Buvęs Seimo narys V. Matulevičius JAV pylė purvą ant Lietuvos ir šlovino N. Venckienę

Lietuva – korumpuota, pedofilų valdoma valstybė, kurioje negalioja įstatymai. Tokį mūsų šalies įvaizdį Vašingtone piešė Čikagos kalėjime sėdinčios Neringos Venckienės 19-metis sūnus ir jos šalininkai.

Ginti Čikagos kalėjime laikomos ir į Lietuvą grįžti nenorinčios motinos N.Venckienės į JAV K.Venckus (dešinėje) pasikvietė buvusį Seimo narį V.Matulevičių.
Ginti Čikagos kalėjime laikomos ir į Lietuvą grįžti nenorinčios motinos N.Venckienės į JAV K.Venckus (dešinėje) pasikvietė buvusį Seimo narį V.Matulevičių.
 V.Matulevičius tvirtino, kad Lietuvos teisėsaugininkai ilgai neieškojo N.Venckienės.<br> R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
 V.Matulevičius tvirtino, kad Lietuvos teisėsaugininkai ilgai neieškojo N.Venckienės.<br> R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 29, 2018, 7:59 AM, atnaujinta Sep 29, 2018, 10:05 AM

Karolis Venckus nenuleidžia rankų bandydamas išgelbėti savo motiną N.Venckienę nuo kelionės iš Čikagos kalėjimo į gimtinę.

Jis kartu su pedofilijos istorija patikėjusiomis JAV žmogaus teisių ekspertėmis Abbe Jolles ir Mary G.Leary lankėsi Vašingtone ir apie N.Venckienės problemas kalbėjo vadinamajai Helsinkio komisijai, tiksliau, vieninteliam jos nariui – Ilinojaus valstijos senatoriui Randy Hultgrenui.

Jis yra vienas iš dviejų senatorių, kurie JAV Kongresui yra pateikę įstatymo pataisas reikalaudami stabdyti N.Venckienės perdavimą Lietuvai.

Atvyko buvęs parlamentaras

Nors vadinamasis Helsinkio komisijos posėdis buvo labiau panašus į senatoriaus susitikimą su rinkėjais, K.Venckus ir jį atlydėjęs buvęs parlamentaras Vytautas Matulevičius negailėjo blogų žodžių Lietuvai – stengėsi ją pavaizduoti kaip visiškai korumpuotą šalį, kurioje veikia pedofilų klanai ir negalioja įstatymai.

K.Venckus demonstravo R.Hultgrenui vaizdo įrašus, kaip Drąsius Kedys mokė savo dukrą pasakoti apie pedofilus, rodė 2012 metų gegužės 17-osios vaizdus, kai Laimutės Stankūnaitės duktė buvo paimta iš N.Venckienės namų, ir pasakojo tą pačią istoriją, kurią kartoja nuo motinos suėmimo pradžios.

Esą jo pusseserė buvo prievartauta trijų vyrų, dėdė nužudytas, o motina atskleidė pedofilų klaną ir todėl turėjo palikti Lietuvą.

Gąsdino kalėjimų baisumais

Į Seimą su Venckų patvoryje sukurta „Drąsos kelio“ partija patekusio V.Matulevičiaus kalba buvo kur kas įdomesnė.

„Jei N.Venckienė būtų išsiųsta į Lietuvą, tai būtų tarptautinės teisės pažeidimas“, – pareiškė buvęs žurnalistas ir parlamentaras.

Jo teigimu, bėglės grąžinti į tėvynę negalima dėl trijų priežasčių: Lietuvoje kiltų neišvengiamas pavojus jos gyvybei, ji neturėtų teisės į teisingą teismą ir būtų persekiojama politikų.

„Valstybės apsauga buvo skirta ne nukentėjusiai pusei, o prievartautos mergaitės motinai, kuriai turėjo būti pareikšti įtarimai bendrininkavimu. Jei N.Venckienė bus grąžinta į Lietuvą, jai tikrai kas nors atsitiks kameroje, kaip dažnai atsitinka Lietuvos kalėjimuose“, – kalbėjo V.Matulevičius.

Nuomonę pavertė politika

Tai, kad Lietuvoje nėra teisingo teismo, V.Matulevičius siejo su buvusio Aukščiausiojo teismo pirmininko Gintaro Kryževičiaus pasakytais žodžiais, kad N.Venckienė yra pūlinys teisinėje ir politinėje Lietuvos sistemoje.

