Šios kadencijos seimūnų apetitas komandiruotėms nemažėja: išleista įspūdinga suma

Numoję ranka į ateinančių metų valstybės biudžeto planavimą, Finansų ministerijos ir Lietuvos banko atstovai susiruošė į komandiruotę Balyje, kainavusią apie 18 tūkst. eurų.

Seimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo narių komandiruotės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo narių komandiruotės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo narių komandiruotės.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo narių komandiruotės.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 15, 2018, 6:03 AM, atnaujinta Oct 15, 2018, 10:44 AM

Tačiau tai ne vienintelė brangi valdžios atstovų kelionė. Šios kadencijos metu Seimo nariai komandiruotėms jau spėjo išleisti 535,9 tūkst. eurų.

Destinacijos – egzotiškos

Nors 2019 metų biudžetas Seimo ir Vyriausybės svarstymui turi būti pateiktas iki spalio 17 dienos, numatoma, kad finansų ministras Vilius Šapoka bei Lietuvos Banko delegacija iš komandiruotės Balyje grįš tik spalio 16 dieną. Balio saloje vyks Tarptautinio valiutos fondo bei Pasaulio banko organizuojamas renginys.

Ir nors buvo planuota, kad ministras į vizitą keliaus, vėliau planai pasikeitė. 

Finansų ministro V.Šapokos patarėja viešiesiems ryšiams Raminta Stanaitytė-Česnulienė pranešė, kad ministras į kelionę nevyko. „Ministras nevyko, jį pakeitė viceministrė Loreta Maskaliovienė. V.Šapoka nevyko dėl to, jog šią savaitę bus pristatytas biudžeto projektas. Prieš vizitą biudžeto pristatymas nusikėlė, ministro numatytą pranešimą nusiuntėme video formatu, diskusijoje ir susitikimuose jį pakeitė viceministrė“, – informavo finansų ministro patarėja.

Pastebėtina, kad Balio sala tikrai nėra vienintelis egzotiškas kraštas, į kurį vyko šios kadencijos valdžios atstovai.

Štai, pavyzdžiui, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Rita Tamašunienė keliavo į Okeaniją, kur dalyvavo 4-ojoje Okeanijos apaštališkojo gailestingumo konferencijoje ir susitikimuose su Australijos lietuvių bendruomene.

Seimo narių komandiruotės taip pat vyksta Kanadoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), įvairiose Europos šalyse. O kitą savaitę (spalio 15-18 dienomis) Viktoro Pranckiečio vadovaujama delegacija viešės Izraelyje. Tiesa, Seimo administracijos teigimu, informacija apie šios kelionės išlaidas bus aiški tik po komandiruotės.

Skaičiai įspūdingi

Remiantis oficialiame Seimo tinklapyje pateikta informacija, bene dažniausiai į komandiruotes vyko Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijai atstovaujantys Andrius Kubilius ir Emanuelis Zingeris, vykę į atitinkamai 59 ir 35 komandiruotes, bei 31 komandiruotėje buvusi Rasa Juknevičienė.

Itin aktyviai į komandiruotes Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje vyko Virgilijus Poderys ir Rūta Miliūtė, aplankę atitinkamai 30 ir 27 komandiruotes.

Skiriasi ne tik komandiruočių kiekiai ir šalys, į kurias vykstama, bet ir komandiruočių kainos. Pavyzdžiui, jau įsibėgėjusios rudens sesijos metu JAV lietuvių bendruomenės tarybos sesijoje Portlande (JAV) kartu su ją lydėjusia kanceliarijos tarnautoja dalyvavusi Rimantė Šalaševičiūtė komandiruotei išleido 763,73 eurus.

Tuo tarpu kita rudens sesijos komandiruotė, į kurią vyko ši parlamentarė, kainavo gerokai brangiau. R.Šalaševičiūtės, Aušros Papirtienės ir jas lydėjusios kanceliarijos tarnautojos bendra komandiruotės į Azerbaidžano Respubliką išlaidų suma siekė 4116, 65 eurų.

Deleguoja politikos naujokus, o ekspertų neišleidžia

Dar prieš prasidedant rudeninei Seimo sesijai, Seimo valdyba, kuriai vadovauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, neišleido konservatorių partijos narių į Krynicos ekonomikos forumą Lenkijoje. Krynicos forumas yra vienas svarbiausių saugumo renginių regione.

Į forumą buvo išleistas tik TS-LKD narys A.Kubilius ir valstietis V.Poderys, nors kvietimus gavo ir R.Juknevičienė bei Audronius Ažubalis.

Beje, kaip savo Facebook paskyroje skelbė R.Juknevičienė, kadangi viešbučio išlaidas dengė forumo organizatoriai, jos komandiruotė tebūtų kainavusi 239 eurus.

Viena garsiausiai nuskambėjusių šios kadencijos komandiruočių – buvusios Seimo narės, valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotojos Gretos Kildišienės pasirengimas vykti į tarpparlamentinės sąjungos renginį JAV.

Paaiškėjus, kad politikos naujokė galimai ne itin gerai moka anglų kalbą, į skandalus dėl ryšių su „Agrokoncernu“ įsivėlusiai G.Kildišienei teko atsisakyti ne tik kelionės, bet ir Seimo nario mandato.

Komandiruotes „kontroliuoja“ Seimo valdyba

Remiantis galiojančiais teisės aktais ir Seimo statutu, sprendimus dėl Seimo nario užsienio komandiruotės priima Seimo valdyba.

Tiesa, pati Seimo valdyba komandiruotėmis nepiktnaudžiauja. Seimo internetiniame puslapyje nurodoma, kad pirmoji Seimo pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė vyko vos į vieną komandiruotę. 

Komandiruočių skaičiaus lyderiai valdyboje – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, vykęs į 25 komandiruotes, ir Gediminas Kirkilas. Seimo tinklapyje užfiksuotos 27 G. Kirkilo komandiruotės.

Už komandiruotes Seimo nariai taip pat privalo atsiskaityti. Vadovaujantis galiojančia atsiskaitymo už komandiruotes tvarka, „Seimo narys, grįžęs iš komandiruotės, per 3 darbo dienas privalo pateikti Finansų skyriui komandiruotės avanso ataskaitą“.

Pateikti rašytinei ataskaitai apie veiklas komandiruotės metu skiriama daugiau laiko: „Seimo narys, komandiruotas vienas ar vienas išvykęs į užsienio kelionę (išvyką), kuriai buvo pritarusi Seimo valdyba, arba Seimo parlamentinės delegacijos vadovas, grįžęs iš komandiruotės ar užsienio kelionės (išvykos), kuriai Seimo valdyba buvo pritarusi, per 10 kalendorinių dienų privalo Seimo valdybai pateikti komandiruotės ar užsienio kelionės (išvykos) rašytinę ataskaitą, kuri perduodama Tarptautinių ryšių skyriui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.