Seimo narį spaudžia Lenkijos prokurorai: M. Mackevičius gali būti sulaikytas

Įtarimų dėl Lietuvos lenkų sąjungai skirtos paramos iššvaistymo sulaukusiam Seimo nariui Michalui Mackevičiui gali užsiverti keliai į Lenkiją – kaimyninėje šalyje šiam politikui gresia sulaikymas.

Teisėsaugos įtarimų sulaukęs ir Lenkijos ambasadorę iškoneveikęs Seimo narys M.Mackevičius sukėlė rimtą skandalą.<br>T.Bauro nuotr.
Teisėsaugos įtarimų sulaukęs ir Lenkijos ambasadorę iškoneveikęs Seimo narys M.Mackevičius sukėlė rimtą skandalą.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkei R.Tamašunienei jau pažerta priekaištų, kad nebuvo net svarstytas skandalingas M.Mackevičiaus elgesys.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkei R.Tamašunienei jau pažerta priekaištų, kad nebuvo net svarstytas skandalingas M.Mackevičiaus elgesys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 20, 2018, 6:00 AM, atnaujinta Jul 20, 2018, 6:01 AM

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, Lietuvos lenkų sąjungai vadovaujantis 66-erių M.Mackevičius numojo ranka jau į antrą raginimą atvykti į apklausą Lenkijoje, kurios prokurorai atlieka tyrimą dėl galbūt neskaidraus šiai organizacijai paskirtos paramos naudojimo.

Įtariama, kad šis Seimo narys organizacijai skirtas lėšas naudojęs kaip savas.

Lietuvos lenkų sąjungą rėmęs Lenkijos fondas „Parama lenkams Rytuose“ pranešė, kad M.Mackevičius galėjo klastoti sąskaitas.

Be kita ko, teigiama, jog šio politiko visuomeninė organizacija spausdino tris ar net keturis kartus mažiau Lenkijos valdžios remiamo leidinio egzempliorių, nei buvo nurodoma į Varšuvą išsiųstose sąskaitose.

M.Mackevičius jam mestus kaltinimus neigia, bet vykti į apklausą Lenkijoje nėra nusiteikęs.

„Jei nori, tegul patys atvažiuoja ir viską patikrina arba perduoda medžiaga Lietuvos teisėsaugai. Jei mane iškvies Lietuvos prokurorai, aš viską jiems paaiškinsiu. Jei jie sakys, kad privalau važiuoti į Lenkiją, tada ir nuvažiuosiu“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo parlamentaras.

Teisininkai patarė nevykti

Pagal Lenkijos įstatymus, į apklausą kviečiamas asmuo, sulaukęs trečio raginimo, privalo atvykti į prokuratūrą. Priešingu atveju jis gali būti sulaikytas ir atvesdintas jėga.

Jei M.Mackevičius kirstų Lietuvos ir Lenkijos sieną, tokia grėsmė iškiltų ir jam.

Tiesa, manoma, kad vadovaudamiesi teisinės pagalbos sutartimi Lenkijos pareigūnai pirmiausia turėtų kreiptis į kolegas Lietuvoje, kurie apklaustų teisinę neliečiamybę turintį Seimo narį.

To siekia ir pats M.Mackevičius, kuris tikino iš Lenkijos prokurorų sulaukęs tiktai vieno kvietimo į apklausą.

„Bet aš jiems parašiau laišką ir paprašiau, kad surinktą medžiagą perduotų Lietuvos pareigūnams.

Aš esu Lietuvos pilietis – mano atžvilgiu galioja mūsų įstatymai ir tarptautinės normos.

Jei ten yra kas nors rimto, viskas turi veikti teisėtai, aš neteisėtoje veikloje nedalyvausiu. Man ir Lenkijos teisininkai patarė niekur nevažiuoti, šios šalies prokurorai neturi teisės taip daryti“, – sakė Seimo narys, kuris Lenkijos valdžią kaltina siekiu su juo susidoroti.

