Skandalas dėl brangaus ugdymo programų konkurso: klausimų vis daugiau, neaišku dėl vadovėlių

Tyliai paskelbtas 8 mln. eurų pirkimas, nulemsiantis tai, kaip mokysis šalies mokiniai artimiausius kelerius ar ne keliolika metų. Viskas daroma ne tik paslapčia, bet ir per nepagrįstai trumpą laiką – įtartinai skubotai. Tokių dvejonių dėl skaidrumo sukėlė ŠMM pavaldžios institucijos Ugdymo plėtotės centro paskelbtas konkursas. Viešųjų pirkimų tarnyba jau rekomendavo šį konkursą nutraukti.

ŠMM socialiniuose tinkluose paskleistą informaciją apie Ugdymo plėtotės centro konkursą pirkti ugdymo programų rengimo paslaugas vadina kai kur prasilenkiančia su tiesa. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
ŠMM socialiniuose tinkluose paskleistą informaciją apie Ugdymo plėtotės centro konkursą pirkti ugdymo programų rengimo paslaugas vadina kai kur prasilenkiančia su tiesa. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 10:53 AM, atnaujinta Oct 9, 2018, 3:29 PM

Ugdymo plėtotės centro vadovas aiškina, kad kaltinimai nepagrįsti, bet negali patikinti, kad dėl programų kūrimo nesivaržys to paties centro – UPC – darbuotojai, kurie tas programas patys ir vertins.  

Anot UPC, konkurso vertė siekia vos 1,3 mln. eurų, jokios skubos nėra, kad bendrųjų programų rengimas, išbandymas ir įdiegimas užtruks kelerius metus. Tad konkurso užmojai visose mokyklose bus įgyvendinti tik 2021 metų rugsėjį. 

Visas projekto vertė – 7,8 mln. eurų, už likusią sumą, atminusavus 1,3 mln. eurų, bus atnaujinamas skaitmeninis turinys, jis kuriamas, adaptuojamas, teikiama metodinė pagalba savivaldybėms ir mokykloms, stebima, kaip projektas įgyvendinamas. 

Nežino, kodėl D.Kuolys nežino

Visuomenininkas Darius Kuolys į dienos šviesą iškėlė įtarimų keliantį Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios institucijos rengiamą viešąjį pirkimą, kurį pats vadina „tyliai paskelbtu“ beveik 8 milijonų eurų vertės konkursu. Jam įtarimų kėlė ne tik konkurso terminai, bet ir reikalavimai, jų skaidrumas ir noras visas mokyklines programas atnaujinti vienu sykiu. 

Jo teigimu, ministerijai pavaldus Ugdymo plėtotės centras (UPC) gavo beveik 7,8 milijono ES eurų projektui „Skaitmeninio ugdymo turinio kūrimas ir diegimas“. Jo tikslas – „įsigyti pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrųjų programų ir jas lydinčios medžiagos rengimo paslaugas“. Konkursas paskelbtas rugsėjo 10 dieną, o pasiūlymas turi būti pateiktas iki 2018 metų spalio 15 dienos.

"Negaliu atsakyti už jį, kodėl jis tik neseniai sužinojo apie tai', - apie D.Kuolį sakė UPC vadovas Giedrius Vaidelis. 

Kaina – ne aštuoni milijonai

Giedrius Vaidelis, Ugdymo plėtotės centro direktorius, antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad netiesa, kad konkursas yra netikėtas, jis tikino, kad visi darbai pradėti prieš kelerius metus, tartasi su dalykininkais.

„Šiuo atveju mes neperkame programų, o perkame ekspertų grupes, kurios kartu su švietimo bendruomene atnaujins bendrąsias programas“, – sakė G.Vaidelis.

Jis pabrėžė, kad šio pirkimo vertė – 1,3 mln. eurų, o ne 8 mln. eurų. Tai skirta 22 mėnesių ekspertų darbui. Jie turės pateikti vienokius ar kitokius argumentus, svarstymus. Pagal konkurso sąlygas, mažiausiai turi būti atrinti 84 ekspertai. 

Ši suma skirta bendrosioms ugdymo programoms ir lydimajai medžiagai parengti.

Neuždraudė, bet paprašė

UPC yra kritikuotas, kad vadovėlius rašo centro darbuotojai, kuriuos jie ir vertina.

„Kaip vadovas, negaliu uždrausti jiems dalyvauti“, – paklaustas, ar konkurso sąlygose užkirstas kelias dalyvauti UPC darbuotojams, sakė G.Vaidelis.

Tačiau, anot jo, buvo sutarta, kad su ugdymo turiniu ir jo vertinimu susiję specialistai nedalyvautų šiame konkurse. Tiesa, tai nėra oficialiai įtvirtinta. 

Apie vadovėlius negalvoja, bet su leidyklomis tariasi

Vadovėlių leidimas, kaip sakė G.Vaidelis, pagal šį pirkimą neplanuojamas, tačiau neslėpė susitinkantis su leidyklų atstovais. 

