Išsiaiškinę apie pareigūnų sukurtą nusikaltėlių rojų gavo tokį atsakymą, kokio tikrai nesitikėjo

Pradanginti 200 bylų, kuriose nuteistiesiems paskirta įvairių laisvės apribojimų, – menkas nusižengimas. Taip mano Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, atsisakę pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvoje dar negirdėtos istorijos.

Iš pradžių bylos Šiaulių apygardos probacijos tarnyboje buvo dedamos į stalčius, o po to atsidūrė bulviniuose maišuose.
Iš pradžių bylos Šiaulių apygardos probacijos tarnyboje buvo dedamos į stalčius, o po to atsidūrė bulviniuose maišuose.
A.Jonaitis mėgo važinėti po įvairias įstaigas ir pasakoti apie nuteistųjų priežiūrą ar demonstruoti, kaip veikia apykojė.
A.Jonaitis mėgo važinėti po įvairias įstaigas ir pasakoti apie nuteistųjų priežiūrą ar demonstruoti, kaip veikia apykojė.
R.Bekintis
R.Bekintis
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 20, 2018, 6:07 AM, atnaujinta Sep 20, 2018, 11:32 AM

Paaiškėjus, kad Šiaulių apygardos probacijos tarnybos Probacijos skyriaus pareigūnai ne tik nekontroliavo, bet ir pradangino daugybę teismų sprendimais prižiūrimų asmenų bylų, Kalėjimų departamentas kreipėsi į STT, tačiau sulaukė netikėto atsako.

Sprendime atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą tyrėjai pareiškė, kad jokio nusikaltimo nebuvo, nes nepadaryta didelės žalos valstybei.

Nusikaltėliams – rojus

Gandas, kad niekas nekontroliuoja daugybės įvairiais laisvės apribojimais ar viešaisiais darbais nubaustų asmenų, ėmė sklisti dar praėjusių metų pabaigoje.

Nusikaltėliai šaipėsi iš jiems skirtų įpareigojimų neišvykti iš gyvenamosios vietos, naktimis būti namuose ar nešioti apykoję.

Buvo kalbų, jog galima už kelis šimtus eurų nusipirkti net savo priežiūros bylas ir nesibaiminti, kad kas nors tikrins, kaip vykdomi įpareigojimai.

Gal toks nusikaltėlių rojus dar būtų ilgai nesibaigęs, jeigu ne teismų ir policijos užklausos, kaip tam tikri asmenys laikosi apribojimų.

Tada ir paaiškėjo, kad atsakyti į tokias užklausas nėra jokios galimybės, nes priežiūros bylos kažkur išgaravo.

Mėgo tik renginius

Pradėjus ieškoti tiesos paaiškėjo, kad Šiaulių apygardos probacijos tarnybos Probacijos skyriaus viršininko pavaduotojas Andrius Jonaitis, pastaruoju metu ėjęs viršininko pareigas, visus gautus nutarimus prižiūrėti nuteistuosius kraudavo į stalčių ir palikdavo dūlėti.

Susidarė toks įspūdis, kad šis pareigūnas tiktai ateidavo į darbą pasiimti algos.

Tiesa, A.Jonaitis mėgdavo kartu su tarnybos vadovu Regimantu Mikaliūnu važinėti po įvairias įstaigas ir skaityti paskaitas apie nuteistųjų priežiūrą ar demonstruoti, kaip veikia apykojės.

Prieš ketverius metus abu šie pareigūnai dalyvavo ir Naisiuose surengtame renginyje, kurį organizavo Ramūnas Karbauskis.

A.Jonaitis vietos bendruomenei skaitė paskaitą apie socialinės aplinkos rengimo naudą. Po paskaitos būsimasis Seimo Kultūros komiteto pirmininkas svečius pakvietė pažiūrėti spektaklio.

Sukruto tik po grasinimo

Tuo metu, kai A.Jonaitis važinėjo po renginius, vis dažniau ir garsiau sklido kalbos apie neprižiūrimus nuteistuosius.

Pareikalavus, kad būtų pateikta ataskaita, A.Jonaitis lyg niekur nieko visas bylas parsinešė į namus ir pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą.

