Po paskaitų dvasininkams apie pedofiliją Lietuvoje vieną dalyką nutylėjo

Iki istorinio popiežiaus Pranciškaus apsilankymo Lietuvoje likus vos porai dienų skubama ruoštis. Kad tik niekas nebūtų pamiršta... O štai ir pamiršta. Smulkmena?

Popiežiaus dėmesio Lietuvoje nesulauks tik seksualinės kunigų prievartos aukos.<br>Scanpix nuotr.
Popiežiaus dėmesio Lietuvoje nesulauks tik seksualinės kunigų prievartos aukos.<br>Scanpix nuotr.
Popiežiaus dėmesio Lietuvoje nesulauks tik seksualinės kunigų prievartos aukos.<br>Scanpix nuotr.
Popiežiaus dėmesio Lietuvoje nesulauks tik seksualinės kunigų prievartos aukos.<br>Scanpix nuotr.
Ričardas Doveika.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ričardas Doveika.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gintaras Grušas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintaras Grušas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 20, 2018, 8:14 PM, atnaujinta Sep 21, 2018, 6:39 AM

Vargu, ar smulkmena galima vadinti kunigų seksualinę prievartą patyrusias aukas. Lankydamiesi kitose šalyse popiežiai įprastai susitinka su kunigų seksualinių nusikaltimų aukomis. Deja, Lietuvoje to nebus. Nėra aukų ar jie to nenusipelnė?

Prieš savaitę popiežiaus Pranciškaus tarnyba išplatino pranešimą, kad kitų metų vasarį kviečiami viso Pasaulio Vyskupų Konferencijų pirmininkai, – su jais bus ieškoma būtų, kaip užkirsti kelią lytiniam išnaudojimui Katalikų bažnyčioje ir apsaugoti vaikus.

Sutapo, kad būtent prieš savaitę Vilniuje vyko ir psichologės paskaita kunigams apie nepilnamečių vaikų seksualinį išnaudojimą bei apsaugą.

Aukų Lietuvoje nėra ar nevertos susitikimo?

Lietuvoje susitikimo su aukomis nebus. Portalui lrytas.lt Pasiruošimo popiežiaus vizitui komiteto atstovė spaudai Santa Kančytė nurodė, kad neturi tokios informacijos. Tuo pačiu patikino, kad bus laikomasi jau numatytos ir viešai paskelbtos popiežiaus vizito programos.

Toks susitikimas galėtų įvykti nebent slapta. Pasaulio praktika rodo, kad popiežius susitinka su aukomis uždaroje aplinkoje, tačiau apie tokį susitikimą būna pranešta. Šiuo atveju apie seksualinę prievartą viešai kalbėjęs kunigas K.Ralys jokio panašaus kvietimo ir infomacijos iki šios akimirkos nėra sulaukęs.

Nors, remiantis šių metų kovo mėnesį arkivyskupo Gintaro Grušo Vilniaus arkivyskupijoje atlikto ir visuomenei pristatyto tyrimo išvada, „yra pagrindo manyti, jog seksualinio išnaudojimo atvejų galimai būta kunigo Kęstučio Ralio nepilnametystėje“.

Vadinasi, ši išvada yra per mažas įrodymas kunigą laikyti seksualinės prievartos auka ir jis nenusipelnė susitikti su popiežiumi. Nors popiežius ne kartą skelbė „esantis kunigų pedofilų aukų pusėje“.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje G. Grušas sakė: „Popiežius žino. Pas mus, lyginant su Airija ar Amerika, kuris jis susitinka (su seksualinio smurto aukomis – aut. past.) yra ištirti tik keletas atvejų. Šventasis Tėvas apie juos žino, bet apie kažkokį susitikimą, o tie susitikimai būna privatūs, mes neturime žinių, kad toks būtų planuojamas.“

Kunigus mokė, ko nedaryti su nepilnamečiais

Praėjusios savaitės pabaigoje Šv.Juozapo parapijoje Pilaitėje porai dešimčių kunigų vyko psichologės Neringos Grigutytės paskaita apie nepilnamečių apsaugą ir pagalbą, patyrus seksualinę prievartą. Apie ją buvo informuota tik dvasininkų bendruomenė, o dalyvavimas – privalomas.

Kodėl suskubta paskaitą surengti prieš pat popiežiaus atvykimą, neaišku. Tačiau tokio tipo paskaita vyko pirmą kartą, portalą lrytas.lt tikino vienintelis apie patirtą seksualinę prievartą viešai prabilęs kunigas K.Ralys. Jis taip pat pirmą kartą buvo pakviestas į tokio tipo paskaitą.

Į šią paskaitą kvietė parapijos klebonas Ričardas Doveika. Portalui lrytas.lt jis pasakojo, kad visos Lietuvos vyskupijos ir dekanatai išklausė privalomą paskaitą, joje buvo kalbama apie dabartinę situaciją pasaulyje, šios problemos priežastis, dar kartą aptartos „prevencijos gairės dėl Katalikų bažnyčioje dirbančių dvasininkų, vienuolių, savanorių, kitų darbuotojų elgesio su nepilnamečiais“.

