Kaliniams pradėjus garsiau skųstis, ministerija atšauna – „Bandome susigrąžinti valdžią“

Žmogaus teisių ir komitetas trečiadienį rinkosi aptarti situacijos įkalinimo įstaigose. Ji, anot posėdyje dalyvavusių ekspertų, vis dar nėra „blizganti“ – kaliniai Seimo kontrolierių užvertė skundais, dėl perteklinio smurto priemonių, o pareigūnai ginasi, kad taip jie bando susigrąžinti valdžią įkalinimo įstaigose į savo rankas.

Skundų iš kalinių Seimo kontrolierius gauna 30 proc. daugiau. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Skundų iš kalinių Seimo kontrolierius gauna 30 proc. daugiau. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Kalėjimų departamento atstovas teigė, kad kaliniams nepatinka naujoji tvarka, jie nebejaučia komforto jausmo. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Kalėjimų departamento atstovas teigė, kad kaliniams nepatinka naujoji tvarka, jie nebejaučia komforto jausmo. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Kalėjimų departamento vadovas Robertas Krikštaponis teigė, kad irgi gauna skundų, bet į juos daug dėmesio nekreipia. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Kalėjimų departamento vadovas Robertas Krikštaponis teigė, kad irgi gauna skundų, bet į juos daug dėmesio nekreipia. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 11:30 AM, atnaujinta Sep 12, 2018, 11:40 AM

Įkalinimo įstaigų problemos visą vasarą nedingsta iš viešosios erdvės. Ne kartą buvo vykdytos kratos, žiniasklaidoje buvo pasirodžiusi informacija ir apie galimą kalinių maištą.

Padaugėjo kalinių skundų

Seimo kontrolierius Raimondas Šukys teigė, kad paskutiniu metu, pradėjus vykdyti įkalinimo įstaigos pertvarką, padidėjo skundų kiekis iš kalinių.

„Vykdant nuolatinę stebėseną, žinant, kad įkalinimo įstaigose imtasi veiksmų, o jų pasekoje, mes gauname padidintą skaičių skundų iš nuteistųjų dėl perteklinio smurto naudojimo. Taip pat dėl viešojo saugumo pareigūnų prievartos, ar yra vaizdo kamerose fiksuojamas kratų atlikimas, ar būną prievartos priemonės naudojamos.

Kai kuriais atvejais yra pastebima, kad smurtiniai veiksmai nepatenka į kamerų fiksavimo zoną, kartais nėra įmanoma surinkti įrodymų. Tai buvo ne tik paskutinio metu pastebima, bet ir keleto metų aspektas. Ar pareigūnai viršijo įgaliojimus, ar ne“, – susirinkusių klausė Seimo kontrolierius R.Šukys.

Jis pabrėžė, kad ir sveikatos priežiūros paslaugos kaliniams nėra pakankamos. Jis taip pat klausė ir teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus pozicijos dėl pusiaukelės namų naikinimo.

„Visuomenė tai suprato, kad ruošiamasi eiti tuo keliu ir priimti sprendimus dėl jų naikinimo. Mūsų požiūriu tai nebūtų teisinga“, – kalbėjo Seimo kontrolierius.

Bandoma susigrąžinti valdžią

Teisingumo viceministras Ernestas Jurkonis pritarė naujojo komiteto nario Petro Gražulio frazei, kad kalėjimai Lietuvoje šiuo metu atrodo kaip lageriai.

„Pritarčiau, taip, tai lageriai. Esminis ir bazinis trūkumas – patalpos. Kol nebus pereita prie kamerinio tipo kalėjimų, nieko nebus. Mes tikslinai einame į tai, su Norvegijos pagalba. Su kuo susidūrė ir nauja politinė ministerijos vadovybė – išsišokimais įkalinimo įstaigose, kurie parodė, kad lagerinėje sistemoje mes turime nepakankamą tvarką“, – problemas vardijo jis.

Viceministras padidėjusio kalinių skundų nenorėjo sureikšminti.

„Ar yra prievartos priemonės ir ar jos yra perteklinės – čia sąlyginiai dalykai. Jei ateina uniformuoti žmonės ir atima komforto daiktus – telefonus, alkoholį ir panašiai. Jei nuteistieji mato, kad įvyko pokytis, natūralu, kad skundų kiekis padidėjo. Suprantu kontrolieriaus nerimą dėl prievartos panaudojimo atvejų. Bet kiek tų skundų nepasitvirtina, pasižiūrėkime į tą procentą“, – parlamentarams kalbėjo E.Jurkonis.

Į tai Seimo kontrolierius atšovė, kad skundai nepasitvirtina, nes dažniausiai nusižengimai paprasčiausiai būna neužfiksuoti.

„Dirbama griežtai, bet įstatymo rėmuose“, – sakė viceministras, argumentuodamas, kad taip tiesiog bandoma susigrąžinti tvarką į savo rankas. „Reikia, kad net užuominų nebūtų galimų, kad įstaigos valdomos kalinių“, – pasakojo

Jis pripažino, kad stebėjimo sistema nėra pakankama. „Mes žinome, kuriame amžiuje gyvename. Mes tikrai priimame šį įvartį į savo vartus, tam turi būti atitinkamas dėmesys“, – problemą pripažino viceministras.

Neleistinų daiktų kiekis mažėja

Kalėjimų departamento vadovas Robertas Krikštaponis komisijos posėdyje taip pat įtvertino esamą situaciją.

„Pati pradžia prasidėjo dar pavasarį. Mes kalbėjome apie tai, kad norinčius daryti įtaką kitiems nuteistiesiems išimamas iš tos aplinkos. Tai sukėlė tokią neigiamą reakciją ir dalies visuomenės“, – sakė R.Krikštaponis.

„Jei kratose išimdavome telefonus dešimtimis, dabar sumažėjo telefonų ir narkotikų kiekis, viskas liko tik vienetais“, – kalbėjo jis.

„Mes panaudojome mūsų darbuotojus, prašome jų papildomai pabudėti, nustatėme kritines valandas – nuo pietų iki 22 valandos. Mes situaciją daugumoje pataisos įstaigoje suvaldėme ir jie elgiasi jau pagal mūsų tvarką. Jie yra nepatenkinti, jie turėjo didelį komfortą, todėl jie verčia skundais visus. Mes irgi turime daug skundų. Ir įvairiausių. Manau, kad mes einame teisinga linkme“, – dabartinę situaciją vertino Kalėjimų departamento vadovas.

„Jie privalės palaikyti mūsų discipliną“, – tvirtino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.