VSD paslaptys supjudė du valstiečius

Valstybės saugumo departamentui (VSD) klausimų pažėręs valstietis Mindaugas Puidokas atsakymų dar negavo, bet sulaukė kvietimo į teismą ir netikėto VSD direktoriaus pavaduotojo Kęstučio Budrio vizito.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas V.Bakas (kairėje) paauklėjo kitą smalsų valstietį M.Puidoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas V.Bakas (kairėje) paauklėjo kitą smalsų valstietį M.Puidoką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2018, 6:26 AM

K.Budrys į M.Puidoko kabinetą Seime prisistatė ankstų praėjusio penktadienio rytą. Neoficialiomis žiniomis, rengiant šį susitikimą prisidėjo ir premjeras Saulius Skvernelis.

M.Puidokas „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad toks susitikimas įvyko, tačiau neigė, kad jam įtakos turėjo premjeras. Anot Seimo nario, pokalbis įvyko K.Budrio, kuris minimas viešai pateiktuose klausimuose, iniciatyva.

Politikas neslėpė, kad buvo aptartas ir kilęs nesusipratimas dėl Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) pateiktų VSD atsakymų, pažymėtų grifu „slapta“.

Mat vasarą klausimus viešai pateikę parlamentarai liko it musę kandę: VSD atsakymai pasiekė NSGK, bet jo vadovas Vytautas Bakas nusprendė, kad M.Puidokui nėra būtina žinoti jų turinio.

Paaiškino apie principą

Teisę dirbti su slapta informacija turintis Užsienio reikalų komiteto narys M.Puidokas „Lietuvos rytui“ pasakojo iš VSD gavęs raštą, kad atsakymai pateikti NSGK, tačiau susipažinti su jais nepavyko: „Nukeliavau į šį komitetą ir tikėjausi susipažinti su atsakymais, bet V.Bakas neleido.

Komiteto vadovas paaiškino, kad yra toks principas „būtina žinoti“, bet jis nemano, kad vadovaujantis šiuo principu klausimus pateikusiam parlamentarui būtina žinoti atsakymus. Ką čia dar gali pridurti?“

Kolegai surengė pamoką

V.Bakas „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad toks pokalbis su frakcijos kolega įvyko.

„Aš jam paaiškinau, kaip veikia įstatymai, kad komitetui pateiktos informacijos šeimininkas yra VSD ir jis priima sprendimus, leisti ar neleisti susipažinti su pateikta informacija.

Jeigu VSD nuspręs ją adresuoti ir M.Puidokui, tada jis galės su ja susipažinti. Bet kol kas jis nėra NSGK narys ir turėtų pasitikėti jo nariais.

Nebent M.Puidokas pavargo būti Užsienio reikalų komiteto nariu, tai gali ateiti į mūsų komitetą“, – paklaustas apie M.Puidoko pretenzijas piktai kalbėjo V.Bakas.

Politikas tvirtino nematantis reikalo M.Puidokui susipažinti su departamento NSGK pateiktais atsakymais: „Leidimo dirbti su slapta informacija turėjimas dar nereiškia, kad gali susipažinti su visa slapta informacija. Principas žinoti tik tai, kas būtina, yra taikomas ir komiteto nariams, ir valstybės vadovams, ir visiems kitiems.“

Konservatoriai jau žino

Atstumtą M.Puidoką, atrodo, dar labiau sutrikdė tai, jog su slaptais VSD atsakymais susipažinti jokių kliūčių nekilo konservatoriams Rasai Juknevičienei ir Laurynui Kasčiūnui.

Pastarųjų pavardės irgi minimos M.Puidoko klausimuose VSD. Pavyzdžiui, kodėl NSGK nebuvo pranešta apie L.Kasčiūno ryšius su „MG Baltic“ vadovais.

VSD taip pat teirautasi, kodėl komitetas nebuvo informuotas apie R.Juknevičienės brolio Gintaro Urbono, kaip esą galimo Rusijos federalinių institucijų įgaliojimus turinčio asmens, veiklą Lietuvoje bei įtaką šiai politikei.

Anot R.Juknevičienės, jos broliui mesti įtarimai prasilenkia su realybe, o susipažinusi su VSD atsakymais NSGK vicepirmininkė pareiškė, kad jie ją tenkina.

„R.Juknevičienė ir L.Kasčiūnas, kurie yra minimi tuose klausimuose, kažkodėl jau seniai galėjo nubėgti į slaptą raštinę ir susipažinti su VSD atsakymais, o pateikusieji klausimus – ne. Man toks sprendimas atrodo nelogiškas ir sunkiai paaiškinamas.

Aš vis dar tikiuosi, kad kokia nors forma į mūsų klausimus bus atsakyta. Juk gyvename teisinėje valstybėje“, – piktinosi M.Puidokas.

Beje, dėl viešai VSD pateiktų klausimų jis jau sulaukęs kvietimo į teismą – R.Juknevičienės brolis esą siekia iš jo prisiteisti 50 tūkst. eurų.

Norėjo išprašyti iš posėdžio

M.Puidokas įsitikinęs, kad Seimo nariai turi teisę tiek pateikti klausimus, tiek ir gauti atsakymus. Valstietį nustebino ir NSGK posėdis, kuriame svarstyta, ką daryti su gauta slapta informacija.

