Keistų istorijų sąrašas baigėsi kulminacija, privertusia raudonuoti ir trauktis

Ne viename skandale anksčiau buvo minima tarybos nario konservatoriaus Vido Urbonavičiaus pavardė, tačiau trauktis jį privertė tik istorija, kai jis buvo sučiuptas per posėdį nesąžiningai balsuojantis.

Konservatorius ne kartą buvo įsipainiojęs į keistas istorijas, bet visąlaik išplaukdavo sausas.
Konservatorius ne kartą buvo įsipainiojęs į keistas istorijas, bet visąlaik išplaukdavo sausas.
V.Urbonavičius – spalvinga asmenybė. Ne vienas šio politiko poelgis yra sulaukęs labai prieštaringų vertinimų.
V.Urbonavičius – spalvinga asmenybė. Ne vienas šio politiko poelgis yra sulaukęs labai prieštaringų vertinimų.
Vaizdo įraše aiškiai matyti, kaip V.Urbonavičius balsuoja už A.Sekmoką.
Vaizdo įraše aiškiai matyti, kaip V.Urbonavičius balsuoja už A.Sekmoką.
Daugiau nuotraukų (3)

Andrius Labanauskas

Sep 10, 2018, 6:40 AM

Į kyšininkavimo skandalus ir vaiko priėmimo į darželį peripetijas įsipainiojęs V.Urbonavičius prieš savaitę pasitraukė iš Vilniaus miesto tarybos.

Kvailas vieno mygtuko paspaudimas neteisėtai balsuojant už kolegą Arvydą Sekmoką jį pagaliau privertė parašyti atsistatydinimo pareiškimą.

Nors anksčiau po įvairiausių istorijų ne kartą buvo nustatyta, kad 39 metų V.Urbonavičius suteršė tarybos nario vardą, atsistatydinti jis nesutikdavo.

Dabar V.Urbonavičiaus laukia ilgos politinės atostogos, nes konservatorių vadovybė pareiškė, kad jis neturėtų dalyvauti kitų metų vasarį vyksiančiuose savivaldos rinkimuose. Nebent jis nutrauktų ryšius su šia partija ir prisišlietų prie kitos, nes akivaizdu, kad V.Urbonavičių tarybos nario mandatas traukia kaip medus.

Iškart buvo demaskuotas

Pakelia vandens stiklinę lyg norėdamas perstatyti į kitą vietą. Po to žaibiškai ją pastato, paspaudžia mygtuką ant A.Sekmoko stalo ir pasitaisęs lyg niekur nieko įninka į dokumentus.

Toks gėdingas V.Urbonavičiaus elgesys užfiksuotas rugpjūčio 29-ąją per tarybos posėdį.

Bet balsavimas už kitą tarybos narį nepraslydo pro akis, tai pastebėjo ir meras Remigijus Šimašius.

Dieną po įvykio V.Urbonavičius dar mėgino teisintis, kad pasielgė neapgalvotai, spontaniškai. Tačiau jau penktadienį jis pareiškė ketinąs trauktis – įteikė Vyriausiajai rinkimų komisijai atsistatydinimo iš tarybos nario prašymą, sustabdė narystę partijoje.

Išplatintame pareiškime V.Urbonavičius atsiprašė visų vilniečių ir partijos narių dėl savo emocionalaus, neapgalvoto ir nederamo politikui poelgio.

„Nors Vilniaus meras tą faktą pastebėjo ir balsavimą pakartojo, todėl mano poelgis nesukėlė jokių teisinių pasekmių, bet moralinė ir etinė atsakomybė visiškai tenka man“, – pats save prie kryžiaus kalė V.Urbonavičius.

Jis balsavo už tuo metu salėje nebuvusį A.Sekmoką tarybai svarstant klausimą dėl rekomendacijų skiriant stebėtojų tarybų narius į savivaldybės kontroliuojamas bendroves.

Pastebėjęs sukčiavimą R.Šimašius teikė klausimą perbalsuoti iš viso tris kartus, per galutinį balsavimą A.Sekmoko balsas nebuvo įskaitytas.