„Ačiū Dievui, kad ne tik ši problema rimtai išspaudžiama kaip pūlinys, bet ir nagrinėjamos priežastys tos vadinamosios seksualinės revoliucijos, išsilaisvinimo, kuris Europoje ir pasaulyje pokario laikotarpiu įnešė destruktyvų mąstymą ir elgesį, paskatino visokius dalykus“, – sakė R.Doveika.

Jo teigimu, dabar galiojančios griežtos rekomendacijos kai kada prasilenkia su sveiku protu, bet šie saugikliai esą skirti tam, kad nebūtų jokių galimybių negatyvioms interpretacijoms.

Bažnyčią pasiekė užkratas

Dvasininkas įsitikinęs, kad minėta problema visuomenėje pasklido dėl per didelės laisvės. Pasak jo, dvasininkų bendruomenėje vyksta diskusija ir priežasčių analizė, kas lemia asmenis taip elgtis.

„Tai yra vieno atskiro asmens tragedija, liga, problema, kuri kažkokiu būdu susiformavo. Psichologai ir sociologai gali nustatyti, kas labiausiai tai lėmė: auklėjimas, požiūris, vaikystės išgyvenimai, kad asmuo galėjo prisiliesti prie vaiko.

Juk tai protu nesuvokiama. Ir jeigu po seksualinės revoliucijos, vadinamojo išsilaisvinimo, šitas užkratas įžengė net į Bažnyčios vidinį gyvenimą, tai koks yra nematomas ledkalnis, palietęs visas kitas visuomenės sritis?“ – retoriškai svarstė dvasininkas.

R.Doveika įsitikinęs, kad visuomenėje daugiausia dėmesio skiriama kunigų pedofilijai, nors kur kas daugiau seksualinės prievartos yra artimoje aplinkoje. O ji nėra nagrinėjama pagal asmenų veiklos sritis, pareigas ar socialinį statusą.

„Kai ne biologinį vaiką prievartauja motinos sugyventinis, juk visi sugyventiniai nėra laikomi pedofilais? Arba biologiniai tėvai, nors nemažai yra atvejų, kai tėvai savo vaikus prievartauja“, – sako R.Doveika.

Seksualinių nusikaltimų skandalai ypač pastaruoju metu sukrėtė katalikų bendruomenę. Paviešinta tūkstančiai atvejų iš Lenkijos, Vokietijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Australijos – tai ir paskatino popiežių šaukti vyskupus į pasitarimą dėl lytinio išnaudojimo prevencijos.

Popiežiui teks apie tai kalbėti

Paklaustas, ką mano apie tai, kad aukos su popiežiumi Lietuvoje nesusitiks, R.Doveika svarstė, kiek tokių aukų galėtų būti. Esą nuo to galėjo apsaugoti Sovietų Sąjunga. Nors jis net nebandė abejoti, kad jų nėra.

„Viena vertus, tokių atvejų gali būti Lietuvoje, niekas negali paneigti. Kita vertus, galbūt mes savotiškai nuo to masinio prasprogimo buvome apsaugoti, nes buvome okupuoti. Buvo Sovietų Sąjunga, uždarytos sienos ir klausimas, kiek ta seksualinės revoliucijos ideologija prasiskverbė pro geležinę uždangą.

Tai galėjo būti kaip amortizatorius, sušvelninantis, bet tikrai nepanaikinantis tos problematikos. Tai ne homoseksualių žmonių, o asmens problematika. Niekas negali paneigti, kad mūsų krašte yra, buvo ir gali būti tokių asmenų. Tik galim kalbėti apie mastą“, – svarstė dvasininkas.

Jo manymu, Lietuvoje dar nesudaryta saugi aplinka apie tai žmonėms kalbėti, nes visuomenė negali pasiūlyti tinkamos pagalbos, apsaugos ir paramos aukoms. O kur dar regionuose gyvenantiems žmonėms ir ypač vaikams.

R.Doveika paminėjo ir materialinę šios problemos kėlimo pusę. „Kas gali paneigti, kad to nėra? Žmogus pats renkasi, jam reikia išsilaisvinti ar uždirbti iš problemos. Jeigu reikia išsilaisvinti, kenkėjas buvo nubaustas, tai jokia materialinė kompensacija negalės išgydyti dvasinio brutalaus išdraskymo.

Bet kai žmogus sielą nori išgydyti nupirktu butu ar išmokėtu milijonu, tai man sunku suvokti“, – neslėpė R.Doveika. Vis dėlto jis mano, kad kunigų pedofilijos aukų klausimas popiežiaus vizito metu vis tiek bus paliestas. 

„Popiežius prašys melstis už pasaulio problemas ir šitą skaudulį, kuris yra palietęs Bažnyčią, ir turime į tai atsiliepti. Negalime sakyti, kad tai tam tikro krašto problema, tai visos planetos problema. Popiežiaus vizitas yra padrąsinimas“, – sakė R.Doveika ir pridūrė, kad tai paskatins žmones atviriau kalbėti.

„Puiki proga, nes tai yra apėmę daugelį sričių. Lenkiu galvą prieš kiekvieną, kuris padeda šitą pūlinį išspausti“, – kalbėjo dvasininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.