Po to V.Bakas aiškino, kad VSD nieko naujo nepateikė, todėl esą nėra priežasčių slėpti atsakymų nuo visuomenės. Komitetas netgi rekomendavo tuos atsakymus paviešinti.

Bet M.Puidokas atkreipė dėmesį, kad nieko slapta VSD atsakymuose neįžvelgęs V.Bakas kažkodėl palaikė konservatorių siūlymą neleisti jam dalyvauti net NSGK posėdyje.

Apie pokalbį – miglotai

M.Puidokas „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad atsakymų į viešai pateiktus klausimus jis neišgirdo ir susitikęs su K.Budriu.

Bet koks tada šio pokalbio tikslas? Ar pareigūnas nebandė gesinti politikų iniciatyvos?

Valstietis apie tą susitikimą kalbėjo miglotai: „K.Budrys pasiprašė susitikti dėl kilusių komunikavimo problemų, kurias aš išdėsčiau Seimo komiteto posėdyje.

Aš manau, VSD suprato, jog bendravimas turi vykti sklandžiau, ir klausimus šiai institucijai pateikusiems parlamentarams, bent jau turintiems teisę dirbti su slapta informacija, neturėtų kilti kliūčių susipažinti su pateiktais atsakymais.

Manau, jau netrukus bus priimti teisingi sprendimai.“

M.Puidokui taip pat nepasirodė keista, kad spręsti kilusio konflikto atvyko parlamentarų pateiktuose klausimuose minimas VSD direktoriaus pavaduotojas: „Tai buvo normalus darbo susitikimas, kuriame tarėmės, kaip ateityje išvengti panašių nesusipratimų.

Jokio spaudimo nejaučiau, priešingai, K.Budrys patikino, kad tokių klausimų kėlimas yra mano pareiga, o bet koks galimas tarnybų spaudimas ar stabdymas būtų vertinamas kaip neteisėta veikla.

Į mūsų pateiktus klausimus šio pokalbio metu nesigilinome. Be to, noriu pabrėžti, kad mūsų pateiktuose klausimuose nebuvo kaltinimų K.Budriui.

Tai buvo tik klausimai, į kuriuos, mano nuomone, reikalingi aiškūs atsakymai, nes viešumoje aptariama tokio pobūdžio informacija, aišku, kenkia tiek VSD, tiek ir paties pareigūno įvaizdžiui.“

Pavadino įprastu susitikimu

K.Budrys susitikimo su M.Puidoku nekomentavo.

Tuo metu VSD atstovė Aurelija Katkuvienė „Lietuvos rytui“ atsakė, jog tai buvęs įprastas tarnybinis departamento vadovo pavaduotojo susitikimas: „Jam tenka susitikti su daugeliu žmonių – Seimo nariais, institucijų vadovais ir kitais.“

R.Karbauskis nenori kištis?

Dėl grupės Seimo narių vasarą pateiktų klausimų VSD kilusį triukšmą, atrodo, linkęs slopinti ir valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.

Anksčiau svarstęs, kad tie klausimai galėtų būti įtraukti į naujos Seimo tyrimo komisijos darbotvarkę, dabar R.Karbauskis jau tvirtina, kad į kilusį ginčą dėl VSD atsakymų nesikiša ir nesikiš.

„Jeigu informacija klausimus uždavusiems parlamentarams nebuvo pateikta, vadinasi, tam buvo objektyvi priežastis, – R.Karbauskio žodžius perdavė jo atstovė Dalia Vencevičienė. – Jeigu M.Puidokas mano kitaip, NSGK pirmininko V.Bako veiksmus gali skųsti ir santykius su juo aiškintis Etikos ir procedūrų komisijoje.“

Parlamentinis tyrimas paliko spragų?

Vasarą vienuolika Seimo narių viešai pateikė dvylika klausimų VSD vadovui D.Jauniškiui, į kuriuos esą liko neatsakyta pavasarį baigto NSGK tyrimo apie neteisėtą verslo įtaką politikams metu.

Du iš klausimų yra susiję su buvusiu prezidentės D.Grybauskaitės patarėju K.Budriu. Parlamentarai D.Jauniškio klausė, ar jam buvo žinoma, kad dabartinis jo pavaduotojas lankydavosi „MG Baltic“ korporatyviniuose vakarėliuose ir palaikė ryšius su D.Mockumi ir R.Kurlianskiu.

Taip pat teirautasi, ar VSD valdybos viršininkas R.Petrašiūnas neturėjo įtakos skiriant „MG Baltic“ anksčiau dirbusią K.Budrio žmoną V.Budrienę į aukštas pareigas Lietuvos pašte.

Be kitų klausimų, Seimo nariai prašė D.Jauniškio atsakyti, ar jam buvo žinoma ir apie glaudžius R.Kurlianskio ir M.Katkaus santykius, pastarojo įtaką sprendžiant „Vilniaus prekybos“ akcininkų konfliktą ir vykdant referendumo dėl Visagino atominės elektrinės kampaniją. Žinomo viešųjų ryšių specialisto žmona A.Katkuvienė dirba VSD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.