Būtų taip ir balsavęs

Prisimindamas rugpjūčio 29 dienos įvykį tarybos narys Lietuvos laisvės sąjungos vadovas Artūras Zuokas sakė, kad teisine prasme situacija gana aiški.

„Be abejonės, taryba po tokio įvykio būtų priversta V.Urbonavičiui reikšti apkaltą ir jis būtų netekęs mandato. Todėl V.Urbonavičius, vengdamas šio proceso, pasielgė išmintingai, kartu prisiimdamas atsakomybę. Taigi iš teisinės pusės čia viskas kaip ir aišku.

Tačiau reikėtų atsižvelgti į aplinkybes. A.Sekmokas tuo metu buvo savivaldybėje, bet nespėjo ateiti iki balsavimo pradžios. Jis taip ir balsavo, tik V.Urbonavičius už jį paspaudė mygtuką.

Lietuvoje mes dažnai žvelgiame ne į reikalo esmę, o į formalumus, tam tikras procedūras. Jeigu būtų sulaukę A.Sekmoko, jis taip ir būtų balsavęs“, – įsitikinęs A.Zuokas.

Nesupranta, kodėl gudrauja

Paklaustas, kas privertė V.Urbonavičių trauktis iš tarybos – pernelyg akivaizdžios aplinkybės ar prabudusi sąžinė, 2009–2010 metais Vilniaus mero pareigas ėjęs Vilius Navickas priminė viešai paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame aiškiai matyti, kaip politikas balsuoja už kolegą.

„Nesuprantu, kodėl lietuviai įpratę taip visur gudrauti – nuo baudų už Kelių eismo taisyklių pažeidimus iki balsavimo tarybos posėdžių salėje?

Mėnulio pilnatis lėmė ar jo toks gyvenimo būdas?“ – svarstė V.Navickas.

Jis V.Urbonavičiaus poelgį pavadino vaikišku.

Turėjo ne vieną priešą

A.Zuoko žodžiais, V.Urbonavičius visada buvo aktyvus tarybos narys: „Jis tikrai domėjosi miesto reikalais. Tiesiog degė dėl to, kuo tiki, kai kurie jo pareiškimai buvo labai aštrūs.

Todėl aplink V.Urbonavičių tikrai buvo būrys jo nemėgstančių žmonių.“

Priminus, kad V.Urbonavičius ne kartą oponavo A.Zuokui ir netgi skundė etikos sargams, šis diplomatiškai atsakė: „Politikas negali pykti daugiau nei dvi valandas.“

Kaip ir V.Urbonavičius, V.Navickas buvo konservatorius, abu porą metų dirbo vienoje darbovietėje.

„Ir tada buvo visokių fokusų, tačiau maniau, kad žmogus jaunas, dar nežino, ko nori.

Lekia, klaidų daro“, – šyptelėjo V.Navickas.

Purkštavo dėl mikrofonų

Paskelbus vaizdo įrašą, kuriame V.Urbonavičius nesąžiningai balsuoja, kai kurie tarybos nariai prisiminė, kaip metų pradžioje šis politikas aršiai puolė mikrofonus, kurie tarybos posėdžių salėje esą buvo įrengti vien prie konservatorių darbo vietų.

Neva dėl to buvo girdimi ne tik kalbančiųjų balsai, bet ir privatūs Violetos Podolskaitės, Justinos Kašėtaitės, Valdo Benkunsko, V.Urbonavičiaus pokalbiai.

Ant V.Podolskaitės darbo stalo rastas pritvirtintas į sagą panašus daiktas. Tai buvo mikrofonas.

Kai konservatoriai kreipėsi į merą, jis paaiškino, kad tai yra foninio garso mikrofonai, kuriuos įrengti nurodė savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Vėliau mikrofonai dėl šventos ramybės buvo išjungti, o V.Urbonavičius dėl neteisėto pokalbių klausymosi kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Paglostė etikos sargai

Praėjusiais metais liberalai V.Urbonavičių ragino atsistatydinti iš tarybos nario pareigų po to, kai paaiškėjo jo vaiko patekimo į darželį „Žirniukas“ istorija. Tada politikas pareiškė nesitrauksiantis.

Liberalai tvirtino, jog V.Urbonavičius darė spaudimą savivaldybės administracijos darbuotojams, kad jo vaikas patektų į darželį.

