Įspėja: netikros aukštosios mokyklos vilioja studentus – valstybė šių diplomų nepripažįsta

Įstaigos pavadinime – užuomina į aukštąjį mokslą, žadami bakalauro ir magistro diplomai. Kasmet tokiu metu pasipila skelbimų, kviečiančių studijuoti įvairias neva akademines disciplinas, pristatomos studijų programos.

Studijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Studijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Studijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Studijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irma Janauskaitė, Marija Gabrienė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Aug 20, 2018, 6:48 AM

Bet Švietimo ir mokslo ministerija atkreipia dėmesį, kad tai nėra tikri universitetai, o tiesiog neformalus suaugusiųjų ugdymas, kur gauti mokslo baigimo dokumentai – nepripažįstami valstybės.

Tačiau gilintis už pinigus, pavyzdžiui, į būrimo niuansus ar savęs pažinimą, nedraudžiama. Galimi apsišaukėlių universitetų studentai tik perspėjami iš anksto pasitikrinti, kur ir ką jie žada studijuoti. Kitaip realybė gali neatitikti lūkesčių, o pinigai bus paleisti vėjais.

Išmokti matyti pasaulį plačiau ir spalvingiau kviečia viešoji įstaiga „Aukštoji ezoterikos mokykla“. Ji veikia dešimtmetį, ir jos įkūrėja sako, kad norinčiųjų baigti taro, meditacijos ar bioenergetikos kursą kasmet apstu. Surinkti dėstytojai – savo sričių profesionalai.

„Čia tokia, gal sakykim, dvasinio tobulėjimo mokykla. Mokoma įvairių dalykų, pradedant astrologija, numerologija. Čia, sakykim, gal tokie daugiau tikslieji mokslai. Po to yra įvairios meno terapijos, įvairios energetinės praktikos“, – telefonu pasakojo VšĮ „Aukštoji ezoterikos mokykla“ įkūrėja ir direktorė Eglė Abalikštienė.

Mokymosi trukmė – 4 metai, baigus – magistro diplomas. Bet neslepiama – ne valstybinės mokslo įstaigos.

„Jeigu žmogus parašo diplominį darbą, bus bakalauro ezoterinių mokslų diplomas. Rašomas naujas darbas, arba papildomas senas – išduodamas ezoterinių mokslų magistras. Ezoterinių mokslų, pabrėžiu“, – sakė E. Abalikštienė.

„Sunku būtų nuspėti jų mintį, ką jie čia bando tuo pasakyti, bet, aš sakyčiau, kad labai ryškus signalas besirenkantiems turėtų būti žodžių „ezoterika“ ir „mokslas“ nedermė. Čia yra tas pats, kas studijų programa, kuri vadintųsi „komunikacija su gyvūnų dvasiomis“ ar ten kokia „taro kortų inžinerija“.

Tai jokiu būdu nebūtų nei prilyginama bakalauro laipsniui, nei galėtų būti įskaitoma, kaip dalis bakalauro kvalifikacijos. Tai yra neformalusis ugdymas. Lygiai tas pats, kas lankyti karatė kursus ar kažką mokytis virti“, – kalbėjo švietimo ir mokslo ministrės padėjėjas Andrius Zalitis.

Ministerija, stebinti vaikų neformalųjį ugdymą, tokio pat suaugusiųjų nereguliuoja. Ši sritis daugelyje šalių – liberali. Lietuvoje įstaigų, kurių pavadinime yra žodžiai „aukštoji“ ar „akademija“, skaičius esą jau nusistovėjęs. Tad ir atvejai, kai būsimi studentai supainioja jas su tikru aukštuoju mokslu, skaičiuojama, reti.

Psichiatrai sako, kad tokių studijų nereikia nei peikti, nei liaupsinti, kaip ir tokių paslaugų.

„Žmonės visais laikais, ir XXI a. taip pat, mėgsta tikėti neracionaliais dalykais. Ir šitos teisės iš jų neatimsi. Mes gyvename laisvame pasaulyje, ir todėl šitos paslaugos bus, tai, ko gero, geriau, kad ir studijos būtų. Negu, kad ten visai laukiniu būdu taikytų. Kažkokia tai priežiūra turėtų būti, bet aš manau, kad net ir tokios, sakysim, gal ir keistos studijos, turi teisę egzistuoti“, – sakė psichiatras Dainius Pūras.

Kai mokytis širdžiai mielų dalykų nedraudžiama, vėliau iš jų tikimasi pragyventi. Mokesčių inspekcijos duomenimis, verslo liudijimą vien astrologijos veiklai šiemet išsiėmė 109 žmonės, pernai – 120, užpernai – 130. O kur dar tie, kas būrimo ir ezoterine veikla užsiima įregistravę individualią veiklą – tokių irgi šimtai.

Švietimo ir mokslo ministerija įspėja, kad, kilus abejonių, kur stoji ir kokią tiksliai kvalifikaciją įgysi, įstaigą geriau iškart patikrinti Aukštųjų mokyklų registre. Ypač jei į akį kritusi nežinoma mokykla užsienyje.

„Užsikabinti už kokio nors žodžio, pavyzdžiui, Oksfordas ir įstoti į kokią nors keistą instituciją, veikiančią iš tikrųjų Oksfordo mieste ir bandančią apsimesti aukštąja mokykla, tikrai galima. Ypatingai Jungtinėje Karalystėje, kitose Vakarų valstybėse, kurios labai aktyviai dirba su studentų pritraukimu, deja, atsirado ir šešėlinis sluoksnis aukštųjų mokyklų, kurios neturi aukštojo mokslo institucijos statuso ir negali suteikt kvalifikacijų, kurias galėtų suteikt universitetai bei kolegijos“, – teigė A. Zalitis.

2012 m. mokyti chirologijos, kaip laisvai pasirenkamo dalyko, kvietė Šiaulių universitetas. Studentai mokyti iš delno pažinti žmogų. Bet po skandalo, anot ministerijos, pseudomokslo disciplina greitai panaikinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.