Tėvai pikti: į kai kurias Kauno mokyklas vaikai eis pro statybinius pastolius

Šiemet nemažai pinigų skirta Kauno mokyklų fasadams bei virtuvėms ir valgykloms atnaujinti. Tačiau didžioji darbų dalis dar neatlikta arba jie tik pradedami. Labiausiai tuo nepatenkinti moksleivių tėvai.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
„Nemuno“ mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė V.Žiūraitienė (dešinėje) ir pavaduotoja V.Kutienė planuoja, kad iki rugsėjo pradžios pavyks įrengti valgyklą.
„Nemuno“ mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė V.Žiūraitienė (dešinėje) ir pavaduotoja V.Kutienė planuoja, kad iki rugsėjo pradžios pavyks įrengti valgyklą.
Per vasarą sutvarkytas Maironio gimnazijos kiemas, pastatyti nauji suolai ir nušveista dalis pastato fasado.
Per vasarą sutvarkytas Maironio gimnazijos kiemas, pastatyti nauji suolai ir nušveista dalis pastato fasado.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 27, 2018, 10:01 AM

Kauno mokyklose – pats pasiruošimo naujiems mokslo metams įkarštis. Rengiamasi ne tik jaunųjų kauniečių ugdymo procesui, bet ir dar vyksta pačių mokyklų atnaujinimo darbai.

Vienose gimnazijose iš pagrindų remontuojamos valgyklos ir virtuvės. Pedagogai viliasi, kad darbai bus baigti iki rugsėjo pradžios. Kitose atnaujinami pastatų fasadai. Šie dideli darbai tęsis ir tuomet, kai vyks pamokos.

Gimnazijų vadovai teigė, kad triukšmo ir kitų nepatogumų vykstant darbams bandys vengti įvairiais būdais, ir bent jau atvirai nepripažino, jog problemų gali kilti. Mokinių tėvai mano kitaip.

Remontuos tik po pamokų?

Maironio universitetinės gimnazijos bendruomenė naujus mokslo metus pradės statybiniais pastoliais apsuptame pastate. Kol kas jie sumontuoti prie pastato iš kiemo pusės, vėliau apsups ir paradinį gimnazijos fasadą iš Gimnazijos gatvės pusės.

Gimnazijos direktorė Aušra Garnienė sakė, kad per vasarą darbininkai spėjo išasfaltuoti ugdymo įstaigos kiemą, pastatyti naujus suolus. Taip pat statybininkai jau nušveitė senos fasado dangos sluoksnį kiemo pusėje.

„Mūsų pastatas istorinis, todėl pasirengimas pastato fasado atnaujinimo darbams, dokumentų tvarkymas užtruko. Darbus pradėjome liepos viduryje. Planuojame, kad visą gimnazijos fasadą pavyks atnaujinti per du mėnesius“, – sakė direktorė.

A.Garnienė teigė, kad su fasadą atnaujinančia įmone sutarta, jog didesnė dalis darbų vyks pasibaigus pamokoms bei renginiams.

„Pastatas bus aptvertas. Turime du įėjimus į gimnaziją, todėl gimnazistams ir pedagogams darbai neturėtų kelti pavojaus ar apsunkinti mokymosi procesą“, – kalbėjo A.Garnienė.

Darbai vyks keliais etapais

Vieną A.Puškino gimnazijos fasado sieną taip pat supa pastoliai. Gimnazijos direktorius Erikas Griškevičius sakė, kad pastatas dar šiais metais pasikeis iš esmės.

„Iki šiol savo jėgomis buvome perdažę dalį gimnazijos fasado prie Vytauto prospekto, kad atrodytų gražiau. Kita dalis, baltų plytų, jau atrodė prastai. Dabar savivaldybė skyrė lėšų visos gimnazijos fasadui apšiltinti ir atnaujinti. Gimnazijos pastatas taps pilkšvai žalsvas“, – sakė direktorius.

Taip pat bus įrengtas ir naujas dekoratyvinis fasado apšvietimas. Tai suderinta su paveldosaugininkais.

„Kadangi darbo apimtis didžiulė, pasirengimas užtruko ilgai. Visi darbai turėtų būti baigti iki gruodžio pradžios. Darbininkai remontuos ne visą pastato išorę iš karto, bet dalimis. Matysime, kokį triukšmą remontas kels, ir derinsime statybininkų darbo ir mokymosi proceso laiką.

Remonto metu visi susiduria su vienokiais ar kitokiais nepatogumais, tačiau gimnazijos bendruomenė supranta, kad šie darbai – didelis įvykis, todėl nusiteikusi būti kantri“, – sakė E.Griškevičius.

Tenka spausti darbininkus

„Nemuno“ mokykloje-daugiafunkciame centre A. ir J.Gravrogkų gatvėje vyksta kitokie darbai – čia remontuojama virtuvė ir valgykla. Joje bus pritaikytas švediško savitarnos stalo aptarnavimo modelis.

Mokyklos direktorė Vesta Žiūraitienė pasakojo, kad iki šiol valgykla buvo tik 30 kvadratinių metrų ploto. Joje vienu metu tilpdavo tik vienos klasės gimnazistai. Dabar valgykla bus kelis kartus didesnė, joje pietauti galės apie 60 gimnazistų.

