Seimas uždraudė VRK nariui turėti savivaldos mandatą, opozicija vadina susidorojimu

Seimas antradienį priėmė pataisas, kurios Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariui neleidžia turėti savivaldybės tarybos nario mandato. 

 Pataisos numato, kad VRK pirmininko ir narių pareigos nesuderinamos su savivaldybės tarybos nario statusu. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Pataisos numato, kad VRK pirmininko ir narių pareigos nesuderinamos su savivaldybės tarybos nario statusu. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 12:34 PM

Už tokias pataisas balsavo 76 Seimo nariai, po vieną buvo „prieš“ ir susilaikė. Balsavime nedalyvavo opoziciniai konservatoriai bei liberalai. Pataisos įsigaliotų pasirašius prezidentei Daliai Grybauskaitei. 

Opozicija šias pataisas vadina susidorojimu –joms įsigaliojus konservatorių į VRK deleguotam Viliui Semeškai tektų rinktis tarp rinkimų komisijos ir Druskininkų savivaldybės tarybos nario mandato. 

„Norėčiau pasveikinti valdančiąją daugumą susidorojus su opozicine partija“, – po balsavimo replikavo konservatorė Gintarė Skaistė. 

V. Semeška sako, kad įstatymas nukreiptas konkrečiai prieš jį. Sprendimą dėl tolesnio darbo VRK ar Druskininkuose jis žada priimti pasitaręs su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu. 

„Manau, kad įstatymo priimamas skirtas vienam asmeniui, prieštarauja Konstitucijos dvasiai, tai yra joje įtvirtintų normų visumai, todėl jausmas nei geras, nei malonus. Kas kitas? Panašu, kad „zadanija“ (rus. – užduotis), atkeliavusi iki valdančiųjų dar 2017 metų birželį, įgyvendinta“, – BNS sakė V. Semeška. 

Pataisos numato, kad VRK pirmininko ir narių pareigos nesuderinamos su savivaldybės tarybos nario statusu. 

Iki šiol įstatymas numato, kad VRK nario pareigos nesuderinamos su kandidato į Seimo narius, prezidentus, taip pat ir savivaldos tarybos narius, statusu, tačiau draudimo turint savivaldos mandatą tapti VRK nariu nebuvo. 

Pataisų rėmėjai argumentuoja, kad VRK negali dirbti savivaldos tarybos mandatą turintis žmogus, nes tampa kontroliuojančios institucijos nariu. 

Valdantieji „valstiečiai“ anksčiau siekė atstatydinti aštriai oponuojantį V. Semešką iš VRK pareikšdami jam nepasitikėjimą, tačiau konservatorius balsavimą atlaikė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.