Opozicijos smūgis valdantiesiems – skirti „socdemdarbiečiams“ pinigų neužteko balsų

Naujai įsikūrusiai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP) antradienį Seime turėjo būti skiriama per 200 tūkst. eurų. Tačiau Seimas negalėjo priimti šio pasiūlymo, nes opozicinės frakcijos ištraukė savo Seimo nario korteles, parlamentarų balsų neužteko įstatymo projektui priimti. Balsavime nedalyvo konservatoriai, liberalai ir lenkų rinkimų akcijos atstovai Seime. 

Premjeras sako, kad „socdemdarbiečiams“ turėtų būti skiriama per 200 tūkst. eurų.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras sako, kad „socdemdarbiečiams“ turėtų būti skiriama per 200 tūkst. eurų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 10:32 AM, atnaujinta Sep 25, 2018, 11:28 AM

Premjeras Saulius Skvernelis prieš Seimo posėdį sakė, kad jei Seimas priims atitinkamas pataisas, pinigai bus skiriami iš valstybės biudžeto. 

„Jeigu bus toks sprendimas priimtas, o aš manau, kad jis reikalingas, bus pinigai skiriami iš valstybės biudžeto, kaip ir kitoms partijoms, kurios finansuojamos iš valstybės biudžeto“, – antradienį žurnalistams Seime sakė premjeras.

„Apie du šimtus tūkstančių, šiek tiek daugiau“, – socialdarbiečiams paskaičiuotą sumą įvardijo premjeras ir patvirtino, kad pinigai partijai būtų paskirti dar šiemet.

„Nerasim lengvai (lėšų – BNS), ieškosim, jei bus toks sprendimas“, – sakė S. Skvernelis.

Antradienį Seimas skubos tvarka planavo balsuoti dėl naujos partijų finansavimo tvarkos, pagal kurią valstybės dotacija būtų skiriama rinkimuose nedalyvavusiai valdančiajai LSDDP. Tačiau dėl parlamentarų trūkumo, priėmimas neįvyko. 

Paskutinis mūšis Seime

Pagal socialdarbiečių Andriaus Palionio ir Juozo Bernatonio siūlymą, po Seimo rinkimų registruotai naujai politinei partijai, kuri yra parlamentinė, lėšų iš biudžeto skirtų Vyriausybė.

„Šitas mūsų pasiūlymas yra parengtas atsižvelgiant į visas vykusias diskusijas. Ir pataisyti dokumentą pagal tai, ką siūlė opozicija“, – Seimo salėje sakė J.Bernatonis.

A.Kubilius kalbėjo prieš šį pasiūlymą. „Dar tokių abrakadabrų aš nesu matęs. Gerai, kad bent jau normalioms partijoms grąžino finansavimą pagal gautą balsų skaičių. Tai ką tai reiškia, tai reiškia, kad Tėvynės sąjunga, norėdama gauti daugiau pinigų – sukurti 4 frakcijas, 3 dar papildomas partijas. Čia yra ubagavimo instrumentas sukuriamas, kur yra logika?“ – Seimo salėje klausė opozicijos atstovas.

„Visiškai neaiškus požiūris į demokratiją, nepritarkime tam“, – skatino A.Kubilius.

Tačiau Seimas šiam pasiūlymui pritarė. A.Kubilius teigė, kad Seimui priėmus šį pasiūlymą, reikia persvarstyti jį Biudžeto ir finansų komitete. Kadangi, tai reikalauja naujų lėšų iš valstybės biudžeto. Bet pertraukos klausimo svarstyme premjeras prašyti nenorėjo.

Opozicija prieš balsavimą dėl viso projekto priėmimo įspėjo, kad šis pakeitimas skatins partijų skaldymą, tam, kad būtų gautos papildomos dotacijos iš valstybės biudžeto.

„Man atrodo, kad ne finansavime problema, o opozicija bijo konkurencijos“, – taip balsuoti už pasiūlymą skatino J.Bernatonis.

Už įstatymo projektą balsavo 63, prieš nebuvo, susilaikė 2. Balsavimas neįvyko, nes nebuvo užregistruotas 71 Seimo narys. Nors prieš tai svarstytame klausime buvo užsiregistravę 113 parlamentarų. Šio klausimo priėmime buvo padaryta pertrauka.

Po rinkimų įkurtos, bet parlamentinę frakciją turinčios partijos dotacijos dydis būtų lygus mažiausiems parlamentinei partijai tuo metu skirtiems valstybės biudžeto asignavimams, padaugintiems iš naujos parlamentinės partijos ir mažiausiai finansuojamos parlamentinės partijos frakcijų narių skaičiaus santykio.

Partijų finansavimo pertvarką priimti pasiūlė socialdarbiečiai, pirminiu pataisų variantu norėję tiesiog atskelti sau Lietuvos socialdemokratų partijos gaunamą sumą, tačiau vėliau projektą pakoregavę. Pertvarka taip pat būtų keičiama visų partijų finansavimo tvarka, lėšas skirstant ne tik pagal gautus rinkėjų balsus, bet ir pagal mandatus.

Dabar valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus. Pinigai paskirstomi proporcingai visų surinktų balsų skaičiui.

„Valstiečių“ partnerių socialdarbiečių ketinimus pertvarkyti partijų finansavimo tvarką, numatant pinigus šiuo metu jų negaunančiai savo partijai, opozicijos atstovai vadina „politine korupcija“.

Nuo Socialdemokratų partijos atskilusių politikų įsteigta Socialdemokratų darbo partija šiuo metu kaip nedalyvavusi rinkimuose iš viso negauna dotacijos. Metinė socialdemokratų dotacija šiuo metu siekia apie milijoną eurų.

Per metus partijoms paskirstoma apie 5,5 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.