Remigijus Žemaitaitis prabilo apie ambicingus planus ir Rolando Pakso kultą

Partiją „Tvarka ir teisingumas“ jau paliko jos įkūrėjas Rolandas Paksas. Negana to, vienas po kito partiją palieka įtakingi jos nariai, kuriuos naujasis partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis kaltina destrukcine veikla ir dokumentų klastojimu.

Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Balkūno nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Balkūno nuotr.
Rolandas Paksas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rolandas Paksas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-10-04 19:56

R.Žemaitaitis įsitikinęs, kad partija pradėjo atsinaujinimo kelią.

„Mano pagrindinis tikslas – partiją „Tvarka ir teisingumas“ padaryti trečioje vietoje Lietuvoje“, – teigia jis.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir R.Žemaitaičio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Jūs teigėte, kad dešimčiai mėnesių narystė partijoje buvo sustabdyta 23 įtakingiems, R.Paksui palankiems asmenims, iš kurių 12 skyrių vadovai. Pone Žemaitaiti, suprantu, kad jūs atsikratote sau nelojalių asmenų?

– Ne. Mes priėmėme sprendimą. Tai žmonės, kurie nenorėjo dirbti komandai, vykdė aktyvią, destrukcinę partijai veiklą paskutinius 8-9 mėnesius – rinko įvairius neteisėtus parašus, kūrė visokiausio pobūdžio elektroninius paštus ir siuntinėjo partiečiams, kaip įvesti destrukciją, kaip važiuoti ar nevažiuoti į posėdžius, sąskrydį. Tai žmonės, kurie nesuvokė, kad partija nėra jų asmeninis kultas, o didelė bendruomenė – 12,7 tūkst. žmonių, kur sprendimai priimami bendru susitarimu.

Deja, jie įsivaizdavo, kad keli pirmininkai gali diktuoti sąlygas likusiai partijos daliai. O kas įdomiausia, pirmininkai, kurie įsikūrė iki kongreso likus 2-3 mėnesiams, tam, kad galėtų sumaištį kelti. Tokie žmonės komandoje ir komandiniame darbe negali dirbti. Taip, jie įtakingi ir kai kurie užima valstybines pareigas, bet man ne pakeliui dirbti su tokiais žmonėmis, kurie prisideda prie dokumentų klastojimo, neteisėtų posėdžių ir įvairiausio pobūdžio grasinimų.

Pavyzdžiui, Vyriausybės atstovė Panevėžio apskrityje, kuri turi tikrinti ir užtikrinti, kaip Panevėžio apskrities rajone esantys merai laikosi įstatymų. Pati grubiai ir šiurkščiai pažeidžia įstatymus, deda parašus po protokolais posėdžių, kurių net nebuvo. Tai klausimas, ar šitas žmogus gali atstovauti partiją „Tvarka ir teisingumas“? Ne, atsakau šiandien pakankamai griežtai ir norėčiau, kad žmogus viešoje erdvėje būtų žinomas, kas toks yra.

Ar gali būti partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Sigitas Karbauskis, Gargždų savivaldybės administracijos direktorius, kuris sukūręs elektroninius paštus ir iš savo darbinio pašto, juodinančio ir šmeižiančio pobūdžio siuntinėja informaciją arba renka parašus ir apsimeta, kad yra rinkimų štabo vadas ar Drausmės komisijos pirmininkas ar jo pavaduotojas? Ne. Partija yra organizacija, kuri dirba kaip šeima. Jeigu yra žmonių, kurie nori partiją turėti kaip savo asmeninį įrankį, to tikrai nebus.

– Iš jūsų kalbos suprantu, kad jūs norite partiją turėti kaip asmeninį įrankį. Tai, ką jūs vadinate destrukcija ar juodinimu, šmeižimu, tiesiog gali būti kitokia nuomonė.

– Mes tą kitokią nuomonę pilnai klausom, tam yra taryba, kongresai, prezidiumo posėdžiai.

– Jie nenori pasitraukti iš partijos.

– Jie jau pasitraukė. Iš tų 12 skyrių jau 8 parašė pareiškimus.

– Tai jie neturi, ką daryti.