Vadovautų ir iš kalėjimo

M.Mackevičius yra Seimo delegacijos Lietuvos ir Lenkijos parlamentų asamblėjoje pirmininko pavaduotojas. Taigi politikui darbo reikalais gali tekti vykti į Varšuvą, tačiau sulaikymas jo esą negąsdina.

„Tegul pasodina – būsiu pirmas Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas, kuris organizacijai vadovaus iš Lenkijos kalėjimo. Tai bus originalu“, – juokėsi Lietuvos lenkų veikėjas, paklaustas, ar atsisakęs bendradarbiauti su Lenkijos pareigūnais nebijos važiuoti į šią šalį.

Be to, M.Mackevičius nemano, kad jam reiškiami kaltinimai yra rimti: „Viskas buvo daroma pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, visi dokumentai buvo pateikti, viskas tvarkinga, mes konsultavomės su Mokesčių inspekcija.

Tegul atvažiuoja ir patikrina. Tai numatyta ir sutartyje.“

Seimo narys įsitikinęs, kad jam pažerti įtarimai yra politinis užsakymas: „Tai Lietuvos lenkų bendruomenės intrigos.“

Plūdosi ir siuntė velniop

Skandalas dėl Lietuvos lenkų sąjungos finansinės veiklos kilo netrukus po M.Mackevičiaus perrinkimo jos vadovu gegužės pabaigoje.

Anot politiko, suvažiavimo išvakarėse jis sulaukęs Lenkijos ambasadorės Urszulos Doroszewskos Vilniuje siūlymo nesiekti šio posto.

Dėl to, kalbėdamas su lenkiška žiniasklaida, Seimo narys užsipuolė šią diplomatę: „Joks arogantiškas valdininkėlis iš Varšuvos mums vandens nedrums.

Koks valdininkas? Na, pavyzdžiui, ambasadorė ir fondelis.

Vis eina ir eina, jau akis nuo jų skauda – pirmininkas, pirmininkas. Eikit po velnių, jei ne šis, tai bus kitas pirmininkas.

Ji (U.Doroszewska. – Red.) mano, kad gali mane – Lietuvos Seimo narį – išsikviesti pas save ir pareikšti, kad apriboja mano teises. Kas ji apskritai tokia?

Nežinau, ar koks nors komunistinės Lenkijos valdininkas galėjo su manimi pasielgti taip, kaip pasielgė ponia U.Doroszewska.

Nepaisant mano milžiniškos meilės Lenkijai, jaučiuosi apkaltintas, pažemintas ir nematau jokių galimybių toliau bendradarbiauti.“

Prabilo apie sąmokslą

M.Mackevičius, pakalbintas „Lietuvos ryto“, tvirtino, jog nesutarimai į viešumą iškilo todėl, kad jis nepasidavė Lenkijos valdžios spaudimui nedalyvauti organizacijos pirmininko rinkimuose – esą Varšuva siekė, kad Lietuvos lenkų sąjungai vadovautų kitas asmuo. Seimo nario manymu, Lenkijos ambasadorė vykdė valdžios nurodymus.

„Man atrodo, jie turėjo numatę kitą kandidatą. Vadovu turėjo tapti „Znad Wilii“ direktorius Miroslavas Juchnevičius.

Bet jis niekada nebuvo net sąjungos narys, tai kaip jis gali būti pirmininkas? Jis net skyriaus pirmininku negali būti.

Bet jiems ten Varšuvoje visi Lietuvos lenkai atrodo vienodi – vis dėlto čia pas mus yra ir oponentų, ir konkurentų.

Be to, mes gyvename demokratinėje valstybėje ir neprivalome klausyti nurodymų iš šalies, kas mums turi vadovauti“, – „Lietuvos rytui“ sakė parlamentaras.

Politikas prisipažino jau svarstęs galimybę ir pats nekandidatuoti į Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkus, bet prieš jį prasidėjusi ataka esą pakeitė planus.

