Vygandas Trainys. Ministre, pakaks: net ir plieninė piliečių kantrybė turi ribas

Verslininko Evaldo Petrausko bendrovės „Ecotour“ laurai švietimo sferos viešuosiuose pirkimuose primena prieš dešimtmetį nuskambėjusią Kauno 2-osios ligoninės rekonstrukcijos konkursų istoriją, kai pergales susišluodavo firma „Cedra“ ir jos įsteigtas „Statybos idėjų centras“, kuriame komercijos direktoriumi dirbo tuometės Seimo narės Birutės Vėsaitės vyras Edmundas Miliutis.

 Ministrės J.Petrauskienės aiškinimai apie nežinojimą dėl vyro įmonės dalyvavimo konkurse daugeliui piliečių kelia juoką.<br> T.Bauro nuotr.
 Ministrės J.Petrauskienės aiškinimai apie nežinojimą dėl vyro įmonės dalyvavimo konkurse daugeliui piliečių kelia juoką.<br> T.Bauro nuotr.
 Ministrės J.Petrauskienės aiškinimai apie nežinojimą dėl vyro įmonės dalyvavimo konkurse daugeliui piliečių kelia juoką.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Ministrės J.Petrauskienės aiškinimai apie nežinojimą dėl vyro įmonės dalyvavimo konkurse daugeliui piliečių kelia juoką.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 V.Trainys<br> M.Patašiaus nuotr.
 V.Trainys<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 18, 2018, 11:52 AM, atnaujinta Sep 18, 2018, 10:56 PM

Milijonus iš valstybės biudžeto ligoninės remontui pramušinėjusi B.Vėsaitė galėjo džiaugtis riebiais užsakymais sutuoktinio darbovietei – „Cedra“ ir „Statybos idėjų“ centras laimėjo net devynis projektavimo darbų konkursus, kuriuos surengė ši gydymo įstaiga.

Kilus skandalui, nuo B.Vėsaitės galvos nenukrito nė plaukas, tačiau laikai pamažu keičiasi, požiūris į švogerizmo klanus vimdo vis didesnę visuomenės dalį, todėl švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei vargu ar pavyks nenuvirsti nuo savo aukštos kėdės.

Portalo rekvizitai.lt duomenimis, „Ecotour“ apyvartos kreivė nuo 2016-ųjų gruodžio, kai J.Petrauskienė tapo švietimo ir mokslo ministre, šovė į viršų kaip raketa – užpernai sudarė vos 30-50 tūkst. eurų, o pernai pasiekė jau šešiaženklę sumą.

Nesunku paskaičiuoti, kokią įtaką vos du žmones įdarbinusios „Ecotour“ finansiniam šuoliui turėjo septynios pergalės ŠMM pavaldžių įstaigų konkursuose, pamaitinusiuose įmonę 69,9 tūkst. eurų tortu.

Savo ruožtu ministrė dosniai pamalonina vyro laimėtų konkursų rengėjus – pavyzdžiui, Gamtos tyrimų centrui įsakymu skyrė daugiau nei 300 tūkst. eurų.

Valstybinio studijų fondo užsakymas „Ecotour“ nubyrėjo surengus apklausą vos iš vieno dalyvio, tarsi ši firma būtų unikumas Lietuvos verslo padangėje.

Kiti faktai taip bado akis: konkursuose neįtraukti reikalavimai, galintys tapti kliūtimi į pergales J.Petrauskienės vyrui, neatsakoma į klausimus, ar „Ecotour“ išvis turi licenciją buhalterinės apskaitos sistemų priežiūros darbams, kuriems ji yra samdoma.

Nedeklaravusi apie savo antros pusės laimėjimus konkursuose ministrė prajuokino visuomenę, sugebėjusi išspausti vieną paaiškinimą „Nežinojau“.

Paskelbus apie tai JAV, Vakarų Europoje ar Skandinavijoje, ministras ar parlamentaras lėktų iš posto šampano kamščio greičiu – nereikėtų nei tyrimų, nei interpeliacijos, nei apkaltos. Pats per kelias minutes suraitytų atsistatydinimo tekstą, nes pasielgė neatsakingai ir prarado piliečių pasitikėjimą.

Pas mus supratimas – kitoks, išlindus kompromituojantiems faktams, į postus įsikimbama visais dvidešimčia nagų.

J.Petrauskienė nesijaučia prasikaltusi, o premjeras Saulius Skvernelis vietoje išsamaus komentaro ir principingos reakcijos sugeba tik laidyti nevykusius juokelius apie ministrės dažnesnį bendravimą su vyru.

Girdint ministrės ir daugybės kitų veikėjų aiškinimus, jog ryšiai neturi įtakos pergalėms varžytuvėse dėl viešųjų pirkimų pyrago, norisi paprašyti vieno – nelaikykite žmonių kvailiais, nes ribas turi net ir plieninė lietuvių kantrybė.

Korupcijos graužiamoje Lietuvoje seniai vertėjo žengti bent kelis svarbius žingsnius: a)Už ryšių, interesų ir sandorių nedeklaravimą politikai ir valdininkai be jokių išlygų praranda postus, neatsižvelgiant į jokius „nežinojau“ ar „pamiršau“; b)Valdžios veikėjai prieš kiekvieną su jų darbovietėmis susijusį pirkinį privalo pranešti Viešųjų pirkimų tarnybai ar kitai atsakingai organizacijai, jei konkurse dalyvauja jų artimas giminaitis; c)Tokiais atvejais į konkursų komisijas turi būti įtraukti nešališkų įstaigų atstovai; d)Ryšiais susaistytos firmos per metus negali dalyvauti daugiau nei trejuose konkursuose, kuriuos rengia jų artimųjų vadovaujamos institucijos bei jų padaliniai.

Sugriežtinus žaidimo taisykles, bus mažiau šiurkščių pražangų, slapukavimo, keistų pergalių valstybinių užsakymų frontuose. Daugelis veikėjų nebedrįs veltis į avantiūras, piliečiams nereikės klausytis šypsenas keliančių jų išsisukinėjimų.

O švietimo ir mokslo ministrei vertėtų daugiau negaišinti visuomenės ir užleisti vietą skaidresnių principų žmogui, kurį garsins ne įtartini konkursai, beprasmis mokslo metų pailginimas ar chaotiški žingsniai dėl mokytojų atlyginimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.