Kalbama, kad Kalėjimų departamento vadovams paprašius grąžinti bylas pareigūnas atrėžė, jog jam tai neberūpi. Tiktai pradėjus grasinti baudžiamąja atsakomybe dalis nesutvarkytų bylų atsirado.

Į du bulvinius maišus sukrautas pradingusias bylas anksti rytą raštinėje aptiko Probacijos skyriaus darbuotojai.

Į tuos maišus buvo sumestos ne tik nesutvarkytos bylos, bet ir pranešimai apie prižiūrimiems asmenims skirtas baudas už administracinius nusižengimus.

Bet 96 iš 225 bylų, kurios buvo paskirtos A.Jonaičiui kontroliuoti, taip ir nepavyko rasti.

Turi kliautis nuteistaisiais

Vos tik pavyko susigrąžinti dalį bylų, jos buvo paskirstytos Probacijos tarnybos darbuotojams, kurie iki šiol bando jas atkurti.

Pirmasis darbas, kurio ėmėsi pareigūnai, – skambinti likimo valiai paliktiems prižiūrimiems asmenims.

„O ką mums beliko daryti, kai nebuvo jokių kitų duomenų – tik skambinti jiems ir klausti: „Gerbiamasis, ar jūs buvote geras, ar nepadarėte jokių nusižengimų, ar įvykdėte visus įpareigojimus“, – ironizavo viena Šiaulių apygardos probacijos tarnybos pareigūė.

Žinoma, visi nuteistieji dievagojosi, kad buvo lyg avinėliai, tad pareigūnams liko jais pasitikėti ir nutraukti bylą.

Bausti kaltininkų neįmanoma

Net ir tais atvejais, kai surankiojus į maišus sumestus netvarkingus pranešimus apie nuteistųjų padarytus administracinius pažeidimus paaiškėdavo, jog įsipareigojimų nebuvo laikomasi, pareigūnai negalėdavo kreiptis į teismą, kad pažeidėjams būtų pritaikytos griežtesnės sankcijos, nes buvo praleisti senaties terminai.

Savo kanalais Probacijos tarnybos darbuotojai išsiaiškino, kad prižiūrimi asmenys buvo padarę ir daug rimtesnių nusižengimų ar net nusikaltimų, dėl kurių jau seniai būtų turėję atsidurti už grotų, tačiau dėl tų pačių terminų ir jiems jau nieko nebegalima padaryti.

Teismų prašo kopijų

Bet daug sudėtingesnė situacija dėl dingusių bylų. Daugelis jų iki šiol nėra atkurtos.

„Šiuo metu vyksta bylų atkūrimo procedūra. Pareigūnai kreipėsi į teismą prašydami pateikti sprendimų kopijas. Po priežiūros bylų atkūrimo bus vertinama, ar buvo asmenų, kurie galėjo išvengti atsakomybės.

Kiekvienas atvejis bus vertinamas atskirai. Atsižvelgiant į senaties terminus bus sprendžiama, ar reikalauti, kad pažeidėjai atliktų bausmę“, – „Lietuvos rytui“ sakė Kalėjimų departamento atstovė Simona Banėnienė.

Šiuo metu sunku pasakyti, kiek A.Jonaičio prižiūrimų asmenų išvengė realios laisvės atėmimo bausmės.

Tačiau, pagal oficialiai skelbiamą statistiką, per pirmuosius devynis 2017 metų mėnesius Šiaulių probacijos skyriaus specialistai prižiūrėjo 610 asmenų. Iš jų 101 neįvykdė teismo skirtų įpareigojimų ir probacijos pareigūnų iniciatyva atsidūrė už grotų.

Vieną atleido, kitą pabarė

Iš karto po to, kai paaiškėjo ši skandalinga istorija Šiaulių apygardos probacijos tarnyboje, Kalėjimų departamento vadovai atliko tarnybinį patikrinimą. A.Jonaičiui buvo skirta griežčiausia nuobauda – atleidimas iš darbo.

Jo tiesioginės vadovės – Probacijos skyriaus viršininkės nubausti nepavyko, nes ji išėjo vaiko priežiūros atostogų.

Šiaulių apygardos probacijos tarnybos direktoriaus R.Mikaliūno veiklą tyrė Teisingumo ministerija.

Tuometė ministrė Milda Vainiutė pripažino, kad R.Mikaliūnas padarė tarnybinį nusižengimą, ir skyrė jam tarnybinę nuobaudą – pastabą.

