Laisva Seimo kėdė kelia aistras – registravo 6 kandidatus, viena dar lieka pretendente

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį registruoja kandidatus dalyvauti rinkimuose į laisvą Seimo nario vietą Zanavykų apygardoje.

Laisvo Seimo nario vieta kelia aistras – registravo 6 kandidatus, viena dar lieka pretendente.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvo Seimo nario vieta kelia aistras – registravo 6 kandidatus, viena dar lieka pretendente.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Buvęs Seimo narys Mindaugas Bastys taip pat registruotas kaip kandidatas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvęs Seimo narys Mindaugas Bastys taip pat registruotas kaip kandidatas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 14, 2018, 3:06 PM

Zanavykų apygardos rinkimų komisijos vertinimu, reikiamus parašus kandidatavimui surinko šeši politikai iš aštuonių, registruotų kampanijos dalyviais.

„Kaip žinote, parašus rinko 8 pretendentai į kandidatus, jie turėjo surinkti ne mažiau, nei 1000 Zanavykų apygardos parašų, reikiamą skaičių surinko 6“, – komisijos posėdyje pasakojo VRK atstovė, Rinkimų organizavimo vedėja Reda Daniškevičiūtė.

Ji komisijai pasakojo, kad reikalingą parašų skaičių surinko savarankiškai išsikėlęs Mindaugas Bastys, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Irena Haase, Darbo partijos kandidatas Vigilijus Jukna, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, nepriklausomas kandidatas Mindaugas Tarnauskas bei Lietuvos socialdemokratų partijos keliamas Paulius Visockas.

Atskiro dėmesio sulaukė M.Basčio kandidatūra. VRK narys Vilius Semeška siūlė jo neįrašyti į rinkimų sąrašą, tačiau komisija nusprendė kitaip. Komisijos nusprendė dėl šio nario kreiptis į VSD.

Liberalų sąjūdžio iškeltas Haroldas Glauzeris apygardos rinkimų komisijai pats pripažino nesurinkęs reikiamų parašų, nors parašų lapų dar nepateikė. Komisija nusprendė jo kaip kandidato neregistruoti.

Klausimų kilo dėl vienos kandidatės

Centro partijos keliamos Lauros Radzevičiūtės dalį parašų komisija pripažino netinkamais. Tačiau ji komisijai 1143 parašus, po komisijos aptikrinimo, nebelieka reikiamo skaičiaus – komisija įskaitė 882. VRK yra gavusi kandidatės skundą, kad ne visi balsai buvo įvertinti teisingai.

„Parašai yra tikrinami pagal kelis požymius: turi būti tos apygardos rinkėjas, nurodyti visi duomenys parašų lape, duomenys turi būti teisingi. Rinkėjas gali pasirašyti už kandidatą tik vieną kartą, turi savo duomenis parašyti pats. Parašai tikrinami atsitiktine tvarka. Visi taip ir buvo tikrinami, taip pat buvo pradėti tikrinti ir kandidatės L.Radzevičiūtės surinkti parašai“, – pasakojo VRK atstovė Reda Daniškevičiūtė.

„Kai komisija tikrino – neatitiko visi pirmi trys surinkti parašai. Pradžioje komisija juokavo, kad gal kažkas yra su sistema negerai, todėl buvo nuspręsta tikrinti visus parašus. Buvo rasti 328 asmenys, kurie nėra įrašyti į Zanavykų apygardą, vėliau paaiškėjo, kad į apygardos rinkėjų sąrašą yra neįrašyti 48 rinkėjai, o 299 įrašė neteisingus duomenis“, – aiškino VRK atstovė.

Partijos pirmininkas prašė leidimo susipažinti su informacija

Centro partijos pirmininkas Naglis Puteikis komisijos posėdyje sakė, kad nesupranta, kodėl neleidžia pasitikrinti klaidų patiems, visi patikrinimai, anot politiko, yra daromi jiems už akių.

„Kaip žmogus esu priblokštas, bet gerai, tvarkoje. Bet ir Rusijoje stebėtojus įsileido į rinkimus. Nesuprantu, kodėl nei apygardos komisijai, nei jūs šio klausimo nesvarstote. Ką, sudėtinga padėti varneles, kad būtų matomas dokumento numeris? Ir kad galėtume matyti konkrečius atvejus. Jei mes dalyvavome ir matome, kad numeriai dokumentų yra ne tie, tai kokios problemos. Bet jei mes patys išsiaiškinome, kad komisija šešetą traktuoja kaip aštuonetą, tai čia kieno yra kaltė? Mes tiesiog norėjome žmogiškai, kodėl visi patikrinimai vyksta mums už akių?“ – komisijos posėdyje klausė N.Puteikis.

„Suprantu, dotacijos negaunančiai ir apygardos komisijoje atstovų neturinčiai partijai praktiškai nėra jokių šansų patirti bent teisingumo jausmo“, – komisijos darbą komentavo N.Puteikis.

„Aš nesutinku, kad parašai buvo tikrinami be mūsų atstovų“, – savo požiūrį dėsto partijos pirmininkas. „Kandidatė prašo ir aš noriu, leiskite įsitikinti, kad mes nesurinkome parašų“, – dar kartą komisijos pirmininkės L.Matjoštaitytės prašė N.Puteikis.

Į politiko teiginius sureagavo ir komisijos atstovė. „Komisija tikrino kelis variantus, kai nebuvo aišku, koks skaičius yra parašytas. Tie, kurie buvo neaiškiai parašyti skaičiai – buvo bandomi visi variantai. O dėl dalyvavimo tikrinimo, pačiame pirminiame tikrinime nedalyvauja nei vienas iš kandidatų. Nes tai yra dėl duomenų apsaugos reglamento, nesu tikra, jei ateitų dar 10 žmonių stebėti kitų žmonių darbą, gausis lengvas chaosas“, – pasakojo VRK atstovė.

VRK narė Svetlana Misevičienė siūlė dar kartą patikrinti surinktus parašus, būtent tuos, kuriuose asmens dokumentas nesutampa su vardu ir pavarde.

VRK pirmininkė L.Matjošaitytė sakė, kad jei norima dar kartą patikrinti šios kandidatės surinktus parašus, komisijai teks labai greitai suktis, nes visus kandidatus komisija turi patikrinti iki penktadienio. Komisijos narys Vilius Semeška siūlė taip nedaryti.

Tačiau po balsavimo komisija nusprendė, kad sprendimas yra atidedamas. Į Šakius perskaičiuoti balsų važiuos du VRK nariai. Sprendimas turi būti paskelbtas iki šio penktadienio, rugpjūčio 16 dienos. 

Seimo nario rinkimai Zanavykų apygardoje numatyti rugsėjo 16 dieną. Ši apygarda apima Šakius bei kelias Kauno bei Vilkaviškio rajonų apylinkes.

Seimo nario vieta laisva čia liko, kai Zanavykų apygardoje išrinktas M. Bastys atsisakė parlamentaro mandato. Sprendimą trauktis iš Seimo jis priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato ir dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.