Ligonių interesais besidangsčiusiam poliklinikos vadovui - VPT sprigtas

Su postu atsisveikinęs ilgametis Šiaulių miesto Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorius 67 metų Pranas Andruškevičius dievagojosi, kad skaitmeninį rentgeno aparatą pirko tik ligonių labui ir garantavo skaidrumą.

 P.Andruškevičius tikino ligonių labui triūsęs skaidriai, bet ilgamečio vadovo argumentai buvo sumalti į miltus - VPT konstatavo pažeidimų virtinę.<br> G.Šiupario nuotr. koliažas
 P.Andruškevičius tikino ligonių labui triūsęs skaidriai, bet ilgamečio vadovo argumentai buvo sumalti į miltus - VPT konstatavo pažeidimų virtinę.<br> G.Šiupario nuotr. koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2018, 4:04 PM, atnaujinta Jul 27, 2018, 4:23 PM

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) į miltus sumalė P.Andruškevičiaus argumentus ir patvirtino įtarimus, kad pirkimas buvo surengtas neskaidriai. Tyrimą atlikę VPT darbuotojai konstatavo, kad vykdant pirkimą perkančioji organizacija nesivadovavo savo pačios pasitvirtintu tvarkos aprašu, sutartį pasirašė faktiškai pakeistą, be to, keitė ir pasirašytą sutartį tiekėjo naudai. 

„Mūsų nenustebino ši išvada, nes šią situaciją buvome išsiaiškinę lygiai taip pat, kaip dabar nustatė VPT“, - portalui lrytas.lt sakė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička.

Tiesa, ši VPT išvada nepakeitė nieko – brangi aparatūra abejotinomis aplinkybėmis jau nupirkta ir pristatyta gydymo įstaigai. Tad ekspertai tik patvirtino įtarimus dėl neskaidrios pirkimo procedūros ir pažeistų įstatymo normų. 

28 metus įstaigai vadovavęs P.Andruškevičius pernai prašė, kad pinigų skaitmeniniam rentgeno aparatui skirtų Šiaulių miesto savivaldybė. Šis prašymas buvo atmestas, nes suabejojo brangaus pirkinio būtinumu. Tada P.Andruškevičius be steigėjo pritarimo surengė viešąjį konkursą ir už įstaigos pinigus nupirko šį aparatą.

Skandalas kilo, kai paaiškėjo, jog po konkurso direktorius abipusiu susitarimu su tiekėju pastarojo naudai pakeitė sąlygas.

Konkurse buvo įrašyta, kad tiekėjas privalo skaitmeninį rentgeno aparatą pristatyti per 30 dienų, o už jį bus atsiskaityta dalimis per pusmetį nuo paleidimo dienos. Tikėtina, kad šios įrašytos sąlygos atbaidė potencialius tiekėjus, nes konkurse iš 12 susidomėjusių dalyvavo vos viena įmonė „Alfameda“.

P.Andruškevičius ūmai pakeitė konkurso sąlygas. Vasario 27-ąją pasirašytame papildomame susitarime buvo triskart – iki trijų mėnesių – pailgintas skaitmeninio rentgeno aparato pristatymo terminas. Be to, Dainų PSPC vadovas atseikėjo ir dosnų 70 tūkstančių eurų avansą, nors konkurso sąlygose atsiskaitymo sąlygose to net nebuvo numatyta.

Kilus triukšmui, P.Andruškevičius neneigė, kad įvyko tokia istorija. Tačiau jis tikino kaltės dėl skaitmeninio rentgeno pirkimo nejaučiąs: „Aparatas mūsų įstaigai buvo gyvybiškai būtinas, nes turimas yra visiškai pasenęs. O rentgeno tyrimų mes atliekame daug“.

Įstaigos vadovas pripažino, kad pirkimo sąlygos buvo pakeistos, bet neįžvelgė nieko blogo: „Terminas išties buvo įrašytas nerealus, todėl teko taisyti šią klaidą. Pažymėsiu, kad negavome nė vienos pretenzijos. O avansą sumokėjome, nes tokia yra praktika.“

Skandalui įsisiūbavus, P.Andruškevičius viešai pareiškė galįs dėl ligonių gerovės paaukoti ir „savo skalpą“. Meras jį buvo nušalinęs nuo pareigų, bet vėliau sugrąžino į darbą. Po to Taryba nutarė nebesiūlyti vadovui pratęsti sutartį, tad su juo buvo atsisveikinta. 

Prieš atleidžiamas P.Andruškevičius bandė gudrauti -  pateikė Šiaulių miesto vadovams prašymą atleisti jį pačiam prašant. Taip medikas būtų įgijęs teisę gauti 1 išeitine kompensacija daugiau, bet toks prašymas nebuvo patenkintas.

Konstatuota, kad tai prieštarautų Darbo kodekso nuostatoms. Teisininkai išaiškino, kad terminuotąją darbo sutartį turintis P.Andruškevičius negali būti atleidžiamas taip, kaip pats paprašė. Šia privilegija gali naudotis tik neterminuotąją darbo sutartį turintys asmenys.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?