Vytautas Bruveris. Ant seno kuino – į rytojų

Prasidėjęs politinis ruduo neatsiejamas nuo būsimo pavasario, o šis – nuo rudens, kuris bus tik po poros metų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 12:43 PM

Taip šiuos metų laikus turėtų vertinti valdančioji valstietija ir svarbiausieji jos ponai – kolūkio Seime pirmininkas R.Karbauskis, jo premjeras S.Skvernelis ir tikroji Seimo pirmininkė bei vyriausioji kamerdinerė A.Širinskienė.

O kaipgi kitaip? Juk norint galutinai įtvirtinti savo valdžią jai neužtenka vien Seimo. Po juo reikia pakloti savivaldos pamatą, o ant viršaus uždėti Prezidentūros stogą. Teisingiau – žalią premjero S.Skvernelio kepurę.

O jau tuomet – daug tiesesnis kelias į Seimo rinkimus, per kuriuos tos valdžios rūmo sienas galima dar patikimiau sukniedyti.

Taigi, šį rudenį viskas ir vyks pagal valstiečių darbotvarkę, kuri į tai ir bus orientuota. Juk kas gi trukdys jiems būti pagrindiniais žaidėjais?

Didžiausias pavojus, kuris galėtų rimčiau pakirsti jų pozicijas Seime, nuo pat kadencijos pradžios buvo vienas – vidaus neramumai ar net skilimas. Vakar įvykusi J.Džiugelio vieša egzekucija – dar vienas itin ryškus paliudijimas, jog šio pavojaus R.Karbauskiui ir kompanijai bent kol kas neverta bijoti.

O ir jis pats tyčia viską padarė kuo demonstratyviau ir aiškiau – kad visi kiti, kurie dar gali turėti kokių nors maištingų minčių, žinotų, kas tokiems būna. Būsi atiduotas prokuratūrai ar kitiems organams, o tam klusniai pritars ir visi tie, kurie tau dar vakar netgi padrąsinamai plojo per petį.

Taigi valstiečių vadams galima susitelkti į išorės darbus. Čia svarbiausi barai – du.

Vienas – tai tolesnis ir dar aršesnis karas su konservatoriais tiriant, kaip jie nuvarė Lietuvą. Teisingiau – ir su konservatoriais, ir su jų bene labiausiai įkūnijamu ir atstovaujamu Elitu, kuris yra vienas iš universalaus Blogio įsikūnijimų.

Valstiečiai, telkiantys R.Karbauskio šiomis dienomis jau keletą kartų minėtus Gėrio apaštalus Runkelius, aišku, gerai prisimena, kokia buvo pagrindinė jų triuškinamos pergalės Seimo rinkimų antrajame ture priežastis. Daugumoje tų vienmandačių apygardų, kuriose tas turas vyko, jų kandidatai kovojo būtent su konsevatoriais. Tad kuo alternatyva „arba mes, arba konservatoriai“ yra aštresnė ir visa apimanti, tuo valstiečiams, kol kas neturintiems rimtų konkurentų savajame sparne, geriau.

Kiti svarbiausi taikiniai šiame fronte – valstiečiams balta vėliava netgi ėmusi mojuoti prezidentė D.Grybauskaitė ir tikėtiniausias pagrindinis S.Skvernelio konkurentas kelyje į prezidento postą G.Nausėda.

Pastarasis R.Karbauskio lūpomis jau oficialiai paskelbtas kito Blogio ir Elito įsikūnijimo – skandinaviškų bankų – atstovu. Dar vienas to Blogio įsikūnijimas, plėšiantis vargšę Lietuvos tautą ne mažiau negu riebūs žuvėdai, – stambieji prekybos tinklai, kuriuos taip pat reikia prismaugti pūslėta žemvaldžio ranka.

Šalia visų šių svarbiausių darbų Lietuvai – pinigų dalybos į visas puses, rodant, kad visos buvusios valdžios tuos pinigus arba nuo tautos slėpė, arba tiesiog įsidėdavo į kišenę. Tos dalijamos sumos, aišku – katino ašaros.

Bet apie jas kuo garsiau ir dažniau trimituojant jos dėkingos tautos akyse gerokai išauga, ar ne?

Žodžiu, galima konstatuoti, kad ši valdžia toliau riedės tuo keliu, kurio gale jai švyti įkvepiantys Lenkijos ir ypač Vengrijos pavyzdžiai. Dviračio, teisingiau – vežimo, išradinėti irgi nereikia. Lietuvoje jis seniai išrastas ir, kaip matome, stovi ant tų pačių ratų – Elitas prieš Runkelius. O ir šiai valdžiai išradingumo dievai, švelniai tariant, pagailėjo, tad kam jai mėginti iššokti aukščiau bambos?

Tik štai bėda – nors kol kas nėra rimtų konkurentų, šioji „profesionalų“ valdžia pati savaime, atrodo, jau pernelyg išsikvėpė ir susidėvėjo, kad turėtų pakankamai jėgų po savimi susišluoti ne tik savivaldybes, bet ir Prezidentūrą ar pakartoti buvusį triumfą Seimo rinkimuose. Ji tokia profesionali, kad nesugeba pavežti dabar gautos valdžios, nors ir svajoja apie absoliučią valdžią per būsimą naują valstybės šimtmetį.

Tad svarbiausias visų jos pastangų rezultatas greičiausiai ir bus tai, ką regime jau dabar, – politinė sumaištis bei pelkė. Tik dar didesnė nei dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.