„Tarybos nario V.Urbonavičiaus veiksmai padarė milžinišką reputacinę žalą savivaldybei ir darželių registracijos sistemai“, – buvo rašoma Liberalų sąjūdžio pranešime spaudai.

Tuo metu liberalai ir konservatoriai taryboje dar buvo valdančiosios koalicijos partneriai, tačiau meras liberalas R.Šimašius pasiūlė tyrimą dėl galimo neteisėto poveikio siekiant asmeninės naudos.

Tačiau vėliau tarybos Etikos komisija pareiškė nesurinkusi įrodymų, kad V.Urbonavičius galėjo paveikti administracijos darbuotojus vaikų darželyje skiriant vietą jo vaikui.

„Nusprendėme, kad V.Urbonavičius nepažeidė teisės aktų“, – tada aiškino Etikos komisijos pirmininkė, opozicinės Lietuvos laisvės sąjungos atstovė Aldona Šventickienė.

Bendradarbiavo su STT

Labiausiai V.Urbonavičius išgarsėjo 2007 metais, kai sutiko bendradarbiauti su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Į ją kreipęsis politikas pareiškė turįs įtarimų, kad tarybos nario Audriaus Butkevičiaus veikla prasilenkia su įstatymais.

Prokuratūra iškart leido STT pareigūnams taikyti nusikalstamos veikos imitavimo modelį.

2007 metų rugpjūtį buvo bandoma užfiksuoti, kad A.Butkevičius savo kabinete savivaldybės pastate V.Urbonavičiui davė 5 tūkst. litų (1450 eurų) kyšį.

Konservatoriaus buvo prašoma, kad jis pritartų buvusio partijos „Tvarka ir teisingumas“ nario Olego Gluchovo skyrimui už Vilniaus pramogų parko kūrimą atsakingos komisijos pirmininku.

Byloje esančiame vaizdo įraše nėra aiškiai matoma, kad A.Butkevičius konservatoriui perdavė voką su pinigais.

Girdėti tiktai A.Butkevičiaus žodžiai: „Suskaičiuok. Jeigu kas nors ne taip, pasakyk.“

Tada teismas nustatė, kad tokie pareigūnų veiksmai buvo neteisėti, – valstybė išprovokavo tarybos narį daryti nusikaltimą.

Konservatoriaus V.Urbonavi- čiaus papirkimu buvo kaltinamas ir anksčiau Vilniaus vicemero postą užėmęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Evaldas Lementauskas.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad E.Lementauskas konservatoriui siūlė pusės milijono litų (145 tūkst. eurų) kyšį.

Po savivaldos rinkimų E.Lementauskas Seime pakeitė Remigijų Ačą ir įgijo teisinę neliečiamybę. Kad politikas galėtų būti teisiamas, reikėjo gauti Seimo pritarimą.

Seimas neleido panaikinti parlamentaro neliečiamybės, ir byla buvo nutraukta.

Automobiliu lėkė lyg akis išdegęs

2016 metais policija V.Urbonavičių nubaudė už tai, kad jis 50 kilometrų per valandą viršijo greitį.

Greitį viršijusį V.Urbonavičių policija sustabdė kelyje Trakai–Vievis. Pareigūnai važiavo iš Trakų, o sostinės politikas lėkė iš Vievio pusės.

Leistinas greitis šiame kelyje – 90 kilometrų per valandą, bet V.Urbonavičiaus vairuojamas automobilis skriejo 140 kilometrų per valandą greičiu.

Sustabdytas V.Urbonavičius aiškino, kad tarnybinio automobilio greičio paminą paspaudė, nes labai skubėjo į darbą Trakuose. V.Urbonavičius vadovavo įmonei „Trakų paslaugos“.

Skubėti jį esą vertė tai, kad buvo atvažiavęs vienas iš tiekėjų, be to, buvo dienos pabaiga.

„Kelias tiesus, lygus, na, šiek tiek spustelėjau“, – teisinosi V.Urbonavičius.

Politikas už 50 km viršytą greitį atsipirko minimalia bausme. Jis mėnesį negalėjo vairuoti automobilio, o teismas jam skyrė 289 eurų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.