. Ir stūmė Zigmantą Balčytį, kurį prakaitas pylė prie mikrofonų.

Šalia stovėjau, mačiau. Žmogus nenori į prezidentus, tiesiog taip reikia, taip susitarta. Niekas nedalyvauja. Tai iššoka toks kaip aš, užsiregistruoja, nes žino, kad niekas nedalyvauja. Aš gi maluosi ne pačiame elite, bet vaikštau kaip katinas aplink lašinius.

Ir žiūriu – jeigu tik bus blogai padėtas, nustversiu ir nusinešiu. Ir jie blogai padėjo, aš nustvėriau ir man sukrito visi tų nekandidatavusių partijų ir kandidatų balsai. Tada visi pasižiūrėjo, dabar bus priešingai. Dabar visi kandidatuos. Aš suskaičiavau. Bus 19 kandidatų.

– Iš kur tiek suskaičiavote?

– Iš praeito karto, kiek norėjo, galėjo, turėjo ir kiek dabar yra partijų. Yra 7 biudžeto dotacijas gaunančios – visos kels. Pavyzdžiui, Lenkų rinkimų akcija irgi kels. Jiems reikia savo prekių ženklą propaguoti. Tada yra 9 negaunančios biudžetinės dotacijos – jau 16. Tada kas – Zigmas Vaišvila, Rolandas Paulauskas, Arvydas Juozaitis. 19.

„Vasara tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 16.30 val. ir 20.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.