– Ne. Jie galėtų ateiti į Drausmės komisijos posėdį ir pasiaiškinti. Kaip jums atrodo, Drausmės komisijos pirmininko pavaduotojas Gediminas Rudžionis be Drausmės komisijos pirmininko šaukia Drausmės komisijos posėdžius, surenka tik 5 parašus ir sako, kad įvyko drausmė, kai turi būti 12 komisijos narių. Tai yra teisiniai dalykai. Tokie žmonės atstovauja valstybę, užima valstybės deleguotą funkciją ir pareigas. Ar jūs norėtumėte, kad jūsų sprendimus ar jus atstovautų žmogus, kuris tiesiogiai vykdo neteisėtą veiklą? Manau, kad ne.

– Buvęs partijos pirmininkas R.Paksas nematė tų dalykų, apie kuriuos kalbate? Ar jis dangstė tuos žmones?

– Jis ir matė, tą labai teisingai savo pranešime padarė: aš nenoriu būti atskirų grupuočių įkaitu. Jis kalbėjo apie tą grupuotę, kuri jam atnešinėjo parašus. Kai mes ketvirtadienį galų gale surinkom visą medžiagą, manau, kad prezidentas R.Paksas tam ir padarė sprendimą, pakankamai ryžtingai ir aš jį sveikinu, kad žmogus nenori būti susietas su asmenimis. Aš nežinau, ar jam yra malonu, kai Petras Gražulis prisistato, kad jis yra R.Paksas ir jo vardu šneka. Ar ponas Komskis, kuris kalba R.Pakso vardu, ir, klausimas, ar R.Paksas žino apie tai.

– Jūs kurį laiką vykdėte savarankišką politiką – po to, kai R.Paksas šiek tiek atsitraukė nuo partijos valdymo. Nelabai jam palikote kažkokių šansų, kaip tik apskritai pasitraukti iš partijos, kurią jis sukūrė. Jūsų tam tikri veiksmai gali būti suprasti kaip nesuderinti su partija ar tai buvo jūsų asmeninė nuomonė.

– Matote, koks aš esu nepriklausomas politikas, kad aš sugebėjau atsinaujinti ir pasakyti, kad partija neis tuo keliu, mielieji mano. Tuo keliu, kur asmenys partiją įsivaizdavo kaip savo asmeninį finansinį interesą – man yra nepakeliui. Tie asmenys, kurie stovėjo prie prezidento R.Pakso ir bandė įtakoti ir prisidengti jo vardu, šiandien yra su baudžiamosiomis bylomis. Ir partijai yra iškelta baudžiamoji byla dėka jų.

Jūs man parodykite nors vieną partijos prezidiumo ar valdybos narį, kuriam minimoje „Pirk dramblį“ byloje būtų pareikšti įtarimai ar specialaus liudytojo statusas suteiktas. Jų nėra. Tie asmenys minimi ir vakarykščiame mūsų sprendime. Tie patys asmenys, kurie prisistatydami R.Pakso vardu, siuntinėjo raštus. Tie patys asmenys, kurie gal net bandė rinkti finansinę paramą partijai, ko pasekoje mes šiandien irgi turime baudžiamąją bylą. To nebus. Ir ta komanda, kuri šiandien yra – 12 tūkst. žmonių ir kongresas tik parodė, kad partija eina labai stipriu atsinaujinimo keliu.

– Žmonių smarkiai sumažės, jeigu jie išeis?

– Gal galite man pasakyti, kaip gali smarkiai sumažėti?

– Manote, tie žmonės neišsives paskui save kitų?

– Jų gali išsivesti, preliminariai skaičiuoju, apie 100-120. Žirmūnų skyriuje buvo 80 skyriaus narių. Veikiantis, funkcionuojantis skyrius. Nusprendė vykdyti tam tikrą perversmą. Išmetė iš partijos 65 narius, pasiliko tik 15. Kaip jums atrodo, kiek iš 15 pasiryš išeiti? Nemanau. Ar žmogus Panevėžyje eis su išeinančiais 2 žmonėmis, kurie veikia prieš partiją ir galimai prisidėjo prie neteisėtų dokumentų? Jūs man parodykite sąžiningą žmogų, kuris tam dalykui sutiks ir eis. Netikiu.

– Kas, jūsų manymu, šiuo metu vyksta partijoje?

– Atsinaujinimas. Labai stiprus atsinaujinimas.

– Ši partija buvo siejama su vienu asmeniu – R.Paksu.

– Tai labai blogai. Jeigu partija yra siejama su asmenybės kultu, partija neturi ateities.

– Bet ant šitų vėžių partija visada ir važiavo. Ką jūs darysite?

– Tai blogai. Taip negali būti.

– Negali, bet pasvarstykime galimus scenarijus, ką jūs darysite?

– Šiandien yra suformuota komanda, tai yra žmonės iš įvairių sričių. Dabar yra duota užduotis iki lapkričio mėnesio suformuoti savivaldybių tarybų kandidatų sąrašą, merus. 16-oje skyrių trūksta pirmininkų, reikia surasti autoritetingus žmones ir pastatyti į pirmininkus. Partija negali būti vieno asmens kultas. Jeigu yra vienas asmuo, tai yra labai stipriai pažeidžiamas.

Kas atsitiko su ta pačia Darbo partija, socialdemokratais. Kai neliko Algirdo Brazausko, socialdemokratai nežinojo, kas kaip turėtų būti. Algirdas Butkevičius bandė juos visus sutelkti, nelikus A.Butkevičiaus, šiandien socialdemokratai turi dvi ar net tris partijas. Ta pati Darbo partija, tik grįžus Viktorui bando dabar sugrįžti, o kiti irgi kažkur išsilakstė. Jeigu mes įsivaizduojame, kad Lietuvoje asmenybės kultas gali būti partijos ideologija, man iš tikrųjų gaila. Tai čia ne demokratija, čia autoritarinis režimas arba mažų mažiausiai Afrikos valstybės, kuri neturi jokio išsivystymo. Partijoje turi būti kaip minimum 10-15 asmenų, galinčių reprezentuoti. Jeigu mes neturėsime ir pastatysime ant vieno asmens, aš nematau ateities.

– Galime ginčytis kiek norime, bet esmė tame, kad „Tvarka ir teisingumas“ ir buvo siejama su R.Paksu. Ypatingai po apkaltos, po to, kai R.Paksas pareiškė norą vėl siekti aukščiausių valstybės postų. Visada ta linija buvo brėžiama. Apie ką jūs dabar kalbėsite?

– 2 metus mes kalbėjome ir R.Pakso niekur nebuvo, jūs to nepastebėjot?

– Nelabai.

– Matyt, prastai domėjotės. 2008-2012 m. buvo Valentinas Mazuronis, Remigijus Žemaitaitis, Juozas Imbrasas.

– Bet R.Paksas nebuvo pasitraukęs iš partijos ir bekuriantis savo judėjimo.

– Aš partiją matau labai sunkiame kelyje, bet matau rezultatą toli. Čia yra trumpalaikis sprendimas, ką jūs kalbat – vienas kitas išėjo, čia gerai ar blogai. Be šitų dalykų neįsivaizduoju partijos ateityje. Tie visi sprendimai ar mūsų pozicijos, prisidėjimas prie valdančiosios daugumos frakcijiniame susitarime, iškėlimas 15 punktų – tai tik pirminiai žingsniai, kaip mes įsivaizduojame ir kuria kryptimi turime važiuoti. Man nuoširdžiai gaila tų žmonių, kurie galvoja, kad partijos turi būti sutelktos vienose rankose. Jeigu šiandien konservatoriai būtų sutelkę į vienas rankas ties vienu Gabrieliumi Landsbergiu arba ties seneliu, ko gero, jų reitingas būtų 2-3 procentai. Konservatoriai yra supratę tą patį, kad turi būti 10-15 lyderių ir jie turi dirbti. Mano pagrindinis tikslas – partiją „Tvarka ir teisingumas“ padaryti trečioje vietoje Lietuvoje ir kad mes turėtume daug jaunų lyderių. Mes 100 neturėsim, 50 neturėsim, bet matau 10-15 – mes juos tikrai turėsim.

– Tai būtų daroma su R.Pakso vardu ar be jo?

– Šiandien R.Paksas pasirinko kitą kelią, judėjimo kelią.

– Bet šešėlis nuolat iš paskos eis.

– Duokit laiko.

– Jūs norite absoliučiai atsieti partiją nuo R.Pakso?

