Stora byla teisiamąjį Šarūną Gustainį stumia į skurdą

Bandymas apsiginti nuo kaltinimų korupcija kainuoja taip brangiai, kad susimokėti už teisininkų paslaugas nebeišgali net buvęs Seimo narys verslininkas Šarūnas Gustainis. Į teismo posėdį jis atėjo be advokato.

„Geriau nupirksiu vaikams pavalgyti nei mokėsiu advokatui“, – sakė Š.Gustainis.
„Geriau nupirksiu vaikams pavalgyti nei mokėsiu advokatui“, – sakė Š.Gustainis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2018, 6:47 AM, atnaujinta Oct 12, 2018, 6:49 AM

„Vėl prasideda kinas“, – eidami pro salę, kurios įėjimą apšvietė televizijos kameros, kalbėjo Vilniaus apygardos teismo (VAT) ūkio skyriaus darbuotojai.

Prie salės durų vakar ankstų rytą stovėjo daugiau politikų nei įprasta.

Pasikalbėti su buvusiais kolegomis stabtelėjo buvęs Seimo narys Kęstas Komskis.

K.Komskis neseniai buvo išteisintas dėl piketo, surengto prie Generalinės prokuratūros prokuroro Irmanto Mikelionio namų, ir ėjo į Apeliacinio teismo posėdį. Mat prokuratūra išteisinimą apskundė.

„Jūs dar ilgai čia?“ – buvusių kolegų klausė K.Komskis, o eksparlamentaras Vytautas Gapšys pasiguodė, jog teismo posėdžiai suplanuoti iki kitų metų birželio pabaigos.

Gynybai neliko pinigų

Nors politinės korupcijos byla nagrinėjama dar tik kelis mėnesius, Seimo narys Gintaras Steponavičius ir buvęs parlamentaras Šarūnas Gustainis jau dabar norėtų posėdžiuose nedalyvauti.

Š.Gustainis vakar teismo posėdyje pasirodė be advokato ir pareiškė, jog posėdžio išvakarėse atsisakė savo gynėjo Lino Kuprusevičiaus paslaugų.

Akis nuleidęs buvęs politikas teigė atsisakymo motyvus išdėstęs raštu, tačiau teisėjai priminė, jog viešame posėdyje jie turi būti perskaityti garsiai.

„Ši byla griauna mano karjerą, mano ir mano šeimos gyvenimą, nes nebegaliu susimokėti už advokato paslaugas. Nesvarbu, kas mane gins, bylos baigtis jau nulemta iš anksto“, – kalbėjo šiuo metu verslu užsiimantis 42 metų Š.Gustainis.

Geriau nusipirkti maisto

Kandidatuodamas į Seimą 2016 metais Š.Gustainis deklaracijose buvo nurodęs turintis 168,5 tūkst. eurų vertės turto, bet yra paėmęs 252,7 tūkst. eurų paskolų, o pats paskolinęs 25 tūkst. eurų.

Po posėdžio Š.Gustainis žurnalistams prisipažino nebenorintis daugiau išlaidauti: „Man labiau norisi nusipirkti valgyti sau ir savo vaikams nei išleisti pinigus advokatui, ginantis nuo kažko, ko nesuprantu.“

Jis tvirtino, kad politinės korupcijos byla sugriovė jo karjerą ir dabar trukdo jo verslui. „Aš negaliu mokėti sau didesnio atlyginimo nei minimalus“, – guodėsi buvęs Seimo narys.

Beje, Š.Gustainis vienintelis iš teisiamųjų į posėdžius vaikšto apsimovęs džinsus, o teismo salėje dažnai sėdi su striuke, kuri, tiesa, yra ne iš pigiųjų.

Pavasarį Vilniuje šis buvęs liberalas su partneriais atidarė parduotuvę, kurioje prekiaujama ūkininkų užaugintais maisto produktais.

Advokatą skirs valstybė

Š.Gustainis neigė visus jam pareikštus kaltinimus ir piktinosi, kad turi klausytis pokalbių, iš kurių neįmanoma suprasti, kas ir ką sako.

Byloje jo paties įrašytų pokalbių nėra.

Bylos duomenimis, 2015 metų liepą Š.Gustainis kaip paramą viešajai įstaigai priėmė 8,7 tūkst. eurų kyšį.

Teismas nusprendė, jog kol kas šis teisiamasis pokalbių gali klausytis ir be advokato, o vėliau jam bus skirtas valstybės finansuojamas teisininkas.

Slėpė kelionės maršrutą

Leidimo palikti teismo salę prašė ir G.Steponavičius, nes pokalbiai su juo esą visai nesusiję.

Tačiau teismas įrašų perklausą kaip tik pradėjo nuo parlamentaro ir koncerno „MG Baltic“ valdybos nario Raimondo Kurlianskio pokalbių.

G.Steponavičius pateikė prašymą neatvykti ir į lapkričio 5-ąją vyksiantį teismo posėdį, nes yra suplanavęs asmeninę kelionę. Tik kelis kartus teisėjai pakartojus klausimą, teisiamasis atskleidė planuojantis vykti į Jordaniją.

