Po sudarytos taikos su Šiaulių arenos valdytoju – naujos aistros

Šiaulių taryba patvirtino pakoreguotą koncesijos sutartį su Šiaulių areną valdančia viešąja įstaiga „Pramogų sala“. Bet ramybė netruko ilgai – pirmadienį viešą kreipimąsi į miesto merą Artūrą Visocką išplatino liberalų frakcija.

Opozicija įtaria, kad susitarimas dėl Šiaulių arenos koncesijos sutarties pakeitimo pasiektas nusižengiant įstatymams. Tuo tarpu miesto valdžia tokius kaltinimus vadina priešrinkiminiu politikavimu.<br>G.Šiupario nuotr.
Opozicija įtaria, kad susitarimas dėl Šiaulių arenos koncesijos sutarties pakeitimo pasiektas nusižengiant įstatymams. Tuo tarpu miesto valdžia tokius kaltinimus vadina priešrinkiminiu politikavimu.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2018, 2:37 PM, atnaujinta Oct 8, 2018, 2:45 PM

Rašte pažymima, kad koncesijos sutarties pakeitimo projektą parengęs Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis neatliko antikorupcinio įvertinimo procedūros. Pažymima, kad tai buvo privaloma – taip elgtis liepia Korupcijos prevencijos įstatymas.

Rašte konstatuojama, kad pažeidęs privalomas procedūras A.Bartulis ne tik suklaidino Tarybos narius, bet ir sukėlė abejonių dėl skaidrumo miestiečiams. Todėl Šiaulių meras A.Visockas paragintas šaukti neeilinį Tarybos posėdį dėl nepasitikėjimo administracijos direktoriumi.

Mestus kaltinimus išgirdęs A.Bartulis sakė, kad tai tėra politikavimas: „Artėja rinkimai, todėl ieškoma būdų atkreipti į save dėmesį. Esu įsitikinęs, kad šiuo klausimu antikorupcinio vertinimo procedūra nebuvo reikalinga.“

Šiaulių meras A.Visockas sakė, kad šaukti neeilinio posėdžio nesiruošia: „Ši istorija - tik politikavimas. Patvirtinus iki tol neliečiama vadintos koncesijos sutarties pakeitimus, ji tapo labiau subalansuota, o viešasis interesas apgintas.“

Praėjusį ketvirtadienį už sutarties keitimą pasisakė ir derybose dalyvavęs A.Bartulis, ir areną valdančios įmonės „Pramogų sala“ savininkas Gintaras Radavičius. Pastarasis galutine ir neskundžiama Lietuvos aukščiausiojo teismo nutartimi yra nuteistas už nusikalstamą arenos valdymą.

Derybos dėl koncesijos sutarties keitimo vyko pusmetį, mat A.Bartuliui kilo abejonių dėl koncesijos mokesčio už 2015 m. mokėjimo. Paaiškėjo, kad draudimo išmoką už bankrutavusio banko “Snoras“ gavusi „Pramogų sala“ ją įtraukė ne į tų metų apskaitą.

Dėl tokio veiksmo įmonės veiklą tapo nuostolinga, o Savivaldybei iškilo prievolė sumokėti 215 tūkstančių eurų koncesijos mokestį. Taikiai ginčo išspręsti nepavyko, todėl buvo kreiptasi į Vilniaus arbitražo teismą.

Savivaldybė pateikė per 236 tūkstančių eurų ieškinį ir paprašė taikyti laikinąsias apsaugos priemones. Areštavus sąskaitas, koncesininkas galėjo tik išsimokėti algas ir mokesčius valstybei. Tad dėl neapmokamų sąskaitų ėmė grasinti komunalinių paslaugų tiekėjai.

Tada koncesininkas pasiūlė grąžinti pusę 2016 m. gauto koncesijos mokesčio, o likusį laikotarpį iki sutarties pabaigos pasitenkinti mažesnėmis išmokomis. Tiesa, „Pramogų sala“ pinigų iškart negrąžins – permoka į Savivaldybės biudžetą sugrįš kas mėnesį mokant mažesnes sumas. Be to, koncesininkas atsisakė pirmenybės dar 10 metų tomis pačiomis finansinėmis sąlygomis pratęsti sutartį, o gautą pelną įsipareigojo dalintis pusiau.

Tarybos posėdyje tokia derybų pabaiga sukėlė nemažai aistrų, bet už šią išeitį balsuota sutartinai – pritarė 22 iš 25 politikų. Tokiai baigčiai priešinosi tik trys dabar į merą kreipęsi liberalai Aurimas Lankas, Artūras Kulikauskas ir Arūnas Rimkus.

Prieš buvo ir advokatas Egidijus Morkūnas, kuris šią istoriją pavadino „makaronų kabinimu“ ir paskaičiavo, jog miestas neteks daugiau kaip 600 trūkstančių eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.