Įrenginėjama ir virtuvė – jau nupirkta nauja moderni jos technika. Mokykla atsisakė nuomininkų, teikusių maitinimo paslaugas, ir turi savo virėjus.

Mokiniai patys galės rinktis, kokius valgius dėtis į lėkštę. Tačiau, pasak direktorės, pedagogai prižiūrės, kad vaikai rinktųsi ne per mažas porcijas ir valgytų net daržoves, kurių jaunimas paprastai nemėgsta.

Likus dviem savaitėms iki mokslo metų pradžios valgykloje ir virtuvėje dar sukosi darbininkai ir baigė įrenginėti patalpas. V.Žiūraitienė tvirtino, kad iki rugsėjo 3 dienos, kai mokykloje prasidės mokslo metai, atnaujinamose patalpose bus spėta pakloti plyteles, sumontuoti virtuvės įrangą.

„Darbai prasidėjo liepos pabaigoje. Mes atidžiai prižiūrime darbininkus, spaudžiame, kad darbai vyktų sparčiai. Valgykla rugsėjo 3 dieną turi veikti“, – sakė ir direktorės pavaduotoja Virginija Kutienė.

Atnaujins pastatų fasadus ir valgyklas

Rasa Šnapštienė, Kauno mero pavaduotoja:

„Šiemet bus pradėti atnaujinti penkių gimnazijų – Senamiesčio, S.Dariaus ir S.Girėno, Maironio universitetinės, A.Puškino ir „Saulės“ – fasadai. Kadangi tai ne eiliniai remontai, pasirengimo jiems darbai užsitęsė.

Naujosiose KTU Inžinerijos licėjaus patalpose Panemunėje, Vaidoto gatvėje, remontuojami keli pradinių klasių kabinetai ir baigiamas tvarkyti įvažiavimas, aplinka, įrengiamas apšvietimas, išasfaltuota nauja automobilių stovėjimo aikštelė.

Devyniose miesto mokyklose atnaujinamos virtuvės bei valgyklos, pritaikant jose švediško stalo aptarnavimo modelį. Toks jau veikia Kauno Panemunės pradinėje mokykloje. Nuo rugsėjo savitarną taikyti numatoma Kauno „Paparčio“ ir Suzukio pradinėse mokyklose, KTU Vaižganto progimnazijoje, Dainavos ir M.Mažvydo pagrindinėse mokyklose, „Nemuno“ bei J. ir P.Vileišių mokyklose-daugiafunkciuose centruose, KTU Inžinerijos licėjuje ir Kauno jaunimo mokykloje.

Statybos darbai sparčiai vyksta Romainiuose. Romainių g. 28 baigiama statyti pradinė mokykla – Veršvų gimnazijos filialas. Aleksote, J.Kumpio g. 1, įrengiamas naujas lopšelio-darželio „Dvarelis“ pastatas.

Ketinama modernizuoti Kauno J.Jablonskio, KTU Inžinerijos licėjaus ir Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijų patalpas, skirtas mokiniams ugdyti, bei daugiafunkces erdves, skirtas derinti mokymosi ir poilsio, laisvalaikio užsiėmimus.

Darbams iš Europos Sąjungos fondų planuojama skirti per 1,7 mln. eurų. Iš savivaldybės biudžeto ugdymo įstaigų remonto darbams atlikti šiais metais skirta apie 14 mln. eurų.“

Darbai neturi vykti per mokslo metus

Darius Trečiakauskas, Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas:

„Tai, kad dideli mokyklų fasadų ar vidaus patalpų darbai prasideda vasarai baigiantis ir vyks prasidėjus mokslo metams, vertinu labai prastai.

Iš savo patirties žinau, kad tada mokyklose būna didesnis triukšmas, į patalpas nešasi purvas, kaupiasi dulkės. Jei darbininkai remontuoja fasadą, vaikai stebi juos, o ne klauso pedagogų. Todėl dėl darbų kenčia ir mokytojai, nes turi sugebėti nukreipti vaikų dėmesį į mokslą, ir vaikai, nes aplinka nepalanki mokytis, o vėliau ir tėvai, nes irzlumą ir nesugebėjimą susikaupti vaikai parsineša namo.

Miesto vadovai puikiai žino, kiek užtrunka pastatų remonto parengiamieji darbai, dokumentų tvarkymo procedūros, todėl kai rengiamasi ugdymo įstaigų remontui, į tai turi būti atsižvelgta. Remonto darbai turi prasidėti vasaros pradžioje ir baigtis iki rugpjūčio pabaigos. Pasiteisinimai, kad per vėlai gauta pinigų ar užtruko dokumentų tvarkymas, nepriimtini.

Tačiau realybė kitokia, todėl vienintelė išeitis, kad mokiniai per remontą būtų mažiau blaškomi, – rengti daugiau pamokų ir užsiėmimų ne mokyklose ar gimnazijose. Mokslo metai pailginti 2 savaitėmis, todėl jei pastatai remontuojami dalimis, dalimis mokiniai ir gali bent kurį laiką praleisti ne savo ugdymo įstaigose.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras