Vygandas Trainys. Valstiečių pusiaukelė – draudimų, populizmo ir pavojaus demokratijai kokteilis

Prieš dvejus metus paskelbus pirmuosius valstiečiams palankius Seimo rinkimų rezultatus, prasidėjo negražus spektaklis, kupinas klastos, veidmainysčių, suvaržymų ir smūgių tiems, kurie išdrįso Naisių carui pažerti kritinių pastabų.

 Lietuvai vastiečių primestą neskanų kokteilį gersime dar dvejus metus.<br> Lrytas.lt koliažas
 Lietuvai vastiečių primestą neskanų kokteilį gersime dar dvejus metus.<br> Lrytas.lt koliažas
 Lietuvai vastiečių primestą neskanų kokteilį gersime dar dvejus metus.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Lietuvai vastiečių primestą neskanų kokteilį gersime dar dvejus metus.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Lietuvai vastiečių primestą neskanų kokteilį gersime dar dvejus metus.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Lietuvai vastiečių primestą neskanų kokteilį gersime dar dvejus metus.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Lietuvai vastiečių primestą neskanų kokteilį gersime dar dvejus metus.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Lietuvai vastiečių primestą neskanų kokteilį gersime dar dvejus metus.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Lietuvai vastiečių primestą neskanų kokteilį gersime dar dvejus metus.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Lietuvai vastiečių primestą neskanų kokteilį gersime dar dvejus metus.<br> Lrytas.lt nuotr.
 V.Trainys.<br> Lrytas.lt nuotr.
 V.Trainys.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2018-10-09 17:27, atnaujinta 2018-10-09 17:44

Dabar įžengiame į antrą primityvaus cirko veiksmą, kuriame įžūlūs artistai iš valdžios ložės dar atkakliau mėgins užhipnotizuoti publiką.

Paskutinis balsavimas Zanavykų apygardoje geriau už bet kokias apklausas atskleidė žmonių nuotaikas – valstietis kandidatas į antrąjį turą neprasimušė net kaimiškose vietovėse.

Visuomenei įgrįso darbų imitacija, kai politikai, nutūpę ant aukštų kėdžių, virsta apgailėtinais populistais. Ryškiausias jų veiklos rezultatas – kvaili draudimai, tylus savų reikalų tvarkymas, kurpiant naudingus įstatymus ir „tyrimus“ prieš oponentus, kurių rezultatus galima nesunkiai numatyti iš anksto.

Tariami profesionalai primena nevykėlius žonglierius, besistengiančius paslėpti lėkščių šukes, dūžtančias sulig kiekvienu rankos mostelėjimu. Kur bežengsi – ten susipjaustysi, buksuoja kiekviena sritis: mokesčiai, švietimas, sveikata, kultūra, socialinė apsauga, kova su korupcija ir nelegaliu praturtėjimu.

Valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui už frazę „Esu švariausias politikas“ vertėtų duoti metų įžūlumo medalį – vargu ar kuris kitas politikas, nuolat pamirštantis deklaruoti turtus, sandorius, interesus ir paskolas, tyliai apsitveriantis tvorą miške prie Kauno marių galėtų susilyginti su šiuo veikėju.

Žurnalistams, kurie domisi R.Karbauskio ir kitų politikų turtais, verslu, akcijomis ribojamas prieinamumas prie Registro centro duomenų.

Rimtus tyrimus apie valstiečių lyderį ir jo verslą skelbiančiai Lietuvos televizijai kalamos grandinės – jei ateityje LRT pirmu smuiku grieš valdančiųjų statytiniai pamatysime, ar išdrįs cyptelėti net „Dviračio žinios“.

Maskuojant valstiečių neįgalumą kuriamos komisijos, tiriančios priešininkų veiklą prieš dešimtmetį, tuo tarpu R.Karbauskį galintys prie sienos priremti tyrimai numarinami. Tikras švarios ir sąžiningos kovos pavyzdys.

Ištirkite, skaidruoliai, kieno valtyje sėdėjo LVŽS pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas, 2003 metų referendumą dėl stojimo į Europos Sąjungą pavadinęs gėdingu.

Liūdną šypseną kelia parlamentarė Agnė Širinskienė ir premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas, regis, pasirengę perkąsti gerkles visiems savo vadų oponentams.

Buvęs žurnalistas, tiriamųjų straipsnių autorius šefo gerovės vardan pamiršta viešumo principus, kai po Vyriausybės pasitarimo sunaikinami garso įrašai su S.Skvernelio pasisakymais apie žodžio laisvę ir žiniasklaidos galimybes gauti Registrų centro informaciją.

