Vakaris Deksnys. Dėlionei dar stinga detalių

Savaitgalį didžioji dalis Lietuvos, prigludusi prie išmaniųjų telefonų, televizoriaus ar radijo, sekė popiežiaus Pranciškaus žodžius. Kiti, iš anksto išnagrinėję žemėlapius, sekiojo paskui patį Šventojo Sosto vadovą stengdamiesi išvysti jį bent porą sekundžių.

 Vakaris Deksnys.
 Vakaris Deksnys.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-25 15:36

O man, kol vyresnioji šeimos dalis laukė susitikimo su popiežiumi, teko žaisti dėlionę su mažiausiąja. Puikus atmintį lavinantis ir su Lietuva supažindinantis žaidimas: atverti – Kauno pilis arba Nida, užverti – ieškok kito tokio pat lapelio.

Panašią dėlionę jau kuris laikas žaidžia kandidatai į postą (ar sostą) S.Daukanto aikštėje. Kai Vygaudas Ušackas apie savo apsisprendimą paskelbė prie Laisvės kario skulptūros Kaune, o Arvydas Juozaitis tą pačią naujieną pranešė Biržų pilyje, feisbuke pasklido juokavimai, kad netrukus bus galima pradėti turistams siūlyti keliones po šias įsimintinas vietas.

Išties pretendentai bent šiuo atžvilgiu elgiasi labai skirtingai, tarsi ragindami politikus neužsisklęsti sostapilyje. Juk net ir liberalai savo kandidatu Petrą Auštrevičių iškėlė suvažiavime, kuris vyko Akademijos miestelyje Kauno rajone.

Vis dėlto didžioji dalis bent kol kas renkasi Vilnių. Europarlamentaras Valentinas Mazuronis, kurio galimybės laimėti apklausose kol kas panašios nebent į nago juodymą, savo programą pristatė Nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje.

Žodžio kišenėje neieškanti parlamentarė Aušra Maldeikienė tam pasirinko retai kam žinomą viešbutį sostinės Naujamiestyje „eLoft Hotel“. Jis atminties žaidime neabejotinai būtų tikrai viena sudėtingesnių detalių.

Studentų tirštoje Saulėtekio alėjoje įsikūrusiame Gyvybės mokslų centre savo „taip“ išdudeno dabar jau buvęs bankininkas G.Nausėda. O štai konservatorė parlamentarė Ingrida Šimonytė pasielgė labai jau „valdiškai“, savo pasiryžimą siekti prezidentės posto pareiškusi Seime. Tiesa, dėlionėse šis pastatas būtų daug kam atpažįstamas.

Lieka laukti, kas bus toliau. Antai Kauno meras V.Matijošaitis minimas tarp galimų kandidatų, tačiau iki šiol jis branginasi.

Įdomu, jei nutartų pasirungti, kur apie tai paskelbtų: ar Kauno savivaldybėje, ar šio miesto Rotušėje, o gal šalia Plungėje esančios „Viči“ žuvų pirštelių ir panašių gėrybių gamyklos?

Bet didžiausią skylę dėlionėje kol kas palieka S.Skvernelis. Turint galvoje jo reitingus, būtų sunku patikėti, kad premjeras nesiektų dar aukštesnės kėdės.

Tik klausimas, kur apie tai skelbti? Aišku, galima banaliai sukviesti žiniasklaidą į Vyriausybę ir pranešti, tačiau įspūdžio taip nepadarysi.

Jeigu ministras pirmininkas nuspręstų kuo labiau palaikyti regionų plėtros politiką, ištarmei jam reikėtų rinktis kad ir gimtąją Marijampolę ar kitą šiek tiek nuo sostinės atokesnę vietovę.

Užsimanęs surinkti žaliųjų (bet ne valstiečių) balsus, galėtų kryžiumi gultis kertamoje Labanoro girioje. Bet bėda, kad nuo kitų metų didinamas kirtimo normas visai neseniai palaimino jo vadovaujamas ministrų kabinetas, o ir šiaip ši erdvė bent jau politiškai labiau priklauso dar vienam kandidatui – N.Puteikiui.

Sprendžiant pagal pastarojo meto retoriką, Vyriausybės vadovo pagrindinė korta rinkimuose bus kova su baisiai augančiomis kainomis. Iš jau nutekinto plano aiškėja, kad pažaboti jas valdžia ketina skelbdama karą prekybos centrams.

Tokiu atveju premjerui pradėti matuotis prezidentinę aprangą labiausiai derėtų kurios nors parduotuvės fone. Kad ir „Maximos“ bazės, „Hyper Rimi“ ar „Norfa XXL“. Tik kai kas tai gali suprasti kaip reklamą ar antireklamą.

Kita vertus, valstiečių vedlys R.Karbauskis žadėjo, kad šios partijos kandidatas atstovaus „apačioms“. Jei, o tai labai tikėtina, juo bus paskelbtas dabartinis premjeras, jam tikriausiai tektų apie tai pranešti kur nors Katedros požemiuose ar požeminėje pėsčiųjų perėjoje.

Būtų gerai, kad prieš kitų metų rinkimus kandidatų į prezidentus geografinė dėlionė taptų kuo margesnė. Juk vietovės, kurioje paskelbei savo apsisprendimą, fonas yra neabejotinai viena svarbiausių politikos detalių.

Programų ir panašių pliurpalų vis tiek beveik niekas neskaito – duok lozungų ir vaizdų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.