„Iki šiol vadovėlių valstybė nefinansuoja, tai daro leidyklos. Tiesa, ne visada leidėjams apsimoka rengti vadovėlius tautinių mažumų kalbomis“, – sakė G.Vaidelis.

Anot jo, vadovėlis yra papildoma priemonė mokymo procese, skirta mokiniui, o mokytojai dažnai jį laiko panacėja.

„Žinoma, praėjusią savaitę mes turėjome susitikimus su leidyklomis. Taip, reikės užpildyti šią spragą, per kiek laiko jie galės pasiruošti, galbūt jau turėtų paruoštus vadovėlius, kai bus atnaujintos programos, reikia pažiūrėti, kurių vadovėlių labiausiai reikia“, – ką tik pasakęs, kad vadovėliai nereikalingi, toliau kalbėjo kalbėjo G.Vaidelis.

Pasak jo, vadovėlių nereikia, bet mokomųjų priemonių vis tiek reikės. ŠMM labiau orientuotas į skaitmenines mokymo priemones.

Kaip sakė G.Vaidelis, 2019 metų pabaigoje jau bus aiškios visos gairės rengėjams. Tad jau tada vadovėlių autoriams bus aišku, ką jie turėtų juose atspindėti.

Kiek naujos programos bus aktualios, kiek laiko jos galios?

„Dabar mes gyvename pagal 2008 ir 2011 metų programas“, – sakė G.Vaidelis. Jis mano, kad dabar laikai ir poreikiai keičiasi greičiau. 

Praeityje mato šešėlių

„Buvo, kas mums iki šiol nepatikdavo. Būdavo vienas kitas ekspertas pasamdomas pagal autorinę sutartį. Tokia veikla buvo kvestionuojama. Todėl pirkimas yra viešiausias būdas nusipirkti ekspertus, kurie ne metų metais dirba. Tai būdas kitiems ekspertams dalyvauti.

Labai gaila, kad gavome vakar Viešųjų pirkimų raštą. Įstatymai nepažeisti, tačiau siūlo atkreipti dėmesį į ekonominio naudingumo kriterijus, kai kurios nuostatos, anot jų, yra subjektyvios. Pirkimas labai didelis, mums irgi ne tas pat, mums svarbu, kad patys geriausi ekspertai dalyvautų programų atnaujinimo procese, kuris truks ketverius metus“, – sakė UPC vadovas.

G.Vaidelis patikino, kad kelerius metus buvo konsultuojamasi ir su vietos, ir su tarptautiniais ekspertais.

„Telkėme žmogiškuosius išteklius ir resursus. Projektas buvo planuotas nuo 2016 metų.

Mūsų tikslas, kad programas atnaujintų visa švietimo bendruomenė, kad jos nebūtų atitrūkusios nuo realybės“, – sakė G.Vaidelis.

Kaip sakė G.Vaidelis, šio pirkimo esmė – nupirkti paslaugas žmonių, tarp kurių būtų pedagogų, psichologų, mokytojų. Jis sakė, svarbiausia, kad lemtų ne mažiausia kaina, o būtų parinkti geriausi specialistai.

Pirma ekspertai, o paskui – konkurso sąlygos

Švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius sakė, kad dabartinės programos nebeatitinka šių laikų realijų.

„Galima diskutuoti dėl pasirinkto pirkimo būdo. Egzistuodavo tam tikros tradicijos. Pirma suformuojama ekspertų grupė, o paskui pritaikomos konkurso sąlygos“, – sakė G.Kazakevičius.

Jis sakė, kad konkurso projektas ne kartą buvo taisomas, netgi sumažėjo jo vertė.

Buvo ir ministrės įsakymu sudarytos kelios grupės, be to, buvo suburta priežiūros grupė, anot viceministro, „pulsui palaikyti“.

Greitu laiku šio projekto rėmuose UPC pirks moderuojančių grupių paslaugas, taip pat pirks metodinės pagalbos mokykloms paslaugas.

UPC biudžetas atlyginimams ir veiklai skirti 800 tūkst. eurų, ES lėšomis skirtingomis priemonėmis – atitinkamai 7,8 mln. eurų, 4 mln. eurų ir 400-500 tūkst. eurų parama.

Metinis Ugdymo plėtotės centro biudžetas yra 1 170 00 eurų.

Rekomenduoja nutraukti konkursą

Viešųjų pirkimų tarnyba, kaip teigia jos vadovė Diana Vilytė, pirmadienį išsiuntė Ugdymo plėtotės centrui laišką, kuriame rekomenduojama nutraukti šį pirkimą. „Įvertinus pirkimo dokumentų atitiktį Viešųjų pirkimų įstatymui bei su jo įgyvendinimu susijusiems teisės aktams bei tai, kad šiuo atveju Ugdymo plėtotės centras iš esmės turėtų keisti pirkimo dokumentus, rekomenduojame šį pirkimą nutraukti. Centro sprendimo lauksime iki 2018 m. spalio 9 d. Neatsižvelgus į mūsų rekomendaciją, bus sprendžiamas klausimas dėl pirkimo perdavimo išsamiam pirkimo dokumentų vertinimui“, – socialiniame tinkle citavo D.Vilytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.