– Aš turiu strategiją. Kadangi prezidentas R.Paksas pasirinko kitą strategiją, aš šiandien jau pergalvojau visai kitą strategiją. Įsivaizduoju, kad partija gyvens jau be R.Pakso. Mes įsivaizduojame partiją kaip klestinčią, judančią į priekį.

– Kaip jūs išsiginsite R.Pakso?

– O ką reikia čia gintis? Čia nereikia gintis.

– Kodėl nereikia? Jeigu jūs norite atsinaujinti, pritraukti naujus narius.

– Taip ir pritrauksim. Vakar Kaune mes išrinkome 2 naujus skyrių pirmininkus, nė vienas prieš tai net nebuvo pas mus atėjęs. Aš pas juos važiavau 3 kartus prašyti, šnekėtis. Sako: niekur mes neisime, nedalyvausime, kol bus P.Gražulis, K.Komskis ir visi kiti. Mes šiandien turim. Manau, kad kitą savaitę ir Panevėžyje jau turėsim kažką pastatyti. Keičiasi gyvenimas, nebėra 2004 m., mes turime suprasti.

– Pone Žemaitaiti, jūs dabar esate labai sudėtingoje situacijoje. Pirmiausia jums reiktų atsikratyti žmonių, kurie buvo siejami su R.Paksu, atsikratyti R.Pakso šešėlio šioje partijoje ir prisitaikyti prie visko, kas jums yra siūloma. Tada jums, galbūt, pavyks ką nors padaryti.

– O prie ko reikia taikytis?

– Prie visko. Jūs tai ir darote. Tarkime, jūsų sprendimas užimti Seimo vicepirmininko postą. Suprantu, kad čia buvo mainai.

– O kodėl neužduodate klausimo, ar nebuvo mainai, kad R.Paksui būtų leidžiama kandidatuoti į prezidentus ir dėl Konstitucijos pataisos buvo prabalsuota.

– Kuria prasme čia manai?

– Kad į valdančiąją daugumą nueitume.

– Galima ir tokį klausimą užduoti, bet ir jūsų asmeninio pasirinkimo atveju taip yra? Jūs pats valstiečius „gandragalviais“ vadinote ir dabar staiga nusprendžiate, kad reikia su jais dirbti.

– Man yra svarbu programinės nuostatos. Aš džiaugiuosi ir esu dėkingas premjerui, mes su juo ne vieną kartą buvome susitikę. Pažiūrėkite, šį antradienį mūsų PVM lengvata malkinei medienai yra įgyvendinama. Aš manau, kad tai yra nugalėjimas. Ir tai yra mūsų „Tvarkos ir teisingumo“ darbas.

– Pone Žemaitaiti, yra toks dalykas kaip žodis. Jeigu jau pasakai viešai, kad nepakeliui....

– Ne. Suraskite mano pasakymą, kad man yra nepakeliui. Ne aš sakiau. Mes sakėme, kad liekame opozicija. R.Karbauskis irgi pasakė, kad su korumpuota partija neis.

– Paskui pasiūlė.

– Ne. Atskirkite du dalykus. Jis pasiūlė frakcijai, ne partijai.

– Tai frakcija yra partijos ar kieno? Ar tai ore pakibęs darinys?

– Dalinai jis yra ore pakibęs darinys, nes, kaip žinote, frakcija suformuojama tada, kai patenki į Seimą.

– Čia ir yra jūsų savarankiška politika, pone Žemaitaiti. Jūs lyg kažkur už nugaros visą laiką kažką veikiate.

– Ne, mums už nugaros nereikia kažko veikti. Mes pakankamai atviri esame. Jeigu būtume už nugaros kažką gyvenime darę, šiandien turėtume kokius 2 ministro postus. Deja, mūsų ten nėra. Todėl nežaidžiam užkulisinių žaidimų.

– Kokia partija bus „Tvarka ir teisingumas“? Į kokį rinkėją jūs orientuositės?