Ministrė savo įsakyme teigė, kad tarnybos vadovas „neužtikrino šiai įstaigai pavestų funkcijų tinkamo vykdymo“.

Sieks vadovo posto

Bet šią nuobaudą direktorius apskundė teismui. Nors paprastai apie teisingumo ministro įsakymais skirtų nuobaudų teisėtumą sprendžia Vilniaus apygardos administracinis teismas, R.Mikaliūnas kreipėsi į Regionų apygardos administracinio teismo Šiaulių rūmus.

Savo skunde R.Mikaliūnas teigė, kad nieko nepažeidė, nes jam tiesiogiai pavaldus yra tik Probacijos skyriaus viršininkas, o bylas netinkamai prižiūrėjęs A.Jonaitis buvo skyriaus viršininko pavaduotojas.

Tuo metu, kai A.Jonaitis ėjo skyriaus viršininko pareigas, R.Mikaliūnas buvo išėjęs atostogų, o kai sugrįžo, atostogauti pradėjo A.Jonaitis.

Teismą šie argumentai įtikino, ir ministrės pasirašytas įsakymas dėl nuobaudos skyrimo R.Mikaliūnui buvo panaikintas.

Naujasis ministras Elvinas Jankevičius šio teismo sprendimo neskundė.

Panaikinus nuobaudą, R.Mikaliūnas pareiškė norą dalyvauti konkurse į naujai steigiamos Lietuvos probacijos tarnybos direktoriaus postą.

Žalos nebuvo padaryta?

Nepavyko ir bandymas pradėti ikiteisminį tyrimą. Gavę Kalėjimų departamento pareiškimą STT Šiaulių apygardos valdybos pareigūnai atsisakė jį pradėti.

Tyrėjai tvirtino, kad nepadaryta didelė žala valstybei.

„Motyvas keistas ir nepagrįstas. Akivaizdu, kad jeigu nebuvo įvykdyta daugybė teismo sprendimų ir asmenys išvengė paskirtų bausmių, kaip tuomet reikėtų vertinti valstybės vardu skelbiamų sprendimų nevykdymą?

Ką tada reiškia teisingumo principo įgyvendinimas? Toks žingsnis sukuria galimybę nesąžiningiems pareigūnams ir toliau veikti nusikalstamai aplaidžiai“, – sakė nenorėjęs minėti savo pavardės Probacijos tarnybos pareigūnas.

Stebimas vyras nužudė keturias moteris

Šiaulių apygardos probacijos tarnybos pareigūnai jau ne pirmą kartą įtariami aplaidžiai atlikę savo pareigas, tačiau pažeidimai būdavo užglaistomi. Ypač didelio atgarsio sulaukė 2015 metų įvykiai, kai Kelmės rajono Kražių miestelyje Rimantas Bekintis (nuotr.) nužudė keturias moteris.

Lygtinai nuteistas R.Bekintis 2015-ųjų rugsėjį buvo įtrauktas į Šiaulių apygardos probacijos tarnybos registrą.

Po žmogžudystės kilus abejonių, kad Probacijos tarnybos pareigūnai galėjo blogai kontroliuoti Kražių žudiku pramintą nuteistąjį, Kalėjimų departamentas atliko tarnybinį patikrinimą.

Tačiau tikrintojai taip ir nenustatė, kad probacijos pareigūnai būtų aplaidžiai žiūrėję į probacijos nuostatas. Vis dėlto departamentas konstatavo, kad kontrolė galėjo būti efektyvesnė. Mat nors ir buvo sudarytas darbo su R.Bekinčiu planas, komisijos nuomone, jis nebuvo individualizuotas.

Šiaulių apygardos probacijos skyriaus viršininkei ir vyresniajai inspektorei buvo pasiūlytos tarnybinės nuobaudos – papeikimas ir pastaba.

Kalėjimų departamento direktorės įsakymu sudaryta komisija taip pat atliko atskirą tyrimą ir pasiūlė priemonių, kurios užtikrintų efektyvesnį Šiaulių apygardos probacijos tarnybos darbą.

Tačiau nei po tarnybinio patikrinimo pasiūlytos nuobaudos, nei pasiūlytos priemonės taip ir neužkirto kelio piktnaudžiavimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.