Prie švariausio politiko galėtų prisijungti ir Švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė, kurios vyro firma skina laurus šiais ministerijai pavaldžių įstaigų konkursuose.

Prasti pavyzdžiai bado akis: apgailėtina mokytojų atlyginimų reforma, kai vietoje padidėjusio uždarbio atkišama taukuota špyga, sumaištis ir netikrumas; mokesčių kaitaliojimas, neatnešęs ženklių pokyčių; 30 eurų injekcijos už kiekvieną vaiką, bet nurėžiamos sumos iš dirbančių šeimų, panaikinus NPD lengvatą; nežengti efektyvūs antikorupciniai žingsniai, tokie kaip kaip griežtas įpareigojimas įstaigų vadovams kreiptis į teismą dėl aplaidžių ar piktybiškų pavaldinių padarytos žalos visiško atlyginimo, atsakomybės už korupcinius nusikaltimus griežtinimas ir senaties pailginimas; vaiko reformos klimpimas dumble – jos šaukliams skaudžiausiu paskutinių dienų priekaištu turėtų būti Kaune 4 mėnesių berniuko sulaužyta kaukole akys, kai vaikas buvo paliktas su savo dešimtą kartą teisiamu tėvu, po egzekucijos tūnančiu izoliatoriuje.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga galėtų tapti rimtu pretendentu varžybose dėl chaoso čempiono titulo.

Skelbiamos rūkymo draudimo balkonuose ir kitos kosmetinės idėjos, tačiau esminės problemos nejuda iš vietos – eilės gydymo įstaigose, modernios įrangos trūkumas, pavėluota ligų diagnozė, katastrofiškas specialistų stygius provincijoje, medikų abejingumas, jų mažos algos. Užuot sutelkus jėgas šiems pūliniams šalinti, kuriama erzelio atmosfera, verčiant pacientus pirkti pigesnius vaistus arba užsimojant naikinti gydymo paslaugas mažesniuose miestuose.

Prekybos svaigalais laiko apribojimas sukėlė nepatogumų tik saikingai alkoholį vartojantiems žmonėms, kurie po darbų turi lėkti į parduotuves, kad spėtų vakare prieš savaitgalį nusipirkti butelį alaus ar vyno – asocialūs klientai velnio lašų atsargomis pasirūpintų net jeigu krautuvių durys būtų atvertos vos valandai.

Po veryginių pokyčių provincijoje lyginant pirmus šių ir praėjusių metų ketvirčius su nusikalstamumu susijusio nelegalaus alkoholio kreivė Klaipėdos apskrityje šoktelėjo 400 procentų, Šilutės ir Mažeikių kraštuose – 300 ir 200 procentų, Šilalės, Pasvalio, Kupiškio, Skuodo, Kretingos, Šalčininkų, Vilkaviškio, Varėnos kraštuose – 100 procentų, Šiaulių apskrityje – 75 procentais.

Tuo tarpu veiksmų, kurie suduotų rimtą smūgį svaigalų potraukiui, nesiimama. Antai Respublikinio priklausomybės ligų centro Kauno filiale laukiančių gydymo nuo alkoholizmo eilės liko tokios ilgos kaip anksčiau, finansavimo reikalai nepasitaisė, o A.Verygos ministerija neuždegė žalios šviesos puikiai idėjai – kauniečių bendradarbiavimui su Kupiškio rajone esančiu reabilitacijos centru, kuriame galėtų gyventi atsitiesti siekiančios moterys su savo vaikais.

Dar prieš rinkimus Saulius Skvernelis žadėjo ypatingojo prokuroro posto, kuris vadovautų korumpuotus klerkus demaskuojantiems tyrimams ir būtų nuo nieko nepriklausomas, įvedimą.

Premjere, kur jau praėjo 24 mėnesiai, o kur toji pareigybė? Kur realūs darbo prieš korupciją ir skurdą vaisiai? Lengviau išsitraukus populizmo kardą pasiskelbti kovotoju prieš kainas ir žarstyti utopines idėjas apie valstybės įsitraukimą į verslą.

Valstiečių eros laikotarpis – populizmo, keršto, skaldymo, nevykusių reformų ir pavojaus demokratijai kokteilis, kurį visi turėsime gerti dar mažiausiai dvejus metus. Kuo greičiau išlenksime šią taurę, tuo sparčiau išnyks pagirios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.