Signatarai reikalauja išbraukti žinomų žmonių pavardes iš KGB sąrašų

Artėjant popiežiaus Pranciškaus vizitui į Lietuvą, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai Bronislovas Genzelis, Audrius Butkevičius, Zigmas Vaišvila dar kartą kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, prašydami užtikrinti, kad mirusio garbaus kardinolo Vincento Sladkevičiaus pavardė, taip pat ir aktoriaus Donato Banionio bei dirigento Sauliaus Sondeckio pavardės nedelsiant būtų pašalintos iš www.kgbveikla.lt svetainės.

VINCENTAS SLADKEVIČIUS(kardinolas) nespalv,91<br>AP nuotr.
VINCENTAS SLADKEVIČIUS(kardinolas) nespalv,91<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2018, 11:09 AM, atnaujinta Sep 7, 2018, 11:38 AM

Signatarai taip pat laukia šalies vadovės kreipimosi į Seimą dėl Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) generalinės direktorės Teresės Birutės Burauskaitės skubaus atleidimo „dėl šios provokacijos prieš Romos katalikų Bažnyčią“.

„Prašėme Jus, kad mus, Lietuvos Nepriklausomybės Aktos signatarus, skubiai priimtumėte be eilės. (...) Iki šiol negavome Jūsų atsakymo, o mirusiųjų kardinolo V. Sladkevičiaus, D. Banionio ir S. Sondeckio pavardės iki šiol nepašalintos iš www.kgbveikla.lt svetainės. Todėl pakartotinai prašome Jus skubiai priimti mus“, – sakoma šalies vadovei adresuotame rašte.

Nesulaukę atsakymo dėl priėmimo, signatarai praneša, kad, vadovaudamiesi Nepriklausomybės Akto signatarų ir Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaraciją pasirašiusių asmenų statuso įstatymu, rugsėjo 20 d. 10 val. atvyks pas prezidentę Dalią Grybauskaitę į priėmimą Prezidento rūmuose.

„Dėl šio klausimo mes norime susitikti su Jumis asmeniškai, bet ne su Prezidento kanceliarijos darbuotojais“, – pažymi signatarai Bronislovas Genzelis, Audrius Butkevičius ir Zigmas Vaišvila.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo valdyba įpareigojo Seimo Valstybės istorinės atminties komisiją įvertinti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovės Teresės Birutės Burauskaitės veiklą.

Toks sprendimas priimtas trečiadienį, išnagrinėjus Kovo 11-osios Akto signatarų prašymą.

Seimo valdybos posėdyje dalyvavęs Z. Vaišvila mano, kad parlamentaro Arūno Gumuliausko vadovaujama Seimo komisija, kurioje dirba įvairių frakcijų atstovai, turi spręsti dėl T. B. Burauskaitės atleidimo iš pareigų.

Signataras pasipiktino tuo, kad iš svetainės www.kgbveikla.lt Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) šmeižtas apie mirusiuosius kardinolą Vincentą Sladkevičių ir tarpžinybinės liustracijos komisijos išteisintus aktorių Donatą Banionį ir dirigentą Saulių Sondeckį vis dar nepašalinamas.

Jadvyga Bieliavska

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.