Po skandalingo konkurso atleistas G. Vaidelis ŠMM paliks ne tuščiomis

Po atšaukto skandalingo ugdymo programų atnaujinimo viešojo pirkimo atleistas Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Ugdymo plėtotės centro direktorius Giedrius Vaidelis ŠMM paliks ne tuščiomis.

Švietimo ir mokslo ministerija.<br>D.Umbraso nuotr.
Švietimo ir mokslo ministerija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2018, 11:19 AM

Kaip Eltai patvirtino švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius, spalio 19 dieną šalių susitarimu darbą paliksiantis G. Vaidelis gaus 2 mėnesių jo vidutinio darbo užmokesčio išeitinę išmoką.

„Dėl laikinojo direktoriaus sprendimas dar nepriimtas. UPC direktorius atleidžiamas nuo spalio 19 dienos, tad konkursas bus skelbiamas atsilaisvinus direktoriaus pareigybei“, – pridūrė viceministras.

Pasak G. Kazakevičiaus, abejonių sukėlęs ugdymo programų atnaujinimo viešasis konkursas, ištaisius pirkimo sąlygų trūkumus, bus skelbiamas iš naujo.

„Vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis ir pagal pateiktas Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijas, bus patikslinti pirkimo kokybinio vertinimo kriterijai, dėl kurių bus tariamasi su visuomene, taip pat pirkimo techninėje specifikacijoje bus aiškiai nurodyta, ką tiekėjai turi pateikti kartu su pasiūlymu“, – pridūrė G. Kazakevičius.

Spaudos konferencijoje, kurioje konkurso stabdymo išvakarėse dalyvavo viceministras ir UPC vadovas, buvo teirautasi apie vadovėlius, kurie turėtų būti parengti prieš pradedant mokyti vaikus pagal naujas programas.

Kokia dalis vadovėlių bus elektroniniai, kas juos rengs, ar jie bus suderinti su naujomis ugdymo programomis? Dar kartą Eltai paprašius atsakyti į šį klausimą, G. Kazakevičius apsiribojo atsakymu, kad, pagal galiojančius teisės aktus, visi vadovėliai ir dabar turi, ir ateityje turės atitikti bendrąsias ugdymo programas.

„Vadovėliai gali būti elektroniniai, kaip jie ateityje keisis, priklausys nuo ugdymo srities, bendrų technologinių pokyčių, mokinių amžiaus tarpsnio ir kitų sąlygų. Vadovėlius pagal atnaujintas bendrąsias ugdymo programas, kaip ir visoje Europoje, rengs autoriai ir leidyklos“, – sakė viceministras.

Kaip skelbė ELTA, įsakymą atleisti G. Vaidelį iš pareigų po kilusio triukšmo dėl beveik 8 mln. eurų vertės viešojo pirkimo ugdymo programoms parengti pasirašė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Ministerija nurodė, kad viena sprendimo atleisti G. Vaidelį priežasčių – netinkamai pristatytas 1,3 mln. eurų vertės pirkimas bendrosioms ugdymo programoms rengti. Po UPC ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) atstovų susitikimo pirkimas buvo sustabdytas.

Kaip pripažino ministrė J. Petrauskienė, UPC vykdytas viešasis pirkimas nebuvo tinkamai pristatytas švietimo bendruomenei, ne viskas atlikta dėl pirkimo organizavimo aiškumo.

„Tai sukėlė neigiamą atgarsį visuomenėje. Viešųjų pirkimų tarnyba atkreipė dėmesį, kad pirkimo dokumentai parengti su trūkumais. UPC vadovas pripažino savo klaidas ir prisiėmė asmeninę atsakomybę. Ugdymo programoms atnaujinti skirtas viešasis pirkimas bus rengiamas iš naujo, skrupulingai laikantis nešališkumo ir skaidrumo principų“, – sakė ministrė.

Viešųjų pirkimų tarnybos pateiktoje rekomendacijoje buvo rekomenduota tikslinti pirkimo kokybinio vertinimo kriterijus, aiškiau nurodyti, ką tiekėjai turi pateikti kartu su pasiūlymu.

Atleidimo išvakarėse G. Vaidelis dar kartą pakartojo negalintis drausti savo darbuotojams laisvalaikiu užsiimti kūrybine veikla. UPC vadovui – norma, kad tie patys ekspertai kuria ugdymo programas, rašo vadovėlius ir patys juos aprobuoja.

„Ekspertų, gebančių parengti tinkamas mokymo priemones, turime nedaug. Todėl sąlygos, kad programų atnaujinime dalyvausiantys ekspertai negalėtų rašyti vadovėlių, nėra“, – sakė G. Vaidelis.

Kaip skelbė ELTA, „Žurnalistinių tyrimų ir konsultacijų grupė“ vadovėlių leidybą, už kurią atsakingas UPC, prilygino valstybės viešųjų finansų parodijai: G. Vaidelio vadovaujami UPC specialistai ne tik rengia mokyklines ugdymo programas bei reikalavimus vadovėlių autoriams, bet ir patys rašo vadovėlius, patys organizuoja savo ir kitų autorių vadovėlių ekspertavimą, o vėliau juos aprobuoja.

ŠMM pavaldus UPC taip pat veda seminarus mokytojams, teikia rekomendacijas dėl vadovėlių, o UPC specialistai dar ir leidyklose laimi vadovėlių bei papildomos mokyklinės literatūros, kaip pasirengti egzaminams ar testams, rašymo konkursus.

Tarptautinio ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ekspertai dar prieš 18 metų atkreipė dėmesį, kad Lietuvos vadovėlių leidybos rinkoje klesti monopolis, ir šią situaciją būtina keisti. 2016 metais vadovėlių leidyba užkliuvo Valstybei kontrolei.

„Žurnalistinių tyrimų ir konsultacijų grupė“ išsiaiškino, kad iš 54 UPC darbuotojų 18 yra įvairių vadovėlių, daugiausiai skirtų bendrojo ugdymo mokykloms, autoriai.

Kai kurių specialistų, atsakingų už bendrojo ugdymo programų rengimą bei vadovėlių kokybę, bibliografijoje – nuo 20 iki 60 vadovėlių.

Parlamentinis Antikorupcijos komitetas, gavęs Specialiųjų tyrimų tarnybos dokumentą, kuriame rašoma, kad UPC vadovėlių recenzavimo konkursus laimi būtent konkuruojančių vadovėlių leidyklų darbuotojai arba konkuruojančių vadovėlių autoriai, šią situaciją traktavo kaip galimas korupcijos apraiškas.

Atnaujinus ugdymo programas, vaikai turėtų būti mokomi pagal naujus vadovėlius, tačiau, kas juos kurs ir kiek tai kainuos, G. Vaidelis negalėjo pasakyti. Kol kas aišku tik tiek, kad vadovėlių atnaujinimo darbai prasidės antroje 2019 metų pusėje.

ELTA primena, kad Ugdymo plėtotės centras yra Švietimo ir mokslo ministerijos padalinys. Jo misija – užtikrinti ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo turinio kokybę, būtiną tvariai šalies pažangai.

Metinis Ugdymo plėtotės centro biudžetas yra beveik 1,2 mln. (1 170 000) eurų. Bendra UPC administruojamų ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamų projektų suma – daugiau nei 21 mln. (21 106 705) eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.