Nors šiuos žodžius G.Kryževičius ištarė 2012 metų balandį, kai N.Venckienė dar dirbo Kauno apygardos teisme, V.Matulevičiaus teigimu, po tokios frazės bėglė negali tikėtis teisingumo, nes G.Kryževičius yra labai įtakingas ir paveiks visus teismus.

V.Matulevičius nevengė ir visiško melo. Jis N.Venckienę vadino viena populiariausių Lietuvos politikių, kuri galėjo tapti Lietuvos prezidente ir kuriai išvykus Lietuvos visuomenę apėmė nusivylimas, aiškino, kad Jonas Furmanavičius ir Andrius Ūsas buvo pedofilai, bet vieną esą nušovė nenustatytas asmuo, o A.Ūsas, kurį V.Matulevičius pavadino Seimo pirmininko patarėju, nuskendo baloje.

„Negyvas buvo rastas ir mergaitės tėvas, nes jis nusivylė teisėsaugos neveiklumu, nufilmavo mergaitės parodymus ir pradėjo dalyti diskelius žurnalistams, o tai buvo be galo pavojinga“, – sakė V.Matulevičius, kuris savo kalboje Lietuvos teisėsaugininkų darbą lygino su sovietinių. Esą taip, kaip dabar elgiasi teisėsaugininkai, anksčiau elgėsi KGB.

V.Matulevičius taip pat tvirtino, kad Lietuvos teisėsaugininkai ilgai neieškojo N.Venckienės. Bet jos tarptautinė paieška buvo paskelbta praėjus mėnesiui po jos dingimo, o sužinojus, kad ji pabėgo į JAV, iškart kreiptasi dėl jos grąžinimo.

Nežino ar bando klaidinti?

Apie tai, kad N.Venckienės grąžinimo į Lietuvą esą niekas nesiekė pustrečių metų, kalbėjo ir advokatė A.Jolles.

„Šis delsimas kelia abejonių“, – sakė ji ir priekaištavo Lietuvos pareigūnams, kad jie nesuėmė N.Venckienės iškart, vos tik ji įvykdė nusikaltimą, pasipriešino policijos pareigūnui.

„Teigiama, kad N.Venckienė ir mergaitė pasipriešino, ir N.Venckienė trenkė pareigūnui. Amerikoje, kai prieš pareigūną smurtaujama, smurtautojas nedelsiant suimamas“, – kalbėjo A.Jolles, tačiau nepaminėjo, kad tą dieną pareigūnai N.Venckienės suimti negalėjo, nes ji buvo teisėja ir turėjo teisinę neliečiamybę.

Nepatinka kalėjimų sąlygos

A.Jolles savo kalboje ne kartą pabrėžė, kad N.Venckienės byla yra politinė, todėl JAV turi nutraukti N.Venckienės perdavimo Lietuvai procesą: „Yra daug įrodymų, kad N.Venckienės išsiuntimas yra politiškai motyvuotas, tad JAV privalo atmesti Lietuvos prašymą.“

Politinius motyvus, anot jos, rodo didelis pareigūnų, dalyvavusių Laimutės Stankūnaitės dukters paėmime iš N.Venckienės namų, skaičius. Advokatė nurodė vieną priežastį, kodėl N.Venckienės esą negalima perduoti Lietuvai: „Šios šalies kalėjimai neatitinka tarptautinių standartų.“

Grįžti į Lietuvą nenori

Po daugiau nei valandą trukusio pokalbio R.Hultgrenas tvirtino, kad jam buvo sunku žiūrėti vaizdo įrašus su L.Stankūnaitės dukra, ir pareiškė, jog tikisi, kad jai viskas gerai.

Jis taip pat pažadėjo su visa posėdžio medžiaga supažindinti Kongreso narius, nors nei jie, nei Helsinkio komisija negali daryti įtakos teismams ir jų sprendimams.

Nors prokurorų prašymą išduoti N.Venckienę Lietuvai teismas yra patenkinęs dar vasarį, bėglė bando sustabdyti šį procesą bent metams, kol bus išnagrinėtas jos prašymas dėl prieglobsčio.

Tiesa, liepą N.Venckienės skundas stabdyti išsiuntimą buvo atmestas, tačiau sprendimą ji apskundė Apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.