Pinigų pristigo mokykloms, kuriose išskaidytos klasės ir dirba daug aukštos kvalifikacijos mokytojų

Pinigų galėjo pritrūkti toms mokykloms, kuriose suformuota per daug klasių komplektų, arba tose, kuriose didžioji dalis mokytojų turi aukštą kvalifikacinę kategoriją ir didelį darbo stažą. Tokia išvada peršasi Švietimo ir mokslo ministerijai, apžvelgus pirmojo etatinio mokytojų darbo užmokesčio mėnesio rezultatus.

Netolygumams išlyginti savivaldybių paskirstomai dotacijos daliai papildomai skirta 10,5 mln. eurų.<br>V.Balkūno nuotr.
Netolygumams išlyginti savivaldybių paskirstomai dotacijos daliai papildomai skirta 10,5 mln. eurų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2018, 4:04 PM

Netolygumams išlyginti savivaldybių paskirstomai dotacijos daliai papildomai skirta 10,5 mln. eurų.

Pasak švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės, pakeisti visą užmokesčio sistemą labai sudėtinga, nelengva pačioms mokykloms, jų vadovams, savivaldybėms.

„Suprantu dalies mokytojų nepasitenkinimą. Gerbdami susitarimą su švietimo darbuotojų profesinėmis sąjungomis ir vykdydami Seimo sprendimą įvesti etatinį apmokėjimą, laiko turėjome nedaug, bet visi intensyviai dirbome. Pasitaikė ir klaidų, jų nedaro tik tie, kas nedirba. Jas taisome ir taisysime, kalbamės su visais ir ieškome geriausių sprendimų. Bendromis visų mūsų pastangomis pasieksime, kad mokytojai dirbtų savo darbą oriai ir patenkinti“, – sakė J. Petrauskienė.

Spalio pabaigoje, kai „Sodroje“ bus tikslūs visų mokytojų atlyginimų duomenys, matysime aiškesnį vaizdą, kaip pasiskirsto mokytojų darbo krūvis ir kaip kito atlyginimas, palyginti su pernai.

Rengdamasi etatinio apmokėjimo įdiegimui ministerija konstatavo, kad tik 5 proc. mokytojų turėjo visą darbo krūvį, o 30 proc. mokytojų darbo krūvis buvo labai mažas. Po poros savaičių bus matyti, kokia situacija, kaip dabar pasiskirsto darbo krūvis.

Jau dabar aišku, kad, mokykloje išskaidžius mokinius į daugiau klasių, nei tai mokyklai yra apskaičiuota, gali stigti pinigų.

Klasių komplektus mokykloms tvirtina savivaldybės. Nors nėra jokios būtinybės, kai kurios savivaldybės netgi miestų gimnazijoms yra patvirtinusios daugiau klasių, negu numatyta. Pavyzdžiui, Alytaus, Elektrėnų, Jonavos, Kauno, Švenčionių, Radviliškio, Rokiškio, Tauragės, Trakų, Varėnos, Visagino, Zarasų, Vilniaus savivaldybėse yra po kelias mokyklas, kurios suformavo daugiau klasių komplektų, negu kad joms buvo paskaičiuota pinigų.

Pavyzdžiui, Visagino „Atgimimo“ gimnazijoje dabartinis mokinių skaičius leistų formuoti 9 klases, o yra 13. Vilniaus V. Sirokomlės gimnazijoje per daug trimis klasių komplektais.

„Kuo klasių komplektų suformuojama daugiau, negu numatyta sąlyginių komplektų, tuo savivaldybei didesnis iššūkis išspręsti finansinius netolygumus, nes, pagal šiuos duomenis, skiriamos ir valstybės lėšos. Kai kuriose savivaldybėse skirtumas tarp numatytų sąlyginių klasių komplektų ir realiai suformuotų nuo rugsėjo siekia apie 20 proc. ir netgi daugiau“, – sako ministrė.

Kai kur pastebėtas ir atvirkštinis procesas: kai kuriose mokyklose, kurioms pagal mokinių skaičių klases reikėjo skirti, jų sukomplektuota mažiau.

Tokiu atveju mokyklai lieka daugiau pinigų, bet mokiniai priversti mokytis perpildytose klasėse, didėja ir mokytojų darbo krūvis, prastėja darbo sąlygos.

ŠMM primena, kad 1-4 klasėse vienoje klasėje leidžiama ugdyti 24 mokinius, o 5-12 klasėse – po 30 mokinių.

Prasidėjus mokslo metams, perkomplektuoti klases būtų per daug sudėtinga, tačiau kitąmet ministerija kartu su savivaldybėmis, mokyklomis kartu ieškos geriausių sprendimo būdų.

Nemažas iššūkis tenka toms mokykloms, kuriose dirba daug aukštą kvalifikacinę kategoriją ir didelį darbo stažą turinčių pedagogų. Jiems taikomi aukštesni atlyginimų koeficientai, ir dėl to gali būti juntamas lėšų trūkumas.

Būtent tokioms situacijoms spręsti ir yra formuojama savivaldybių perskirstomoji dalis, kuriai prieš savaitę ministrės įsakymu buvo skirta papildomi 10,5 mln. eurų, akcentuojama Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.