– Sunku šiandien pasakyti, į kokį rinkėją. Mano vizija yra sveikas nacionalizmas. Tai žmogus, kuris šiandien Lietuvoje gali oriai gyventi teisinėje sistemoje. Kad teisinė sistema jį apgintų, galima kalbėti ir apie pensiją, kur sako: ten žmonėms labai jautru yra ir kitus dalykus. Bet svarbiausia yra tai, kad žmonės, kurie išrenka savo atstovus į parlamentą – ar į Seimą, ar savivaldos rinkimuose – kad jį iš tiesų atstovautų. Kad nebūtų taip, kad žmogus, kurį išrenka, kažkur pats sau nueina. 2016 m., kai tapome Seimo nariais, aš buvau pats pirmas, kuris ištraukė rinkimų metus duotus pažadus ir juos pradėjau registruoti. Ir kai kuriuos pradėjome įgyvendinti. Tą žmonės turi suprasti. Jeigu man, kaip partijos lyderiui, kartu su komanda pavyks padaryti, aš būsiu laimingas politikas ir jaunas laimingas žmogus.

– Tai į kokį rinkėją orientuojatės?

– O koks, įsivaizduojate, gali būti rinkėjas? Tai gali būti jaunas. Pradėsime skirstyti žmones, segmentuoti? Neįgaliuosius, pensininkus, vairuotojus?

– Ideologija kokia?

– Sveikas nacionalizmas. Galios principas ar galios sutelkimas turi būti žmonių rankose. Kad žmogus suprastų, kas yra valstybė ir kaip joje sprendžia. Ne Briuselis turi pasakyti, kiek mums reikia kvotų emigrantų priimti. Niekaip to, kaip teisininkas, negaliu suvokti.

– Kelsite savo kandidatūrą mero rinkimuose?

– Kol kas ne. Tik Klaipėdos skyrius išreiškęs norą, kad Klaipėdoje būtų mano kandidatūra. Ir Vilniuje yra keletas skyrių, kurie išreiškė poziciją.

– Bet jūs dar neapsisprendęs?

– Ne, spręsim tą gruodžio mėnesį. Aš Klaipėdoje matau du kandidatus ir bandau juos įkalbinti. Tai mūsų partijos nariai, užėmę pas mus pareigas, jauni žmonės. Manau, kad iš jų vienas turėtų būti. Kaune jau turime kandidatą į merus – Antaną Navakauską, buvusį administracijos direktorių. Dėl Panevėžio – 2 savaičių bėgyje, tikiuosi, kad žmogus duos atsakymą. Yra problemos Vilniuje, kas galėtų užimti ir kandidatuoti į Vilniaus merus.

– Kandidato į prezidentus nekelsite?

– Kol kas tos galimybės nematau. Buvo kandidatas prezidentas R.Paksas, jam Konstitucijos galimybės nesuteikė tokios, panašu, Seime irgi nepriims. Kaip ir kandidato neturime. Tai yra atviras klausimas.

– Bet remti kažką planuojate?

– Aš noriu sulaukti Seimo balsavimo, kaip pasibaigs su Konstitucijos pataisa ir tada, kaip partijos lyderis, pristatysiu savo viziją savo bičiuliams.

– Bent numanote, ką norėtumėte paremti iš dabar paaiškėjusių kandidatų?

– Tikrai neįvardinsiu, bet iš dabartinių, mano galva, 3 kandidatai gali būti prezidentais. Visi 3 turi pakankamai žinių tiek diplomatijos srityje, tiek bendravime, tiek nacionalinėje politikoje.

Tik reikia suprasti vieną dalyką. Mes norime pasitraukti nuo vadinamo bobturgio, kai apie kandidatus pilamos visokios pamazgos. Man tą šlykščiausia skaityti: vieno kandidato kaimynė pasiskundė, koks jis yra blogas.

Jeigu jis nebūtų buvęs kandidatas, klausimas, ar šiandien kaimynė skųstųsi ir ar spauda apie jį rašytų. Tuoj prasidės, kaip kitas kalbėjo ar greitį viršijo, diržo neužsisegė. Ketvirtas rašys, kaip kokią ekonominę krizę įveikė. Jeigu Lietuva nueis į šitą dumblą, man nuoširdžiai gaila mūsų valstybės. Prezidentas yra užsienio politikos atstovas ir jis turi reprezentuoti Lietuvą. Bet jeigu mes įsivaizduojame, kad prezidentas pas mus pradės buitinius reikalus spręsti ar kiekvieną menkniekėlį ir sąskaitas suvedinėti – aš nenorėčiau kad mes taptume Baltarusija ar Šiaurės Korėja.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16.30 ir 20.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.