Susitikimus su verslininkais viešina vos kiek daugiau nei pusė Seimo narių

Vien per pavasario sesiją liberalas Simonas Gentvilas deklaravo, jog 29 kartus susitiko su interesų grupių atstovais – universitetų, pramonininkų. Esą taip ramiau.

Į kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu skandalą įsisukęs Eligijus Masiulis kaip reikiant supurtė politinę areną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu skandalą įsisukęs Eligijus Masiulis kaip reikiant supurtė politinę areną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygintas Abromaitis, Loreta Mačiulienė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Sep 8, 2018, 9:34 PM, atnaujinta Sep 8, 2018, 9:35 PM

Vien per pavasario sesiją liberalas Simonas Gentvilas deklaravo, jog 29 kartus susitiko su interesų grupių atstovais – universitetų, pramonininkų. Esą taip ramiau.

„Pats susitikimų deklaravimas apsaugo ir nuo blogų interpretacijų. Kartais lobistas, einantis pro šalį, užsuka į kabinetą, sako, kad aš čia 5 minutėms, bet kartais geriau įrašyti. Tada ramesnė galva – gali aiškiai pasakyti kas, vardan ko užėjo“, – sakę Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas.

„Transparency international“ ištyrę parlamentarų skelbiamas darbotvarkes atskleidžia, kad S. Gentvilas atsidūrė tarp 5 daugiausia apie susitikimus su interesų grupėmis pranešusių politikų. 65-is kartus, su verslininkais ir visuomeninėmis organizacijomis susitikęs pranešė ūkio ministras Virginijus Sinkevičius. Premjeras Saulius Skvernelis tą padarė 44 kartus, o 38 susitikimus deklaravo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Penketuke yra ir sveikatos ministras Aurelijus Veryga – 29 susitikimai su interesų grupėmis.

„Matome, kad vis daugiau politikų praneša apie vis didesnį kiekį susitikimų. Tai yra puikios naujienos. Akivaizdu, kad Seimo nariai labiau pasiruošę papasakoti, su kuriomis interesų grupėmis susitinka. Mums, be abejo, tai yra tik į naudą“, – kalbėjo „Transparency international“ Lietuvoje vadovas Sergejus Muravjovas.

Stambiausiu Seimo verslininku tituluojamas Ramūnas Karbauskis aiškina, kad skaidrumą esą turi demonstruoti ir politikai, ir verslininkai, todėl užsimojo taisyti lobizmo įstatymą taip, kad ir politikai, ir su jais susitinkantys verslo atstovai privalėtų viešinti susitikimus.

„Kada viena ar kita organizacija kreipiasi į Seimo narius, politikus vienu ar kitu klausimu, kuris susijęs su įstatymų iniciatyvomis, tada jos turi deklaruoti susitikimus kryžmiškai t. y. ir politikas ir pati organizacija“, – teigė Seimo LVŽS frakcijos seniūnas R. Karbauskis.

Tačiau kas užtikrintų kontrolę, ar viešinimo laikomasi, Ramūnas Karbauskis nežino. Pavasario sesijoje LVŽS lyderis pranešė turėjęs vos 2 susitikimus su interesų grupių atstovais. Tačiau tikina, kad neatsimena, su kuo buvo susitikęs – esą darbotvarkę skelbia jo sekretorė.

Pasak R. Karbauskio, susitikimų su „Agrokoncerno“ atstovais ar advokatu Evaldu Valčiuku, kuriam perleistos neturtinės teisės, nebuvo.

„Žinant, kaip mane stebi opozicija ir tam tikros žiniasklaidos priemonės, sakyčiau, kad matyt viskas skaidru“, – sakė R. Karbauskis.

Skaidrumą deklaruojančių valstiečių gretose 16 narių išvis nepaviešino nė vieno susitikimo. Bent apie vieną susitikimą pranešė 39 iš 55 skaidrumą deklaruojančių valstiečių. Iš viso Seimo nariai per pavasario sesiją paskelbė surengę beveik 700 susitikimų su interesų grupių atstovais. Daugiausia – su nevyriausybinėmis organizacijomis, verslininkais ir verslo asociacijomis.

Nors susitikimus deklaruoja daugiau nei pusė Seimo narių, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis to nedaro, tačiau kilus klausimų, žada skaidrius atsakymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.