Teisėjų kolegijai politikas nepateikė ir lėktuvo bilieto kopijos, vietoj jos perdavė užsakymą patvirtinantį laišką.

„Tai nėra lėktuvo bilietas. Čia nėra nei vardo, nei pavardės, neaišku, net kas keliauja“, – pareiškė teisėjų kolegijos pirmininkė Nijolė Žimkienė.

Teismas vakar nenusprendė, ar leis G.Steponavičiui išvykti. Tai planuojama padaryti artimiausiame posėdyje, iki kurio Seimo narys turi pateikti skrydžio bilietų kopiją.

Politikas nurodė, jog bilietai buvo įsigyti kovo mėnesį, todėl teismo prašė galimybės nesiklausyti su juo nieko bendra neturinčių V.Gapšio pokalbių.

Klausėsi neaiškaus triukšmo

Iš vakar VAT perklausyto įrašo, kuriame buvo įrašytas G.Steponavičiaus ir R.Kurlianskio pokalbis, nebuvo įmanoma ne tik suprasti žodžių, bet ir atskirti jų balsų.

„Ar jūs tikrai norite to klausytis dar pusę valandos?“ – pusvalandį išklausius kavinėje įrašyto triukšmo ir indų barškėjimo pasidomėjo teisėja N.Žimkienė.

Atrodė, jog šį įrašą suprato vienintelis buvęs liberalų vedlys Eligijus Masiulis.

Žiūrėdamas į nešiojamąjį kompiuterį, kur galimai skaitė pokalbio stenogramą, šis kaltinamasis sunkiai tramdė juoką.

Tyrėjai užpildė spragas?

Išjungti nesuprantamų įrašų neleido ir koncerno „MG Baltic“ advokatas Linas Belevičius. Jis įspėjo, jog teisme turi būti ištirti ne tik iššifruotų pokalbių protokolai, bet ir patys įrašai.

Advokatas teigė, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai į stenogramą įrašė menamus žodžius, kurių išgirsti nepavyko.

Tačiau vėliau įrašą perklausę ekspertai tokių žodžių negirdėjo.

Ekspertų išvadoje taip pat buvo nurodyta, jog įrašas – itin prastos techninės kokybės.

Dalis jo buvo iššifruota pačioje išvadoje, kurią perskaitė teisėja N.Žimkienė.

Bėda dėl jaunojo Bradausko

Nors kas trečias žodis buvo „neaišku“, iš paviešinto dokumento buvo galima suprasti, kad G.Steponavičius ir R.Kurlianskis kalbasi apie būsimuosius Seimo rinkimus, partijų galimybes ir žiniasklaidą.

Pokalbyje ne kartą buvo paminėtas tuometis premjeras Algirdas Butkevičius, kuriam „reikia grįžti į žaidimų lauką“, politikai Artūras Zuokas, Remigijus Šimašius ir Gediminas Kirkilas, verslininkas Darius Žakaitis.

Seimo narys su verslininku nemažai dėmesio skyrė ir tuomečiam Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovui Dainorui Bradauskui, kurį vadino jaunuoju Bradausku.

„Su jaunuoju Bradausku yra bėdos, ne dėl to, koks jis, o ką jis gali padaryti“, – sakė vienas pokalbio dalyvių.

Įrašų klausiusiems teisininkams šypseną sukėlė nugirstos frazės „iš milijono nepragyvensi“ ir „gresia kalėdinė vakarienė“.

Pokalbių nekomentavo

Išklausius šį pokalbį, nei R.Kurlianskis, nei G.Steponavičius nesutiko atsakyti į prokuroro ir teismo klausimus.

„Įvertinus pokalbio fragmentiškumą ir kokybę aš pasinaudosiu proga į klausimus atsakyti vėliau“, – aiškino Seimo narys.

Kitame neaiškiame pokalbyje R.Kurlianskis ir E.Masiulis kalbėjo apie Šarūno (bylos teigimu, Š.Gustainio) pateiktas įstatymo pataisas.

Pokalbio dalyviai neatskleidė, kas yra Šarūnas, o pats Š.Gustainis pareiškė: „Negaliu komentuoti kitų žmonių pokalbių, kuriuose aš nedalyvavau.“

Advokatams kilo abejonių dėl byloje esančių įrašų autentiškumo, nes vienas įrašų tris kartus buvo nutrauktas, o ekspertai pateikė dviprasmišką išvadą: „Įrašai iki pertraukimų yra ištisiniai.“

Atpažino savo balsus

Ką reiškia tokios pastabos, teismas žada aiškintis į posėdį iškvietęs tyrėją ir pokalbius šifravusį ekspertą, tačiau jie bus apklausti po visų įrašų perklausos.

Prokuroras Justas Laucius teigė, jog šie įrašai gali būti laikomi įrodymais: „Visi įrašai ikiteisminio tyrimo metu buvo ištirti Lietuvos teismo ekspertizės centro fonoskopijos srities specialistų, identifikuoti visi kalbėjusieji asmenys.

Garso įrašai patikrinti įstatymų nustatyta tvarka, o pokalbiuose dalyvavę asmenys buvo apklausti.“

Prokuroro teigimu, E.Masiulis ir G.Steponavičius per apklausas yra pripažinę, kad tai jų pokalbiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.