Vytį turės ir Senieji Trakai

Įkandin laikinosios Lietuvos sostinės Vyčio skulptūra iškilo ir Senuosiuose Trakuose (Trakų r.) – žiede šalia geležinkelio pervažos jau stovi septynių metrų aukščio iš geležies lakštų išpjauta ažūrinė Vyčio figūra, pritvirtinta prie 25 strypų.

„Istorijos kryžkele“ pavadinta skulptūra buvo ištepta rūgštimi, kad greičiau surūdytų. Tokią geležį lengviau prižiūrėti.
„Istorijos kryžkele“ pavadinta skulptūra buvo ištepta rūgštimi, kad greičiau surūdytų. Tokią geležį lengviau prižiūrėti.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2018, 9:38 PM, atnaujinta Jul 20, 2018, 9:40 PM

Vietą Vyčiui paskyrė Trakų savivaldybė. Skulptoriui Kęstučiui Musteikiui reikėjo sukurti tokią Vyčio figūrą, kuri netrukdytų eismui.

Vyčio skulptūra Senuosiuose Trakuose turėjo būti atidaryta Žalgirio mūšio dieną, liepos 15-ąją, bet įvykis nebuvo suderintas su Trakų savivaldybe ir iškilmes teko nukelti.

Senuosiuose Trakuose pastatyti skulptūrą sumanė ir finansavo bendrovė „Žvyro karjerai“, eksploatuojanti Serapiniškių smėlio ir žvyro telkinį.

„Žvyro karjerų“ gamybos direktorius Skirmantas Skrinskas pasakojo, kad metų pradžioje bendrovės akcininkai susirinko apsvarstyti, kuo galėtų prisidėti prie Lietuvos valstybingumo šimtmečio.

„Mes, lietuviško kapitalo įmonė, norėjome papuošti Lietuvą ir pasiūlėme skulptoriui pagalvoti, koks valstybingumo simbolis turėtų stovėti Senuosiuose Trakuose“, – pasakojo jis.

„Žvyro karjerai“ nutarė neskelbti, kiek jiems kainavo Trakų Vytis, tačiau garantavo, kad jo kaina tikrai neprilygsta Kauno „Laisvės kariui“, kuris kainavo apie 700 tūkst. eurų.

S.Skrinskui ypač patiko Trakų Vyčio surūdijusio metalo spalva – šiais laikais tai labai modernus architektūrinis sprendimas. Be to, važiuojant pro skulptūrą matyti Gedimino stulpai.

K.Musteikis paaiškino, kad „Istorijos kryžkele“ pavadinta skulptūra buvo ištepta rūgštimi, kad greičiau surūdytų – surūdijusią geležį lengviau prižiūrėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.