R. Paksas kyšį susitarė priimti ne tik savo, bet ir partijos naudai – prokuroras

Prekybos poveikiu byloje, kurioje teisiami buvęs „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas ir žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ generalinis direktorius Gedvydas Vainauskas, prokuratūra keičia kaltinimą – prokuroras mano, kad R. Paksas susitarė priimti kyšį ne tik savo, bet ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai.

Rolandas Paksas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rolandas Paksas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2018, 2:33 PM, atnaujinta Sep 21, 2018, 2:34 PM

Penktadienį Vilniaus apygardos teisme įvykusiame baudžiamosios bylos posėdyje prokuroras Gedgaudas Norkūnas pranešė apie kaltinimo keitimą.

„Bylos duomenys leidžia manyti, kad R. Paksas ir G. Vainauskas susitarė, kad G. Vainauskas duos kyšį, o R. Paksas priims savo ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai“, – teisme sakė prokuroras.

G. Norkūnas vėliau BNS sakė, kad kaltinimą keičia remdamasis pačių kaltinamųjų paaiškinimais teisme ir užfiksuotų pokalbių turiniu, juose, be kita ko, kalbama ir apie partijos rėmimą.

G. Vainausko, R. Pakso ir kitų asmenų pokalbius pareigūnai fiksavo slapta.

Birželį, duodamas parodymus teismui, G. Vainauskas teigė, kad kalbėdamas R. Paksu prisiminęs, jog dabar jau miręs koncerno „Achema“ prezidentas Bronislovas Lubys tam tikra suma remdavo visas partijas ir tuo pačiu priminė, kad pasikeitus partijų finansavimo įstatymui, įmonės nebegali remti. G. Vainauskas sako minėjęs sumas, kokiomis tuomet B. Lubys remdavo partijas ir jų atitikmenis dabar eurais.

Nors kaltinimas keičiamas, tačiau partija kaip juridinis asmuo baudžiamojon atsakomybėn netraukiama.

„Čia tik keičiamas nusikalstamos veikos faktinės aplinkybės, jų aprašymas“, – BNS sakė prokuroras.

R. Paksas stebėjosi prokuroro siekiu keisti kaltinimą.

„Kyšio man įrodyti nebeišeina, tai bandys įrodyti kyšį partijai“, – žurnalistams po posėdžio teisme sakė R. Paksas.

Prokurorai įtaria, kad 2015 metų rugpjūčio pabaigoje būdamas „tvarkiečių“ lyderiu R. Paksas, pasinaudodamas visuomenine padėtimi, pažintimis ir kita tikėtina įtaka valstybės institucijoms, valstybės tarnautojams, tiesiogiai pažadėjo juos paveikti ir susitarė priimti 15 tūkst. eurų kyšį iš G. Vainausko. Abu asmenys kaltinami dėl prekybos poveikiu.

Kaip skelbė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), duomenų apie tai, kad pinigai būtų perduoti, atliekant ikiteisminį tyrimą negauta. Tačiau, pasak STT, Baudžiamojo kodekso dispozicijoje kvalifikuoti šią nusikalstamą veiką tiesiog pakanka susitarimo ir pažado.

Teisėsauga įtaria, kad už kyšį R. Paksas turėjo paveikti statybų inspektorius, jog šie kuo skubiau, nesudarydami procedūrinių kliūčių, leistų naudoti naują parduotuvę „Norfa“ Prienuose. Teisėsauga nurodo, kad statant parduotuvę buvo pažeidimų, tačiau jie pašalinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.