Arūnas Dumalakas. R.Šimašiui vėl nesiseka - šįkart su šiukšlėmis. Kas toliau?

Saulėtą vasaros dieną nesinorėtų apie tai galvoti, bet per atdarą langą besiveržianti smarvė daro savo. O čia dar nuo tarpusavio rietenų, užgauliojimų suplukę savivaldybės tarybos nariai drėbtelėjo: artėja šiukšlių krizė.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-28 07:00

Ta netvarka, kuri prasidėjo gegužės mėnesį, pasirodo, buvo ne krizė. Dabar, Vilniau, laikykis.

Kai per tarybos posėdį trečiadienį apie tai socialdemokratas M.Skarupskas paklausė R.Šimašiaus, šis pyktelėjo. Esą tarybos narys žino atsakymą, tačiau norėjo jį išgirsti viešai. Nenorėjo meras kalbėti apie tai, kad gali nebelikti kam tų šiukšlių vežti, nes vežėjai žada trauktis.

Sutartis jie ketina nutraukti dėl to, kad patiria nuostolių. Kodėl jie atsirado, valdžia ir opozicija aiškina skirtingai. Savivaldybės administracijos direktorius P.Poderskis tikino, kad apsiskaičiavo vežėjai, oponentai aiškino, kad pati savivaldybė suklydo nustatydama įkainius.

Toliau jau nėra ko priminti. Vilniečiai matė perpildytus konteinerius prie savo namų, kilo didelis skandalas, savivaldybė ėmė reikalauti dažniau išvežti atliekas. Vežėjai tai padarė, bet už papildomas paslaugas savivaldybė neįstengė sumokėti.

Tris atliekas vežančias įmones taip pat slegia skolos. Kaip rašoma audito ataskaitoje, sąvartyno šeimininkui Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui bendrovė „Ecoservice“ buvo skolinga 1,04 mln., „VSA Vilnius“ – 691 tūkst., o „Ekonovus“ – 338 tūkst. eurų.

Lietuvos laisvės sąjungos vadovas A.Zuokas klausė: kaip ruošiamasi nutraukti sutartis su vežėjais?

P.Poderskis demonstravo ramybę. Anot jo, tai, kad vežėjai ketina nutraukti sutartis, buvo žinoma jau anksčiau. Esą nieko baisaus neįvyks, nes toks kiekvienos sutarties nutraukimo procesas vyksta 12 mėnesių.

Administracijos direktoriaus žodžiais, bus paskelbtas naujas konkursas, kuriam surengti minėto laikotarpio užteks. „Gyventojai jokių nepatogumų nepatirs“, – tikino jis.

Kol Vilnius dar neužverstas šiukšlėmis, savivaldybė rengiasi naujam konkursui. P.Poderskis net skiemenuodamas ištarė: „Šiukšlių išvežimo kaina ne-di-dės.“

Tačiau paprasta logika šnibžda ką kita. Naujo konkurso sąlygos bus tokios pat. Jeigu jos netenkins nė vieno vežėjo, konkursas neįvyks. O tai tikėtina, nes traukiasi trys didelės įmonės, kurioms tokiomis sąlygomis dirbti nuostolinga.

Tad ar atsiras Vilniaus gelbėtojas nuo atliekų? Atsiras. Tik jam gali tekti primokėti. Bet dabartinė valdžia rami. Tai greičiausiai įvyks jau po kitų metų vasarį ir kovą vyksiančių savivaldybės tarybos rinkimų. Pliekti dėl kylančių kainų vilniečiai galės būsimą valdžią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.