„Manimi negalima manipuliuoti, vogti – irgi. Todėl ten reikia savo žmogaus“, – taip aiškino M.Mackevičius pasiteiravus, kodėl Lenkijos valdžiai nebetiko jo kandidatūra.

Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai priklausantis politikas tvirtino, kad apsispręsti nepaleisti sąjungos vairo jį paskatino nuskambėję ambasadorės raginimai trauktis.

„Tada nusprendžiau eiti gelbėti Lietuvos lenkų sąjungos. Jai yra pavojus. Jei liausis puolimas prieš mūsų organizaciją ir jei niekas negrės, tada gal ir pasitrauksiu.

Bet kol kas reikia gelbėti sąjungą“, – dėstė Seimo narys.

Neprapuls ir be pinigų

Dėl kilusio konflikto buvo įšaldyta ir Lietuvos lenkų sąjungai skiriama finansinė Varšuvos parama.

Tačiau M.Mackevičius teigė, kad ir be tos paramos organizacija neprapuls: „Mes tų pinigų nepaimtume net jeigu jie ir norėtų duoti. Pragyvenome anksčiau, pragyvensime ir dabar.

Buvusi valdžia daug metų netgi nežinojo, kad čia gyvena lenkai, ir neprapuolėme.“

Signataras ragina ištaisyti klaidą

Seimo konservatoriai parlamento etikos sargus ragino aiškintis M.Mackevičiaus nesutarimus su Lenkijos atstovais bei įtarimus dėl galimai neskaidraus paramos panaudojimo, bet tyrimas nebuvo pradėtas.

Toks Lietuvos lenkų sąjungai priklausančios R.Tamašunienės vadovaujamos Etikos ir procedūrų komisijos sprendimas nustebino ir papiktino lenkų kilmės Kovo 11-osios Akto signatarą Č.Okinčicą (nuotr.). Jam nesuprantama, kodėl užgaulūs politiko pareiškimai apie Lenkiją ir jos atstovą Lietuvoje nesulaukė etikos sargų dėmesio.

„M.Mackevičius velniop pasiuntė ne tik ambasadorę, bet ir visą Lenkijos valstybę. Ką politikas turi padaryti daugiau, kad jo elgesį svarstytų komisija? Tai rodo, kad šis Seimas elgiasi neatsakingai ir priima sprendimus pagal vyraujančią konjunktūrą – valdančiajai partijai svarbūs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos balsai, todėl ir užsimerkiama prieš netinkamą jos atstovų elgesį. Mano nuomone, Seimas, jei turi bent kiek savigarbos ir padorumo, privalo sugrįžti prie šio klausimo ir ištaisyti klaidą. M.Mackevičiaus elgesys ir kalbos turi būti deramai įvertinti. Tai ypač svarbu dabar, kai mūsų santykiai su Lenkija pasistūmėjo į gerąją pusę“, – kalbėjo Č.Okinčicas.

Biografijoje nenurodė studijų Maskvoje

Portalas zw.lt neseniai paskelbė, kad M.Mackevičius esą nuslėpė savo studijas Maskvos partinėje mokykloje.

Teigiama, jog Lietuvos lenkų sąjungos vadovas 1987 metais gavo Socialinių mokslų akademijos Maskvoje diplomą su pagyrimu. Ši aukštoji mokykla veikė prie Komunistų partijos centro komiteto, taigi esą buvo Sovietų Sąjungos aukštoji partinė mokykla.

Apie šias studijas M.Mackevičius savo biografijoje neužsimena, bet „Lietuvos rytui“ aiškino ir neprivalėjęs to daryti, nes tas diplomas Lietuvoje nėra pripažįstamas. Be to, anot politiko, tai nebuvo partinė mokykla.

„Esu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, turiu teisę dirbti su slapta informacija. Buvau ne kartą tikrintas Valstybės saugumo departamento ir būčiau negavęs tokio leidimo, jeigu būčiau norėjęs ką nors nuslėpti“, – kalbėjo M.Mackevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.